Четвер, 28.03.2024, 12:59:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 210 211 212 213 214 ... 274 275 »
З окупацією Надвірної у липні 1941 року починаються найтрагічніші сторінки історії жидівського кагалу. В Надвірну зігнали євреїв, котрі намагалися перейти кордон з Угорщиною. Люди пам’ятали, що у вересні 1939-го ця країна прийняла більше ста тисяч біженців з окупованих польських земель. Та часи змінилися – угорці самі депортували із Закарпатської України євреїв, які там проживали. Зрозуміло, що угорська влада змушена була виконувати волю Гітлера щодо знищення євреїв. З іншого, не бажала це робити на власній території. Надвірнянська жидівська община простягнула своїм одновірцям руку допомоги, організувавши харчування, розселивши їх по власних родинах та в синагозі. Загалом, угорська окупаційна влада стосовно євреїв виявилась досить поблажливою. Наскільки відомо, їх задіяли для виконання робіт з ексгумації трупів осіб, розстріляних радянськими спецорганами в урочищі Буковинка та під Городищем. ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

Днями відомий львівський культуролог і філософ Тарас Возняк повернувся з виставки творів геніального «українського Мікеланджело» — митця-скульптора Іоанна-Георга Пінзеля у Луврі. Нагадаємо, що саме пан Тарас є одним з ініціаторів й активних промоутерів просування творчості цього великого майстра скульптури на Захід. З цього приводу ми взяли у нього коротке інтерв’ю.
— Тебе позиціонують як успішного українського культуртререра, тобто місіонера, що працює на взаємопроникнення й взаємозбагачення культур. А з чого починалася промоція Пінзеля?
— Спершу ідея полягала навіть не в промоції геніального Пінзеля, а швидше в промоції західного регіону України. Ми довго шукали великого знакового символу — шляхетної фігури, відповідного об’єкту чи об’ємного проце ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

Із Борисом Кисілевським — викладачем Кошалінської політехніки (Польща), талановитим художником і поетом мене познайомив його брат, нині найстарший нащадок давнього українського шляхетського роду Кисілевських, інженер та історик, який, вийшовши на пенсію, скрупульозно досліджує свій родовід, коріння якого сягає княжих часів, іванофранківець Ігор Кисілевський. Сталося це наприкінці цього літа. Від пана Бориса та пана Ігоря я довідався тоді, що представники їхньої великої родини Кисілевських упродовж віків переплели свої долі з не менш славними та шляхетними галицькими родинами Цегельських, Шухевичів, Глібовицьких, Стернюків, Руденських, Бурачинських, Сембратовичів, Величківських, Крушельницьких, Левицьких та інших, які прислужилися розвою духовності, культури і  національної свідомості українців Галичини та Буковини.
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

В Івано-Франківську триває будівництво великої каплиці депортованих. Дружня громада збирає гроші, тривають роботи. Каплиця має стояти в одному із найстаріших мікрорайонів Івано-Франківська — Княгинині.
На будівництві, що обабіч однієї з центральних вулиць Івано-Франківська, зустрічаємо душпастиря лемків України, митрофорного протоієрея Анатолія Дуду. «Спочатку на місці майбутньої святині ще вісім років тому був закладений  пам’ятний знак. У нас виникла думка, аби замість цього знаку постав маленький храм в лемківському стилі, — каже отець Анатолій, — адже треба, аби після нас щось залишилося для майбутніх поколінь. Так, у Львові ми маємо лемківську церкву, а в Івано-Франківську депортовані збираються на Богослужіння у каплиці Юрія-Побідоносця, що у парку воїнів-інтернаціоналістів. Якось так виходить, що ми завжди йдемо ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

У селі Іванівці Коломийського району на Івано-Франківщині місцевий майстер Василь Мочернюк, відроджує старовинни традиції гуцульського бондарства. Ошатну господу іванівського газди у селі знає кожен, люди охоче ведуть до місцевого боднаря, який робить кілька видів бочок: на квашену капусту, на огірки, вино, бринзу, діжі для розчинення хліба і навіть сокодавки у формі своєрідних бочечок. А ще кілька років тому Василь Мочернюк був… керівником місцевого колгоспу. Та нині звичайної праці не цурається, бо змалку звик жити з праці власних натруджених рук.
«Дзинь-бам, дзинь-бам, рип-рип», — долинає з невеличкої повітки-майстерні. «То вже наш дід Василь бочки клепче», — кажуть селяни. Несучи наруччя рівненьких дощок, з повітки виходить кремезний чоловік із міцними жилавими руками. Обережно ставить дощечки на землю та запрошує до май ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

В Інтернеті з'явилося оголошення про продаж давніх дерев'яних дверей. На фото в оголошенні — двері старовинних будинків середмістя Івано-Франківська.
Засновник краєзнавчого об'єднання "Моє місто” Василь Іваночко розповідає, що кілька тижнів тому до членів об'єднання звернулася стурбована франківчанка, яка натрапила на це оголошення в Інтернеті. Жінку обурила пропозиція придбати старовинні двері, які досі знаходяться у під'їздах будинків-пам’яток архітектури в центрі міста.
За телефоном, вказаним в оголошенні, "Моє місто” вирахувало, що за продажем дверей, імовірно, стоїть власник антикварної крамниці "Старі речі” по вулиці Січових Стрільців. Будинок, в якому розміщена крамничка, також є пам'яткою архітектури місцевого значення. "Ми одразу ж пішли до ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

Презентація підсумків виконання українсько-польського проекту «Відмінні одягом. Гуцульщина — традиції і сучасність», який патронувало міністерство культурної спадщини Польщі, відбулась у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського.
Куратором міжнародного проекту стала відомий польський етнограф Аліція Возняк. Зачарована красою гуцульських традицій, пані Аліція звернулася до генерального директора коломийського музею Ярослави Ткачук з пропозицією представити мистецтво українських горян у Польщі. Отож із травня по жовтень цього року в археологічному та етнографічному музеї польського міста Лодзі й експонувалася виставка гуцульської автентики. Коломийський музей надав для цього майже три сотні своїх експонатів. Більшість із них — це чоловічий, жіночий і дитячий одяг кінця ХIХ — початку ХХ с ... Читати далі »
Переглядів: 486 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

У паризькому Луврі — одному з найбільших мистецьких комплексів світу — триває виставка скульптур Іоанна-Георга Пінзеля. Широко розрекламована самим музеєм, вона вже стала знаковою для України та викликала жвавий інтерес у відвідувачів, мас-медіа та культурної спільноти загалом. Мистецькі витвори з України виставляють у Луврі вдруге. 38 років тому Борис Возницький возив картину XVII століття французького художника Жоржа де ля Тура «У лихваря».
Як розповів нам директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, котрий днями повернувся з Парижа, твори Пінзеля розмістили в каплиці Сен-Шапель, де раніше приймали присягу французькі королі. В центрі експозиції відтворено частину костелу в селі Годовиці на Львівщині, для якого Пінзель створив вівтар. Навколо нього розташували скульптурну композицію, помістив ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

Чому вулиця Страчених називається саме так, у Франківську знає значно менше люду, ніж мало би бути. Пам’ятник теж розуміють далеко не всі. Спогади й досліди, які стосуються розстрілу українських патріотів у Станиславові 1943 року, суттєво різняться. Тож давайте спробуємо звести їх докупи та самі реконструювати ті трагічні події.

Аншлаг з облавою
З приходом німців до Станиславова міській театр (облфілармонію) передали українцям і назвали іменем Івана Франка. У неділю, 14 листопада 1943 року, в театрі давали оперету «Шаріка» — твір місцевого композитора Ярослава Барнича про кохання січового стрільця й закарпатської дівчини.
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

Напевно найфотогенічнішим будинком старого Станиславова була споруда польського Соколу (тепер обласна дитяча бібліотека на Міцкевича). Його збудували у 1895 році за проектом архітектора Кароля Заремби для молодіжного спортивного товариства. Кам’яниця була багато оздоблена зовні. Обидві фасадні стіни прикрашали 27 арок, в яких містилися герби земель Речі Посполитої.
За радянщини весь цей живопис заштукатурили. Поступово франківці взагалі забули, що там колись щось було намальовано. На початку 2000 х будівлю бібліотеки відремонтували. Тоді ж відчистили від штукатурки зображення якогось чорного птаха. Її прийняли за галку — символ Галичини, й залишили на фасаді.
Насправді це ніяка не галка, а чорний орел — символ Плоцького воєводства. Якщо добре придив ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

В Івано - Франківському краєзнавчому музеї до 21-ої річниці Всеукраїнського референдуму щодо підтвердження Акту Незалежності України 30 листопада буде проведено захід «Шлях до Незалежності».
В рамках заходу організація фотодокументальної виставки (з фондів музею) на якій представлено знакові події в історії української держави. Зокрема, проголошення ЗУНР, значення Дня Соборності та Всеукраїнського референдуму. 
Також відбудеться презентація книги журналіста Володимира Приймака «Апостоли правди», у якій автор у коротких мемуарних розповідях змальовує життєвий шлях колишнього військового льотчика, багаторічного в’язня радянських концтаборів, народного депутата України першого демократичного скликання, голови комісії Верховної Ради ... Читати далі »
Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

У листопаді відкриється виставка, що ознайомить з історією становлення та розвитком Музею писанкового розпису.
Відвідувачі матимуть змогу ознайомитися з архівними документами, фотографіями, відгуками, листівками, матеріалами періодичної преси. В експозиції буде висвітлено видавничу діяльність музею, творчий звіт представить школа писанкарства.   
Ювілей також стане доброю нагодою згадати тих, хто був причетний  до створення та функціонування музею, вивчення, збереження і реставрації унікальних творів народного мистецтва, чиї імена назавжди залишаться у музейному літописі.
Урочиста академія відбудеться 30 листопада о 11.00 год.
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2012

Національний музей народного побуту Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського запрошує на презентацію книги «Дайте! Нобелівську премію українським письменникам!».
За задумом упорядників і авторського колективу збірника, книга скомпонована в різножанрову антологію, куди ввійшли твори молодих літераторів, учасників обласної літстудії «Нобель».
Заплановано, що книгу представлятиме керівник вищеназваної студії Галина Петросаняк, поетеса і перекладач, разом з авторами Наталією Ткачик, Василем Карп’юком, Христиною Козловською, Ярославом Голодюком та Христиною Котерлін.
Презентація книги «Дайте! Нобелівську премію українським письменникам!» відбудеться 28 листопада о 16.00.< ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2012

Спогади — як сценарій гостросюжетного фільму. Повертає до реальності тільки те, що відомі точні місця, де це відбувалося. Василь Суслик показує, фактично, до метра, де лежали тіла повстанців, коли його вели на впізнання у калуському відділку НКВС, а де — оборіг, на якому його мало не розстріляли. Із 1946 року, коли повстанця заарештували, минуло немало часу. 87-річного чоловіка часто підводить пам’ять, проте, 1946 рік не забувається. Не забути й облич, які колись доводилося зустрічати у НКВС, а ще кілька років тому — просто на вулиці, у Калуші, — обличчя своїх катів.
Василь Суслик погодився пройтися місцями, де колись зазнав страшних поневірянь з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій в Україні. І хоча Прикарпаття Голодомор зачепив значно менше, ніж іншу частину України, проте, вже у повоєнний час у нашому ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2012

Історико-краєзнавче об'єднання «Моє місто» запрошує краєзнавців і дослідників рідного міста взяти участь у круглому столі на тему: «ДАТА ЗАСНУВАННЯ СТАНИСЛАВОВА: АРГУМЕНТИ І ВИГАДКИ», який відбудеться в травні 2013 року в місті Івано-Франківську.
Для обговорення пропонуються наступні теми:
передумови появи міста в межиріччі Бистриць;
дати заснування Станиславова: трактування висунутих гіпотез.
Переглядів: 831 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2012

А я все чекав, коли ж в нас почнеться те саме що у Львові. Ну, от, схоже дочекався.
«У зв’язку з загостренням проблеми спотворення пам’яток архітектури у нашому місті через стихійну заміну історичних столярних елементів споруд (вікон, дверей, сходів, вітрин) відділ з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради розпочав роботу над проектом Положення про правила оновлення та реставрацію історичних елементів фасадів споруд культурної спадщини міста».
Не знаю, чи  поштовхом послужили металопластикові двері, якими замінили стару браму, але про них чомусь почали говорити. Хоча незрозуміло, чому таку прискіпливу увагу викликала саме ця заміна, якщо до цього де тільки не міняли брами вікна й двері, прорубува ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2012

У зв’язку з загостренням проблеми спотворення пам’яток архітектури в Івано-Франківську через стихійну заміну історичних столярних елементів споруд відділ з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради розпочав роботу над проектом Положення про правила оновлення та реставрацію історичних елементів фасадів споруд культурної спадщини міста.  
"Такий крок є не лише вимогою існуючих норм і законодавства, але наповнений надзвичайно практичними порадами і рекомендаціями, - кажуть у відомстві. Вже зараз очевидними є такі : - власники, змінюючи дерев’яні вікна на пластикові змінюють будівельно-фізичне функціонування будинку і мікроклімат в своїй квартирі. Конденсат, який мав би осідати на зовнішній шибці подвійних вікон ч ... Читати далі »
Переглядів: 438 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2012

У НД "Просвіта" в Івано-Франківську відбулося урочисте вручення щорічної обласної премії ім. М. Підгірянки.
Лауреатами премії цього року стали Іван Карп’як — директор Народного історико-краєзнавчого музею с. Бортники, Мирослава Грушевська — хормейстер та сценарист з Коломиї, поетеса Марія Боєчко з Ковалівки Коломийського району, поет Роман Киселюк з Яремче. Дипломи лауреатів і грошові премії вручив голова обласної організації ВУТ "Просвіта" Степан Волковецький.
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 27.11.2012

Листівка вийшла у серії "Коломия - наше місто” під номером 27.
На титульній сторінці листівки зображена картина, яка написана коломийським художником Миколою Семеняк під назвою "Пам’яті маестро”, полотно, олія, 30Х40, 2011. Картина написана на замовлення адвоката Михайла Петріва.
У авторському  баченні  художника  потретне зображення А.Кос-Анатольського потопає у квітах, ліворуч поміщено підсвічник у нижній частині якого закодовано зображення терезів - справедливості, адже мало кому відомо, що А.Кос-Антаольський у 1928-1931 рр. навчався на юридичному факультеті Львівського університету, який успішно закінчив з дипломом магістра права.
Переглядів: 467 | Долучив: Dnister | Дата: 27.11.2012

22 листопада, Музей спільно з образотворчим відділом Коломийського педколеджу провів мистецьку академію, присвячену 135-й річниці з дня народження Олени Львівни Кульчицької ‒ народної художниці України, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата національної премії ім. Тараса Григоровича Шевченка.
Олена Львівна Кульчицька ‒ видатний майстер гравюри, акварелі й олійного живопису, піонер української книжкової графіки, творець неповторних, побудованих на народних традиціях килимів, науковець. 
Численними малюнками архітектурного циклу та акварелями художниця популяризувала народний одяг зокрема та українське народне мистецтво вцілому. 
Олена Кульчицька часто бувала н ... Читати далі »
Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 27.11.2012

Івано-Франківський міськвиконком розглянув «Комплексну програму розвитку інвестиційної діяльності Івано-Франківська на 2013—2015 роки». Зокрема, важливим об’єктом для інвестицій розглядається і палац Потоцьких. 
Згідно з планами на території палацу мають створити культурно-мистецький центр, і міська влада шукатиме інвестора, який профінансує цей проект. Щоправда, чиновники забули попередити про свої плани нинішнього власника комплексу бізнесмена Олега Бахматюка.
Переглядів: 492 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2012

Встановити в Івано-Франківську пам’ятник відомому українському фізику XIX – початку ХХ сторіччя – одному з винахідників рентгенівських променів Івану Пулюю мають намір представники Івано-Франківської обласної організації Наукового товариства ім. Т.Шевченка.
Про це на той час ще голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич повідомив в минулу п’ятницю, під час пленарного засідання XIX сесії облради.
З його слів, встановити пам’ятника планується на названій на честь І.Пулюя вулиці, про що вже є відповідне рішення Івано-Франківського міського виконавчого комітету, пише Коломия ВЕБ Портал.
Як стверджує пан Сич, представники товариства звернулись до депутатів Івано-Франкі ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2012

Прикарпатця Михайла Голинського називали українським Карузо і «королем українських тенорів»: його божественний голос звучав у найвідоміших оперних театрах світу, його спеціально приходив послухати Сталін, а мер Торонто якось вручив йому золотий ключ міста – як почесному гостю. 
Співак, яким захоплювався увесь світ, народився 2 січня 1890 року у маленькому селі Верхівцях Городенківського повіту. Закінчив Коломийську гімназію і два з половиною роки навчався в Кам’янець-Подільському університеті. Але його не приваблювала адвокатська кар’єра, тому, порадившись зі своїм родичем, письменником Марком Черемшиною, він почав з 1918 року вчитися співу у відомого львівського професора Чеслава Заремби. Згодом талановитий співак їде в Італію, у Мілан, вчитися майстерності співу у маестро Едуардо Гарбіна. До речі, в цього визнаного к ... Читати далі »
Переглядів: 768 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2012

Багато галичан під час Другої світової війни залишили рідну домівку, але в далеких світах мріяли бодай під кінець свого життя навідатися до батьківської хати... Така доля судилася й талановитому різьбяреві Петрові Гасюку, який в 1995 році приїхав з далекої Америки до рідного Татарова, що на Яреманщині. 
Петро Гасюк відомий своїми різьбами по дереву й малою пластичною скульптурою далеко за межами США. На відміну від послідовників традиційної школи різьби (чіткий геометричний орнамент, інтарсія), він розкриває деревопластичну й образнорельєфну сторони цього мистецтва. Хоча в деяких роботах художника простежується вплив Олександра Архипенка, він самостійно торував свою стежку у світ мистецтва. «Яку школу Бог мені дав, таку і проваджу», - говорив щиро гуцул за походженням і американець за паспортом Петро Гасюк.
... Читати далі »
Переглядів: 510 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2012

… На світанку 8 березня 1952 року (гарнізон енкаведистів, який базувався у Космачі, підсилений двома повними машинами червонопогонників з яблунівського гарнізону) більше сотні облавників вирушили на присілок Медвежий.
Йшли двома колонами: одна – верхом присілка Медвежого, друга – річкою Банянкою. Заскочивши на господарку Гафії Палійчук, почали вимагати аби жінка показала де знаходиться бункер. Гафія Григорівна була одинока мати, на руках якої шестеро дітей. Чоловіка Палія у 1942 році забрали німці, під час їхнього нападу на табори УПА в урочищі Збановець. І він пропав безвісти. Мужня жінка відповіла, що немає у неї ніякого бункера. Її почали жорстоко бити «у нас есть точная информация, что бункер есть!» — кричав командир енкаведистів. Більше двох годин знущалися з жінки, аж поки не вбіг один з облавників і доповів, що знайш ... Читати далі »
Переглядів: 535 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2012

19 листопада в Івано-Франківській духовній семінарії відбулася науково-практична конференція пам'яті блаженного священномученика Омеляна Ковча. На конференції були представники професорсько-викладацького складу Теологічної академії та духовної семінарії, Обласної державної адміністрації та Міської ради Івано-Франківська.
Розпочати конференцію запросили митрофорного протоієрея Олега Каськіва, д-ра, протосинкела Івано-Франківської архієпархії. У своїй доповіді о. Олег розповів про нелегкий життєвий шлях блаженного Омеляна. На завершення виступу священик побажав, щоб постать цього блаженного стала прикладом для служіння майбутніх душпастирів. Крім того, доповідач привітав усіх учасників конференції від імені Владики Володимира Війтишина, Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського, який цими днями перебуває на Синоді. ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 24.11.2012

(Продовження. Поч. у «Народній Волі» № 128-129 від 16 листопада ц. р.)
Ми, тоді підлітки, шастали під ногами у дорослих, намагаючись не пропустити чогось цікавого. Думаю, що в той час могла працювати група науковців, котрі мали підготувати висновок щодо історично-культурної цінності жидівського цвинтаря. Між вченими виникла дискусія навколо кількох надгробків, що стояли особ­няком від інших. Думка розділилася: одні вважали, що то поховання суто єврейські, інші (аргументуючи різницею в орнаменті та надписах) припускали, що там могли бути поховані й караїми.
Згадавши про єврейський цвинтар, варто згадати й про синагогу. Знаходилася вона в центральній частині міста (навпроти сучасного будинку РДА). Збудована з такого каменю, як костел та стіни Пнівсько ... Читати далі »
Переглядів: 918 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2012

Громадсько-політична рада Надвірнянщини розпочала збір коштів на будівництво пам’ятника Борцям за волю України у м. Надвірна.
Члени ради внесли перші кошти, а саме родини: Сіщука Миколи Дмитровича – 500 грн.; Лесюка Ярослава Юрійовича – 200 грн.; Кушнірука Петра Васильовича – 200 грн.; Лавриновича Дмитра Михайловича – 500 грн.; Районний провід Братства вояків ОУН-УПА – 500 грн.
Кошти будуть перераховані на спеціальний відкритий рахунок громадської організації з будівництва пам’ятника Борцям за волю України.
Ярослав ЛЕСЮК,
голова громадсько-політичної ради  ... Читати далі »
Переглядів: 476 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2012

У 1820 році львівський вірменський архієпископ відправляє такого собі пана Мінаса Пежешґянца із завданням «особисто об’їхати різні вірменські поселення і придивитися до робіт і будівель». Через 10 років він написав книгу «Подорож Польщею та описи вір­мен», яка наприкінці ХІХ століття вважалася справжнім раритетом. Отож слово пану Мінасу:
«Ми прибули до Станиславова, красивої столиці Покуття. Зведене на великій території, це місто віддалене на 15 миль від Львова.
Коли польський пан Анджей Потоцький заснував його у 1670 році, то запросив аніанів (вірменів) із Молдавії та Угорщини для розвитку торгівлі у місті. Він власним коштом звів для них дерев’яну церкву, забудував місто гарними будинками та зробив його відомим завдяки торгі ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2012

У часи Першої світової війни Станиславів кілька разів займали російські війська. Разом із військовими до міста приїхала цивільна адміністрація і, звичайно ж, поліція. Серед поліціянтів траплялися цікаві особистості.
Так, 15 березня 1915 року станиславівський поліцмейстер зафіксував, що околоточний на прізвище Карпенко в нетверезому стані увірвався до помешкання жителя Княгинин-гірки єврея Леона Зільбера та вимагав від нього тисячу рублів. Під час службового розслідування з’ясувалося, що через згаданого Зільбера Карпенко отримував хабарі від «кришуємого» місцевого населення. Ціни були — від п’яти рублів до 50 копійок.
Невдовзі австрійці вибили росіян із міста, але в серпні 1916 року ті знов відвоювали Станиславів. Повернувся й околоточний Карпенко. В ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 23.11.2012

Рожнятівська районна рада
Рожнятівська районна державна адміністрація
Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка
Кафедра нової та новітньої історії України
Рада молодих вчених
ВГО «Бойківське етнологічне товариство»
Науково-ідеологічний центр ім. Д. Донцова
 
 Всеукраїнська нау ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 р. №929 «Про внесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» Церква Різдва Пресвятої Богородиці села Нижній Вербіж, внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
Нижньовербіжська церква Різдва Пресвятої Богородиці пройшла перших два етапи перевірки на автентичність та мистецьку цінність і подала документацію. В наступному році в квітні після подачі звіту в Міністерство культури вже буде відомий порядок денний на 37-му сесію ЮНЕСКО.  Внесення до списку ЮНЕСКО сприятиме розміщенню інформації про об’єкт у туристичних каталогах, участі у міжнародних грантових программах.
Церква збудована 1808 року, включена до де ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

21 листопада 2112 р. в приміщенні Центрального Народного дому в рамках клубу «Цікаві зустрічі» відбулася лекція «Літопис історії нашого краю».
Слухачами лекції були учні загальноосвітньої школи-інтернату №1. Лекцію з учнями провела вчитель історії ЗШІ №1 – Павленко Лілія, яка розповіла про історію виникнення, розбудову та історичні події Прикарпаття, а також ознайомила всіх присутніх з видатними діячами нашого краю.
Організатор заходу - Центральний Народний дім.
Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012

Пам’ятники — як люди: народжуються, живуть і вмирають. У кожного з них своя доля й свої таємниці. На жаль, ми щодня проходимо повз цих безмовних свідків історії, практично не звертаючи на них уваги. І даремно: якби вони вміли говорити, цілком певно розповіли б нам багато цікавого. Спробуймо дізнатися більше про найцікавіші пам’ятники, які прикрашають Івано-Франківськ.

Важко бути… пам’ятником
Найстарішим і, певно, найбільш багатостраждальним у нашому місті є пам’ятник Адаму Міцкевичу. Він спочатку був витесаний з розкішного біло-рожевого мармуру і встановлений у 1898 р. Однак під час Першої світової війни був непоправно пошкоджений, тому у 1930 р. пам’ятник заново відлили ... Читати далі »
Переглядів: 727 | Долучив: Dnister | Дата: 22.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024