Четвер, 18.04.2024, 05:15:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 208 209 210 211 212 ... 275 276 »
У суботу, 5 січня, о 14.00 в Народному домі м. Коломиї - вечір повстанської слави народної шани з нагоди 90-річчя Почесного громадянина м. Коломиї, колишнього політв’язня Мирослава Симчича (Кривоніс). 

Довідково. Мирослав Симчич народився 5 січня 1923 року у с. Вижний Березів на Косівщині. Сотенний УПА, політв'язень. Засуджений 1949 року Івано-Франківським військовим трибуналом за участь в УПА на 25 років позбавлення волі. Дивом вижив у жахливих умовах етапів і концтаборів. Брав активну участь у повстаннях та боротьбі з урками. Згодом повторно дістав ще 25 років за «участь у націоналістичному угрупуванні». 
Переглядів: 629 | Долучив: limnytcja | Дата: 05.01.2013

Жителька Івано-Франківська Валентина Юрків видала книгу «Святий вечір», до якої увійшли старовинні рецепти та повстанські колядки.
Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомила авторка книги «Святий вечір» Валентина Юрків.
«До книги увійшли старовинні рецепти страв, які готують на Святвечір у селі Ямниця, що на Івано-Франківщині, та в селі Бичківці на Тернопільщині.
Рецепти я записала ще від своєї бабуні, свекрухи, тітки, а ось повстанські колядки, які ще ніде не публікувались, мені надиктувала 94-річна дячиха з Ямниці. Ще вчора ми додавали колядки до книги, а вже завтра книга поступить у книгарні», - говорить В.Юрків.
Переглядів: 504 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.01.2013

Напевно, для всіх українців новорічно-різдвяні свята — найулюбленіші, найбільш очікуваний тиждень року. Так було завжди. У старому Станиславові люди також любили зиму, празники та відзначали їх гучніше, цікавіше: горілки — менше, свята — більше.

Ґвяздки на Віґілії
На початку ХХ століття Станиславів мав значно різноманітніше населення. І етнічно, і релігійно. Християн у місті проживало трохи менше половини, решта — іудеї. Третина мешканців міста були римо-католиками, 16,2% — греко-католиками. Жили тут також вір­мени та німці. Тож Різдво майже однаково гучно відзначали двічі на рік: християни західного обряду — 25 грудня, за григоріанським календаре ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2013

Продовжуємо добру традицію робити новорічні подарунки любителям історії Станиславова / Івано-Франківська. Ця стаття не має нічого спільного із сумнозвісним КДБ. У заголовку — абревіатура, яка розшифровується як «Каталог Головатого-Бондарева». Що воно таке? Зараз розкажемо.
Назви вулиць постійно змінюються і це створює певні незручності. Береш, скажімо, до рук австрійську поштівку з вулицею Словацького. Одразу виникає запитання — де це? Є кілька довідників вулиць Івано-Франківська. Але там за алфавітом ідуть лише українські вулиці. Отже, аби знай­ти сучасний аналог Словацького, необхідно перелопатити майже увесь список, поки дізнаєшся, що нині це Тарнавського. Для спрощення ідентифікації виникла ідея створити електронний каталог усіх вулиць. Її активно підтримав краєзнавець Михайло Головатий.
Переглядів: 741 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2013

У 1905 році у Станиславові відкрилася цісарсько-королівська гімназія з руською мовою викладання, більш відома як українська гімназія. Вона мала сильний викладацький склад. І деякі вчителі, яких тоді називали професорами, надовго запам’яталися учням своєю оригінальною поведінкою. 
Так, викладач німецької мови, доктор філософії Іван Рибчин був дуже розсіяним. Одного разу дорогою до гімназії він пригадав, що щось забув удома. Вертається назад, дзвонить у двері. Служниця відзивається: «Пана професора нема!». «А нема, так нема», — промовив Рибчин і пішов далі.
Був у гімназії ще один викладач німецької — Юліан Чайковський. Але, крім німецької, він ще викладав українську мову та літературу. І в голові пана професора ці дві мови були настільки тісно пе ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2013

Сьогодні, 4 січня, у приміщенні музею визвольної боротьби відкрилась виставка різдвяних листівок з приватної колекції Петра Арсенича. На ній представлено більше сотні експонатів - листівок XIX-XX століття.
За словами колекціонера, ця виставка має нагадати людям про давні традиції Різдва та про духовність.
Експозицію поділено на кілька частин. Кожна має свою окрему історію. Тут представлено листівки української діаспори, повстанські, листівки відомих художників Прикарпаття та навіть «безалкогольні», тобто такі, що закликали святкувати Різдво без алкоголю. Цікаво, що їх видавали ще до Першої Світової війни.
Виставка триватиме до кінця січня.
Переглядів: 489 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013

Феномен Гната Мартиновича Хоткевича (1877-1938) українського письменника, музикознавця, театрального режисера, культурно-громадського діяча, композитора, музиканта не лише у поєднанні перелічених іпостасей, а ще й в тому, що це один із небагатьох видатних українців, який відомий всій Україні.
Про майстра можна писати багато: згадати і 12-й археологічний з’їзд у Харкові 1902 року (коли Хоткевич підняв питання соціального положення харківських кобзарів і лірників, показавши аудиторії красу автентичного кобзарського виконання), і його безсмертні літературні твори, і Гуцульський театр, і Національний хор, віртуозне виконання та створення бандури харківського типу, але тут ми приділимо більше уваги Хоткевичу як музикознавцю.
В 1930-му році у Харкові вихо ... Читати далі »
Переглядів: 476 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013

Прикарпатською прокуратурою проведено перевірку дотримання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» в Коломийській міській раді та районній державній адміністрації.
Установлено, що працівники відділів культури та туризму вказаних установ здійснюють погодження проектів відведення земельних ділянок в приватні руки, не маючи карт, на яких вказані об’єкти археологічної спадщини, що може призвести до їх втрати внаслідок забудови чи розорювання.
Загальна площа таких земель на Коломийщині становить більше 18 га та потребує належного ставлення і охорони. Проте чиновники, в більшості випадків, не укладають необхідних охоронних договорів з Івано-Франківською ОДА.
Крім то ... Читати далі »
Переглядів: 497 | Долучив: limnytcja | Дата: 03.01.2013

Цієї неділі у селі Красноїлля Верховинського району урочисто відзначили ювілейну, 135-у річницю від дня народження Гната Хоткевича.
Святкування проходило у музеї імені видатного українського письменника, мистецтвознавця, режисера, організатора самодіяльного театру, який прославив гуцулів на весь світ. Власне уривками з вистав за творами Гната Хоткевича і потішили актори самобутнього театру присутніх на святі односельчан та гостей Красноїлля. Представники відділу культури та профспілки Верховинської РДА в свою чергу з нагоди ювілею засновника театру вручили акторам подарунки і нагороди.
Переглядів: 506 | Долучив: limnytcja | Дата: 03.01.2013

Від часу свого створення у 1942 р. і до розформування останнього відділу в 1949 р. Українська Повстанська Армія залишалася армією піхоти. Це було зумовлено відсутністю власної держави, власного воєнно-промислового комплексу та умовами боротьби. Однак попри це в УПА було сформовано не лише кілька відділів кінноти та артилерії, а й лишилися згадки про використання бронетехніки.
Влітку 1943 р. в с. Листвеці Волинської області німці направили каральну експедицію у складі одного танку, кількох броньовиків та 12 вантажівок із солдатами. Повстанці організували на неї засідку. Німецький відділ було розбито, а танк вдалося захопити неушкодженим. За наказом курінного «Лайдаки» його заховали в болотах. Уже восени 1943 р. цей танк вояки УПА використали в бою за м. Цумань. На той час у місті перебувало кілька сотень німців та рештки роз ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013

Комісія зі здобуття премії імені Ярослава Лукавецького повідомляє про початок збору творів і робіт на здобуття премії. Дана премія є найвищою в області відзнакою в галузі мистецтва та архітектури і надається за вагомий внесок у розвиток образотворчого (живопис, скульптура, графіка), народного, декоративно-ужиткового мистецтва.
Подати роботи на конкурс або отримати консультацію з питань участі в конкурсі, всі зацікавлені можуть в кабінеті 570 облдержадміністрації або за телефоном 55 – 18 – 92. Згідно Положення про премію, твори і роботи повинні бути подані до 10 березня 2013 р.
На здобуття премії імені Я.Лукавецького подаються нові твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх двох років, але не пізніше, як ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013

УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Шосте демократичне скликання
(Дев’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ
 
від 23.11.2012. № 737-19/2012 м. Івано-Франківськ

Про звернення обласної ради щодо відзначення 1115-ої річниці міста ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Долучив: Dnister | Дата: 02.01.2013

31 грудня виповнюється 135 років з дня народження Гната Мартиновича Хоткевича — українського письменника, історика, зачинателя гуцульського театру. Наразі у далекому гірському селі Красноїлля, Верховинського району діє унікальний гуцульський театр, якому немає аналогів в Україні.
...Три години  їзди до найвіддаленішого райцентру  Прикарпаття—Верховини, потім година  чекання на сільський автобус,  та ще півтори години петляння  вузенькими  гірськими дорогами. Так я  добиралася в Красноїлля — село, в якому зародилося унікальне явище в історії не тільки української, але й світової культури — гуцульський театр.
"Єк дужі, панєнко! Не  розтрісло по наших дорогах”, — з  жартами зустрічає мене на  зупинці в ц ... Читати далі »
Переглядів: 660 | Долучив: Dnister | Дата: 31.12.2012

Цієї неділі у селі Красноїлля Верховинського району урочисто відзначатимуть 135 річницю від дня народження Гната Хоткевича.
Святкування проходитиме у Будинку культури та музеї імені видатного українського письменника, мистецтвознавця, режисера, організатора самодіяльного театру, який прославив гуцулів на весь світ.
Галина Цвітень
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2012

Івано-Франківський краєзнавчий музей презентує новорічно-різдвяну виставку та запрошує ознайомитися з багатством музейної скарбниці:
- різдвяною атрибутикою (павуки, свічники, дзвоники, звізди);
- обрядовим посудом (макітри, горщики, дзбанки, лускоріхи);
- святковим одягом (кептарі, кожухи);
- різдвяними листівками;
- витинанками.
Під час різдвяних свят відвідувачі зможуть оглянути цікаву експозицію музею, раритетів ХІХ – ХХ ст. Виставка працюватиме з ... Читати далі »
Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2012

«Репортер» завершує спогади Володимира Барана про Станиславів воєнної доби. Місто звільнили від німців 27 липня 1944 року. Але то була не перша спроба.

Проклята свиня!
Я вже казав, що німці мали непогані продовольчі пайки та можливість безперешкодно відвідувати найкращі заклади міста. Може, через це, а, може, й з інших причин, деякі дівчата зустрічались з окупантами. Пам’ятаю, що на нашій вулиці знімала квартиру симпатична молода полька. І ось до неї почав регулярно ходити один німецький офіцер. Зрозуміло, що серед сусідів ця панянка авторитетом не користувалась, а поза очі її називали шльондрою.
Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2012

У старому Станиславові існували досить цікаві традиції та прикмети. Зими раніше були суворі, сніжні, морозні — не тепліші за нинішні.
Мешканці нашого міста чомусь вважали, що на лисих головах ламаються найлютіші морози. Тому на вечорниці запрошували якомога більше чоловіків, позбавлених волосся. Вважалось, коли таких набереться 13, то стовпчик термометра поволі почне підніматися догори. Історик Садок Баронч пише, що коли на вечорницях рахували лисих, то за кожним іменем (наприклад, Антоній Ворона — лисий), усі дружно гукали: «Тріс мороз!».
Часи змінилися. Вечорниці, на жаль, відійшли у минуле. А от морози нікуди не поділись. Тому рахуйте лисих на новорічних корпоративах — усім стане тепліше.
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 28.12.2012

25 грудня 2012 року в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрився новорічно-різдвяний вернісаж. Створювали свято і передавали чар Різдва чудові роботи виготовлені вихованцями Малої академії народних ремесел м. Галича. 
У відкритті новорічно – різдвяного вернісажу взяли участь представники духовенства, органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, учні та їхні батьки. З вітальним словом і власними роздумами про роль зимових обрядів виступили начальник управління освіти та науки Івано-Франківської облдержадміністрації Зінаїда Болюк, генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва та етнодизайну Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника проф. Богдан Тимків ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2012

Шановні колеги!
Кафедра релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Національний заповідник «Давній Галич», Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАНУ та Українська асоціація релігієзнавців ініціюють проведення 24-25 травня 2013 року в м. Галичі у Національному заповіднику «Давній Галич» Міжнародної наукової конференції «Аврамічні релігії в Україні: історія, етнокультурні взаємовпливи, міжконфесійні взаємини».
На розгляд конференції виносяться проблемні питання: 
1. Юдаїзм, християнство та іслам в українській історії. 
Переглядів: 761 | Долучив: Dnister | Дата: 26.12.2012

25 грудня 2012 р. перед засіданням колегії управління культури, національностей та у справах релігій облдержадміністрації заступник голови ОДА Роман Іваницький вручив дипломи і грошові винагороди цьогорічним лауреатам премії ім. Володимира Полєка в галузі краєзнавства: авторському колективу книги «Покуття» під керівництвом професора Марчука Василя, завідувача кафедри політології Інституту історії та політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника; професору Володимиру Великочію, директору Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника та Ігорю Ковалю, кандидату історичних наук, доцентру Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Довідково. 10 жовтня 2012 р. ві ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 26.12.2012

Прикарпатський скульптор Ярослав Булка працює в незвичному і малорозвиненому в Україні жанрі — глиняної батальної панорами. Днями молодий митець представив відтворену в глині масштабну битву під Жовтими водами 1648-го року, у якій, за загальними підрахунками, брало участь майже 30 тисяч вояків. Фігурок у івано-франківця значно менше, скульптурна баталія висотою в кількадесят сантиметрів умістилася на дерев’яному подіумі розміром метр на два.
«Ось дивіться на битву в глиняному 3-D вимірі», — з усмішкою каже білявий молодик із зацікавленням спостерігаючи, як я оглядаю композицію. Чорні, здається, важкі фігурки, неначе металеві. Онде польський поранений вершник падає з коня, онде козак переможно піднімає шаблю. Розвіваються пір’я, хоругви, підняті мечі, скривлені від болю обличчя. Здається, що за битвою спостерігаєш десь прост ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Долучив: Dnister | Дата: 26.12.2012

Як ми вже писали, у Луврі триває виставка дерев’яних скульптур Іоанна-Георга Пінзеля. Єдину відому на сьогодні кам’яну скульптуру святого Онуфрія жителі села Рукомиша, де Єжи Гофман знімав «Тараса Бульбу», до Франції не пустили. Всі аргументи «за» і «проти» вже оприлюднили ЗМі. Та недавно став відомим ще один факт, котрий подаємо без коментарів: селяни забажали в обмін на скульптуру Пінзелевого Онуфрія мішок золота. Це не жарт і не анекдот, а аргумент, до котрого вдалися жителі села, довідавшись про приблизну вартість твору Пінзеля. Як? Ера інтернету. Отож, зважаючи на це, треба пам’ятати, що нині будь-яка інформація поширюється миттєво, особливо негативна. Тому не варто тішити себе тим, що коли генієм Пінзеля захопиться світ, то це зробить Україні безпрецедентну культурну промоцію.
Спробуємо пояснити, чому. Річ у тім, що д ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 26.12.2012

Науковий співробітник обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Степан Каспрук здав до друку книгу - дослідження «Наддніпрянці в лавах УПА» та видав книгу «Каральні акції німецьких нацистів на Прикарпатті», повідомив сьогодні у своєму виступі на засіданні колегії управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації директор Музею Ярослав Коретчук.
Співробітники музею розробили у поточному році і зреалізували програму «Музей-школі» в межах якої у ряді шкіл презентовано 12 пересувних виставок та відео-презентацій архівних документальних матеріалів з музейних фондів. У школах Рогатинського району Івано-Франківщини та Жидачівського району Львівщини з ініціативи завідувача філією 2 Підпільна штаб-квартира Романа Шухевича» Ярослава Бурака проведено Уроки пам’яті «Герої не вмирають». В обласний музей ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2012

Сьогодні на засіданні колегії управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації начальник управління Володимир Федорак зачитав у «різному» звернення до працівників культури Прикарпаття від громадської організації «Рідне наше село» с. Білі Ослави Надвірнянського району – прохання допомогти у зборі коштів на спорудження пам’ятника українській дитячій письменниці та громадській активістці Марійці Підгірянці у селі, де вона народилася, Білих Ославах. 
20 травня 2013 року, як сказано у зверненні земляків письменниці, виповнюється 50 років з часу смерті Марійки Підгірянки (29.03.1881-20.05.1963). 
Відрадно, що члени колегії та її учасники схвально відгукнулися на це звернення громадської організації білоославчан. < ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2012

24 грудня в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулося засідання вченої ради, на якому обговорювалися такі питання:
1. Звіт про наукову роботу Національного заповідника «Давній Галич» за 2012 р.
2. Розгляд та затвердження наукових тем на 2013 рік.
3. Затвердження тематики та напрямів роботи наукових конференцій на 2013 р. 
4. Про вдосконалення екскурсійного обслуговування.
5. Різне. Ознайомлення з Положенням про норми часу для розрахунку та обліку наукової роботи співробітників Національного заповідника «Давній Г ... Читати далі »
Переглядів: 501 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2012

25 грудня 2012 р. о 10.00 год. в приміщенні обласної філармонії відбудеться вручення обласної премії в галузі краєзнавства імені Володимира Полєка. Запрошуються члени ІФОО НСКУ та представники обласних засобів масової інформації.
Переглядів: 658 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.12.2012

Саме так – «Невідомий Галич» називається новий авторський фотоальбом Василя Пилип’юка, присвячений Галицькому національному природньому парку. Його презентація відбулася 20 грудня 2012 р. в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич». Дане видання є продовженням у серії видань, які висвітлюють національні пам’ятки природи: заповідні території, національні парки та заповідники.
Перед учасниками презентації фотоальбому виступили: голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький, заступник голови Галицької районної державної адміністрації Богдан Мазурик, директор Галицького національного природного парку Борис Терешкун, заступник директора парку з наукової роботи Володимир Бучко, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, заступник генерального директора НЗ «Давній Гали ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 25.12.2012

Напередодні різдвяних свят в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася зустріч з львівською письменницею, етнографом Марією Горбаль та презентація її книги „Різдвяна обрядовість Лемківщини”. 
Ведуча вечора Анна Кирпан розпочала з представлення львівської гості - провідного наукового редактора НАН України, автора двох книг: „Різдво на Лемківщині" та „Різдвяна обрядовість Лемківщини", упорядника видань для дітей „Різдвяна ялинка" і „Різдвяна зірничка", людини, яка провадить вивчення культурних надбань, що відходять у минуле. 
У своєму виступі дослідниця лемківської культури Марія Горбаль вела мову про чинники формування, особливості, духовність Різдвяної обрядовості Лемківщини; про те, як збирався матеріал до книг, п ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2012

У Франківську готується до відкриття Музей лиж. Ідея зібрати бігові й гірські раритети і з їх допомогою написати лижну історію Карпат спала на думку Станіславу Провальному. Двадцятип’ятирічний франківець відомий у молодіжному середовищі як невгамовний прихильник зимових лижних спусків. Його Музей лиж шукати на Лепкого, 38.
Поки що в приміщенні ремонт. Різної висоти і, як можна зрозуміти з вигляду, різного віку лижі – майбутні експонати музею – стоять у куті. Серед них переважно бігові. От брендові «Україна», на яких півстоліття тому зазвичай змагалися біатлоністи. «Майже нові, напевно, так і простояли на якомусь балконі», – Стас Провальний показує характерні фіолетові штампи з ГОСТом і ціною. Ще в рублях. «За кожною парою лиж – своя історія, – каже Стас. – Колись у кожній франківській родині було по дві-три пари лиж. Збирали ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2012

У конференц-центрі долинського краєзнавчого музею «Бойківщина» відбулася презентація альбому «Вишивані скарби Бойківщини. Західний регіон» голови обласного товариства «Бойківщина» Дарії Петречко. На зустріч з автором прибуло багато поціновувачів бойківської вишивки та й вишивки загалом, долинян і гостей Долини. 
Пані Дарія розповіла присутнім на святі про мамину «чарівну скриню-куфер», в якій зберігався найцінніший на той час скарб — вишивки, про те, якими складними шляхами йшлося до мети — створення збірки бойківської вишивки та висловила щиру вдячність усім однодумцям, тим, хто долучився до цієї нелегкої праці. Авторка також наголосила, що обкладинку альбому прикрашає світлина із зображенням насправді унікальної  жіночої сорочки, яку вже вдруге вона ніде не знайшла, а саме: із застібкою на плечі, про яку її мама ... Читати далі »
Переглядів: 855 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2012

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку «Визначний творець української незалежності», організовану з нагоди 75-річчя від дня народження великого українця, дисидента, журналіста, політика, громадського діяча  В'ячеслава Чорновола.
На виставці представлені матеріали з фондів Івано-Франківського краєзнавчого музею, унікальні експонати міської організації Народного Руху України періоду 1989 – 1991 рр. та предмети з приватної колекції Я.П.Соломовського.
Відвідайте нашу виставку! Згадайте нашу історію та пориньте знову у події того часу. Відкриття виставки відбудеться 24 грудня 2012 року о 10.30 год. 
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2012

23 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться зустріч з львівською письменницею, етнографом Марією Горбаль та презентація книги „Різдвяна обрядовість Лемківщини”.
Запрошуємо всіх бажаючих.
Переглядів: 519 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.12.2012

Майже 80 років тому, 23 грудня 1932 року, о 6-й годині ранку розпочали жалобний перегук дзвони українських церков по всій  Галичині. Саме о цій порі польські тюремники вивели на тюремне подвір’я «Брирідок» у Львові учасників нападу за дорученням Організації Українських Націоналістів (ОУН) на пошту у містечку Городку 25-річного Дмитра Данилишина та його 21-річного небожа Василя Біласа. За кілька годин до цього юнаків висповідав тюремний священик отець Липський. Їхній захисник на суді адвокат Степан Шухевич передав обом членам УВО і ОУН подяку від Крайового проводу ОУН «за горду поставу і за гідну поведінку як під час слідства, так і на судовій розправі». На прощання, перед смертю, Данилишин звернувся до присутніх на страті оборонців: «Щиро прощаю вас! Хай живе Україна!». Білас промовив ті самі слова.
Переведений до Стан ... Читати далі »
Переглядів: 924 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

Не всі євреї Станиславова встигли залишити місто перед приходом німців. Подальші події на старому цвинтарі настільки вразили Володимира Барана, що цю частину своїх спогадів старожил написав власноруч. Невеликі стилістичні правки — Івана Бондарева та «Репортера».

Жах за парканом
З кінця 1939 року моя сім’я замешкала по вулиці Королеви Софії, яка згодом називалась Сусідньою, а зараз Стефаника, у будинку № 35 пані Гречанової. На нашій і прилеглих вулицях будиночки були переважно партерові, які належали службовцям і робітникам залізниці. Наша домівка межувала зі східно-північною частиною єврейського окописька (цвинтарю), яке було огороджено майже двометровим цегляним муром. По суботах (у ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024