Середа, 17.04.2024, 00:55:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 212 213 214 215 216 ... 275 276 »
З нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору й політичних репресій – щорічного національного пам’ятного дня в Україні, який в цьому році співпав з 65-ми роковинами Голодомору в Західній Україні, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка діють книжково-ілюстративні виставка-пам’ять «Голодомор: погляд із сучасності» та виставка-календар «Західна Україна. 1947. Голодомор: знай і пам`ятай».
 О, як же ти не вмерла, Україно?!
 Бо скільки ж то зловісницька мета.
 Звела людей, приречених безвинно, -
 Й ніхто за це ні в кого не спитав.
Українс ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2012

18 листопада 2012 року у літературно-меморіальному музеї Івана Франка села Криворівня відбувся літературно-музичний вечір «Крісло для Гната Мартиновича. «Невидима присутність Хоткевича», присвячений 135-річчю від дня народження Гната Хоткевича. Вступним словом про життєвий та творчий шлях Гната Хоткевича, вечір розпочала завідувач музею Івана Франка - Ганна Луцюк. Продовжили розповідь про Г.Хоткевича Отець Іван Рибарук настоятель церкви Пресвятої Богородиці, Ольга Харук вчитель української мови та літератури, Василь Зеленчук сільський голова та Василь Зеленчук завуч школи.               
Вірш Анатолія Перерви «Гуцульський дух» читала Оксана Рибарук-Зеленчук. Своїми милозвучними піснями та грі на бандурі порадували глядачів дует бандуристок у складі Марія Храпко і Любов Опарук села Зав ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2012

Це своєрідний альманах, укладений до 75-ліття автора. Видання об’єднало в собі низку художньо-документальних нарисів, замальовок, спогадів-есе, статей, нотаток з народознавства, літературно-мистецького краєзнавства з Прикарпаття, Запоріжжя, Далекого Сходу — Приморського краю і Чукотки.
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2012

Завтра ввечері у паризькому Луврі розпочинається виставка дерев’яних скульптур Іоанна-Георга Пінзеля. Український дебют у Луврі мав би стати початком «розкрутки» цього загадкового і непересічного майстра, адже твори Пінзеля хоч  Україну покинули вперше, не можуть не вразити своєю високомистецькою експресією.  Ще  з 2007 року, коли три західноукраїнські області розпочали промоцію «українського Мікеланджело», тривала підготовка виставки, і тепер до 25 лютого 2013 року 27 відреставрованих творів матимуть нагоду оглянути гості Лувра — музею, котрий за кількістю відвідувачів сьогодні тримає світове лідерство. 
Скульптури Пінзеля виставлять у каплиці Людовіка XIV. Центральною композицією виставки стане внутрішній вигляд втраченого костелу львівського села Годовиці. Роботи вели, орієнтуючись на фото 30-х років, ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2012

За повідомленням Координаційної ради політичних партій та громадських організацій Калущини, ця подія запланована на 1 грудня.
Тож, 1 грудня о 12.00 у Калуші на вул. Олекси Гірника, 1 грудня розпочнеться урочисте відкриття оновленого пам’ятного знака Герою України Олексі Гірнику, який 21 січня 1978 року на знак протесту проти московсько-більшовицької окупації України вчинив акт самоспалення на Тарасовій горі у місті Каневі.
Координаційна рада запрошує всіх вшанувати своєю присутністю нашого краянина.
Як відомо, 100 тис. гривень для оновлення пам’ятної дошки та впорядкування місця навколо Івано-Франківська обласна рада виділила 100 тис. гривень.
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2012

24 листопада, у день пам’яті жертв Голодомору, на Вічевому майдані відбудеться громадська акція «Хліб життя». О 15.30 усі охочі матимуть змогу скуштувати страви, які змушені були споживати українці під час Голодомору-геноциду 1932-1933 рр., щоб вижити: з кори дуба, листя кропиви та кульбаби, каштанів, насіння льону, кропу та інших продуктів.
О 15:45 відбудеться театралізоване дійство, на якому учасники спробують показати масштаби трагедії тих часів. Молоді люди запустять у небо білі надувні кульки як символ невинних жертв голоду.
Також на майдані будуть розміщені інформаційні стенди з фото, документами та свідченнями очевидців про Голодомор.
О 16:00 розпочнеться загальноукра ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2012

В рамках проведення акції «Стежками партизанської слави» та «Шана і пам’ять» учні 9-х класів Івано-Франківської ЗШ № 7 у супроводі класних керівників Іванійчук Л.М. та Сидорук О.М. здійснили автобусно-пішохідну екскурсію до криївки Миколи Твердохліба (псевдо «Грім»). Екскурсію проводив співробітник музею визвольних змагань Карпатського краю Василь Тимків. З його розповіді учні дізнались, що Твердохліб народився у багатодітній сім'ї сільських інтелігентів у селі Петрилів на Тлумаччині. Пізніше навчався у Станиславівській гімназії, був Пластуном. Згодом вчився у старшинській школі. Після цього повертається до Станіславова і відкриває господарський магазин, де, в умовах суворої конспірації, знаходилась «явочна квартира». Згодом Микола навчається в надтаємній школі розвідки в німецькому Мюнхені. Після чергового військового вишколу у Кракові Микола Твердохліб служив старшиною у Дружині Українських Націо ... Читати далі »
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2012

У №48 (1682) часопису «Галицьке слово» за 2011 рік було надруковано статтю «Полеглі в боях заслуговують пошани», вона стосувалася проблематики австро-німецьких поховань на кладовищі Галич-Гора. Впродовж останнього року було зібрано додатковий матеріал, який висвітлює тематику військових поховань ХХ століття на терені м. Галича. Його ми пропонуємо читачам, зацікавленим історією рідного краю.
З завершенням військових дій у перших двох десятиліттях ХХ століття на полях Галичини, в межах міст і сіл залишилися тисячі могил полеглих вояків різних армій – Австро-Угорської та Російської імперії, Речі Посполитої, ЗУНР та УНР. Відповідно до Версальського трактату (артикули 225 – 226) всі військові могили з полів та лісів повинні були бути перенесеними на кладовища, останні мали бути  забезпечені опікою. Це ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Долучив: limnytcja | Дата: 19.11.2012

8 листопада 2012 р. виповнилося 125-років з часу народження нашого краянина, відомого державного та військового діяча Дмитра Вітовського. Для вшанування та популяризації його постаті свій вклад зробили і колекціонери – філателісти, які з цієї нагоди видали цікаву поштову продукцію (конверти). Щоправда, ця продукція не відноситься до державних офіційних поштових випусків, а є так званими клубними конвертами – що не відбилося на їхній якості, і вони вже тепер можуть поповнити будь-яку філателістичну колекцію, або бути в експозиції музеїв. 
Загалом, з нагоди 125-річчя з дня народження Д.Вітовського видано 5 ювілейних конвертів; 3 – за авторством івано-франківських колекціонерів; 2 – львівських. Розмір конвертів є стандартним: 116 * 160 мм. Подамо коротку характеристику кожного з них.
Переглядів: 709 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2012

В Івано-Франківському університеті права імені Короля Данила Галицького проведено студентську наукову конференцію «Всесвітня спадщина в Івано-Франківській області». Даний захід відбувався за підтримки управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківського університету права ім. Короля Данила Галицького та туристичної фірми «Карпатія Галич Тур».
Конференцію проведено в рамках проекту «Всесвітня спадщина», який проводить міжнародна організація «AIESEC». На конференції були присутні близько 200 студентів з вищих навчальних закладів м. Івано-Франківська.
Перед присутніми виступили головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної справи  управління культури, націонал ... Читати далі »
Переглядів: 843 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

У пропонованій розвідці маємо за мету висвітлити діяльність кагалу – єврейського громадського самоуправління та єврейської громади у Надвірній.
У 2003 році світлої пам’яті Марта Юріївна Мітрошина звернулася до мене, як до міського голови, з досить незвичним питанням. Виявилося, з далекого 1941-го року вона зберігала реліквію однієї єврейської сім’ї (пригадувала прізвище Фукс або Фукш) із Надвірної. Це була дерев’яна скринька в оправі з позолоченого багету, в якій під склом на сукні зберігався засушений букетик квітів – такі дівчата з єврейських родин мали під час релігійного обряду (на кшталт першого причастя у християнському віросповіданні).
До того, як у 1941-му всіх надвірнянських євреїв зігнали до г ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

У рамках проекту «Туристично-краєзнавчий клуб в бібліотеці: відкриваємо нові горизонти» від програми «Бібліоміст» центральна районна бібліотека ініціювала екскурсію до Фитьківського музею, розташованого у великій світлій кімнаті резиденції священика отця-пароха с. Фитькова, декана Тисменичанського УГКЦ Івана Качанюка.
Ідея створення музею належить уродженцю с. Цуцилів Миколі Григоруку, якого змалку, практично десь із 5-го класу, цікавили звичаї і традиції нашого народу. Микола збирав старовинні речі побуту, строї: сорочки, запаски, хустки тощо. Своїм захопленням поділився з о. Іваном, який підтримав хлопця і почав допомагати. Сьогодні Микола навчається на 5-му курсі в Івано-Франківській духовній семінарії, разом із о. Іваном опікується музеєм, в якому зараз нараховується більше тисячі експонатів. Тут ... Читати далі »
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

Алкоголь – це універсальна отрута, яка діє на весь організм.  Алкоголь нерівномірно розподіляється в тканинах тіла. Найбільше його поглинає головний мозок, тому що в нервових клітинах головного мозку є велика кількість ліпідів, у яких алкоголь розчиняється краще, ніж в інших середовищах. У молодих людей судини мозку порівняно великого розміру (це потрібно для повноцінного живлення клітин, які ростуть), тому приплив крові до них більший. Зберігається алкоголь у головному мозку до 90 днів. При важкому отруєнні алкоголем гине декілька тисяч клітин сірої речовини головного мозку. 
Пияцтво і алкоголь приносять нашому суспільству великі моральні і матеріальні втрати. При зловживанні алкогольними напоями знижується продуктивність праці, втрачаються трудові навики і кваліфікація, занепадає трудова дисципліна. За розрахунка ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

говорить художник-дизайнер Євген Когут і переконливо доводить це своїми аматорськими конвертами. У творчому доробку Євгена Когута близько п’ятдесяти конвертів. Високохудожні, професійно виконані вони ще раз привертають нашу увагу до історії, культури, мистецтва України.
Більшість із творчого доробку Євгена Когута присвячено визвольним змаганням українства, його героям. Серед таких: «Дмитро Вітовський (1887-1919) – один з організаторів Листопадового Зриву 1918р., Державний секретар військових справ ЗУНР, полковник Української Галицької Армії; Василь Мельничук («Чумак»); Роман Шухевич (1907-1950 рр.) – сто років від дня народження; Софія Галечко (1891-1918); «Легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич» та інші.
Серед подієвих аматорських конвертів варто ... Читати далі »
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

Вивчаючи різні ділянки галицького краєзнавства, кожне нове повідомлення про невідому мені персоналію, я сприймав, як маленьке наукове відкриття. Декілька років тому в поле мого краєзнавчого зору потрапила постать професора із США, доктора економічних наук Любомира Коваля. У коротеньких біографічних даних про нього, поміщених в економічних довідниках та енциклопедіях, значиться: «Народився в с. Мединя Галицького району». Правда, тривалий час пошуки не давали ніяких очікуваних результатів. Мешканці Медині одностайно стверджували, що в їхньому селі не проживали родини з таким прізвищем. Одного разу в розмові зі мною галицький історик Іван Голійчк пригадав, що у довоєнний і частково у воєнний період на парохії в Медині служив отець Володимир Коваль, який при наступі радянських військ у 1944 році емігрував із сім’єю на Захід. Це вже була конкретна зачіпка, від якої звичайний краєзнавчий інтерес переріс ... Читати далі »
Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

У двадцятих роках минулого століття у станиславівській українській гімназії викладав малювання художник Осип Сорохтей. Директором її тоді був Микола Сабат (невеличка вулиця в районі парку Шевченка, яка з’єднує Шевченка й Чорновола, названа на його честь) — людина жорстка, авторитарна, якого боялись і учні, і викладачі.
Сорохтей, як і більшість творчих людей, був не надто пунктуальним, часто запізнювався на заняття. Одного разу директор його висварив. Ображений художник прийшов до вчительської та початок малювати карикатуру на Сабата. А в цьому жанрі він був великий майстер, його портретні шаржі славились по всьому Станиславові.
Коли карикатура була май­же завершена, до вчительської тихо зайшов директор. Сорохтей сидів спиною й не бачив грізного гост ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

В історичній літературі постійно підкреслюється, що Станиславів заснований на перехресті важливих торгових шляхів. Цілком логічно, що при наявності доріг мусили бути й мандрівники. Справді, їх не бракувало. Більшість тільки ночували, аби на ранок рушити далі. Але були й такі, що уважно роздивлялись навсібіч і ретельно занотовували побачене. У 1934 році краєзнавець Юзеф Зелінський зібрав до купи свідчення всіх отих «письменників» і в газеті «Кур’єр Станиславівський» надрукував статтю «Станиславів у спогадах іноземців». Ми цей список дещо розширили…

Хрестоматійний Ульріх
Цього мандрівника не цитував хіба вже зовсім лінивий краєзнавець. Він завітав ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

Реставрація брами палацу Потоцьких відбувається складно. Обіцяли, що встигнуть до 14 жовтня. Як бачимо, не вийшло. За цей час ще й виникло багато питань. Про нову цеглу, про маркування старої, про розчини. Крім того, під брамою ніби розкопали цілу стіну. А як воно насправді?

Цегляний мікс
Франківці дзвонять у редакцію та просто криком кричать — чому мурують новою цеглою?! Натомість, гендиректор ТОВ «Будівельна компанія Трансбуд» Володимир Марценюк заспокоює, мовляв, усе за проектом: частина цегли справді заводська, частина — автентична. «З нової цегли мурується тільки ліва частина огородження, — каже Марценюк. — Крім цього, ми завезли автентичну цеглу: частину з Бурштин ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.11.2012

16 листопада 2012 року о 12.00 год. біля пам’ятника страченим націоналістам у м. Івано-Франківську (вул. Страчених націоналістів, 7) відбудеться скорботне віче на вшанування пам’яті розстріляних фашистами членів ОУН 17 листопада 1943 року.
Переглядів: 463 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2012

Найкраще розказати про кожне місто, передати його дух може історичний цвинтар.
Історичні цвинтарі в Івано-Франківську знищені. Всі. Шкода за всіма, та найбільше жаль за тим, що був загальноміським. Він має свою промовисту історію, яка фіксує не тільки роки людського життя, а й основні віхи історії міста, краю, нації. Проте сторінки цього цвинтаря, незважаючи на те, що вони були кам’яними, стерті майже всі. 
У давнину в Станиславові не було просторого, за межами міста, міського кладовища. До церков, костелів, божниць тулилися невеликі за розмірами цвинтарі, від яких з часом не залишилось і сліду. Тому місце їх розташування та дати виникнення встановити тепер майже неможливо. Знатних людей ховали в храмах – в підземеллях, с ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2012

Схвалено проект цільової програми забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду в Державному архіві Івано-Франківської області на 2013-2015 роки. 
Передбачається, що в результаті реалізації такої програми підвищиться рівень зберігання та використання архівних матеріалів, прискориться процес впровадження сучасних інформаційних технологій для технічного захисту та ефективного використання документів, покращаться матеріально-технічна база державного архіву області та умови роботи його працівників. 
Зокрема, планується завершити реконструкцію приміщень архіву, облаштувати в архівосховищах автоматичну систему пожежогасіння, встановити дахову котельню. Фінансування програми здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюдже ... Читати далі »
Переглядів: 509 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2012

У музеї під відкритим небом у селі Крилосі, в якому зібрані взірці архітектури та побуту із чотирьох етнографічних районів Прикарпаття, раз на рік оживає тільки старенька кузня. Чому із проекту сорокарічної давності у прикарпатському скансені вдалося реалізувати тільки незначну частину?
Сорок років тому поширена в Радянському Союзі мода на "народність" викликала появу численних музеїв народної архітектури та побуту, які організовувалися ледь не в кожній області. Не оминула ця участь й Івано-Франківщину. Ще в 1968 році було створено перший проект такого музею у Косові. Згодом було заплановано відкрити гігантський музей під відкритим небом біля села Павлівки Тисменицького району. Але лише на початку вісімдесятих років "музей хаток", як називають ще його, з’явився в селі Крилосі Галицького району, на території давнього городищ ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

Після того, як "Галицький кореспондент" опублікував неймовірну історію кохання баронеси Ерни Кінсберг та галичанина Петра Манастирського, до редакції зголосилася племінниця австрійської аристократки - 79-річна Наталія Антонович, яка досі живе в Івано-Франківську.
З журналістом "ГК" Наталія Антонович (у дівоцтві - Бачинська) зустрілася у своєму помешканні на третьому поверсі кам’яниці, збудованої навпроти найстарішого в місті парку. З юнацьких, довоєнних років вона пам’ятає той час, коли ці дерева були ще зовсім молодими. У двадцятих роках минулого століття, її мати, Герта Бачинська-Кінсберг, разом з дітьми замешкала у Станиславові, придбавши будинок на німецькій колонії, бо хотіла, щоб усі вони могли здобувати тут гімназійну освіту.
"Нас була чимала ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

Хліб - як сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів. Коли недавно Микуличин святкував своє 600-ліття, гостей села зустрічали  пишними короваями, випеченими Анною Кріпчук. А на спеціальній виставці обрядового хліба можна було побачити її ж паски, бабки, струцлі, короваї, кокуці, калачі, баранчики...
Цю невисоку, темноволосу, з карими очима, енергійну жінку Господь щедро наділив різноманітними талантами. Ще з дитинства вона вивчила весільні обряди, чудово співає і виконує роль свахи, грає на дримбі, бере участь у театралізованих дійствах на святах і фестивалях, складає коломийки, вишиває, випікає обрядові хліби, є знавцем гуцульських звичаїв. Анна Кіф’як-Кріпчук легко відкриває вікно у магічний світ наших предків, прокладаючи місток з минулого у сьогодення.
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

Івано-Франківщина відзначила 140-річчя від дня народження Богдана Лепкого — людини багатогранного таланту, письменника і поета, художника і мистецтвознавця, публіциста й політика. Народжений на мальовничих землях західного Поділля на хуторі Кривенькому біля села Крогульців тодішнього Чортківського повіту на Тернопіллі в будинку відомого культурно-просвітницького діяча Галичини о. Михайла Глібовицького, Богдан Лепкий дев’ять років поспіль (1930—1939) навідувався до Черча на Рогатинщині, де на місцевому курорті директорував його брат Левко Лепкий. Тут він відпочивав разом із дружиною Олександрою, доньками Софією та Наталією, зустрічався з багатьма українськими галицькими громадсько-політичними діячами, письменниками, журналістами, артистами, музикантами і художниками.
Саме тут, у  Черчі, наприкінці минулого тижня громадс ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

В івано-франківському театрі кіно «Люм’єр» за сприяння генерального консула Польщі у Львові Ярослава Дрозда відбувся показ художнього фільму всесвітньо відомого польського режисера Єжи Гоффмана «Варшавська битва 1920», присвячений 94-й річниці незалежності Речі Посполитої.
В основу цього широкоформатного фільму покладено найдраматичнішу подію польсько-радянської війни — оборону Варшави від армій наймолодшого і найталановитішого червоного радянського генерала Михаїла Тухачевського.Завдяки масовому героїзмові всіх без винятку  верств польського суспільства та за дієвої допомоги вояків армії УНР під орудою  полковника Марка Безручка п’ять радянських армій М. Тухачевського, який 15 серпня 1920 року під стінами Варшави дав своїм воїнам наказ: «На захід! Через труп Білопольщі пролягає дорога  до всесвітньої пожежі. ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2012

9 листопада 2012 року в приміщенні Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського відбулась презентація міжнародного мистецького проекту «Відмінні одягом. Гуцульщина – традиція і сучасність» та презентація каталогу, що став підсумком українсько-польської виставки в Лодзі (Республіка Польща). До виставки, що відбулась в музеї м. Лодзь ввійшло понад 300 експонатів нашого музею, а також роботи художників, митців Коломийщини і Львова, народні музики. 
Виставка доповнювалась мультимедійними засобами, що відтворювали обряди, традиції Гуцульщини: свята і будні, весілля і ін. Навіть вечеря презентувала гуцульські страви. Від імені голови Коломийської РДА слова подяки висловила заступник голови РДА, виконуюча обов’язки керівника апарату Леся Білищак і вручила науковцям, етнографу Аліції Возняк, ... Читати далі »
Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2012

Коли дізналася, що у карпатській глибинці є старий театр, відразу й не повірила. І от ми у мальовничому Красноїллі Верховинського району, що розкинулося високо в горах.
І справді, у цьому віддаленому, здається, Богом забутому селі понад сто років тому відбулась перша вистава Гуцульського театру, який згодом з гастролями побував по всій Україні, у Польщі, Росії. Про це нам розповідають батько та син Сінітовичі – сільські актори з діда-прадіда. І запрошують у колишню хату-читальню зі справжньою театральною залою, костюмерною, декораціями і навіть музеєм, пише Вісник.

Акторами були безграмотні селяни
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2012

8 листопада 2012 р. в м. Галичі проведено ІІ Міжнародну наукову конференцію ««Слово о полку Ігоревім» та його доба (на посвяту Ярославу Осмомислу)». Її організаторами виступили Міністерство культури України та Національний заповідник «Давній Галич». 
Захід стосувався проблематики однієї з найбільш відомих давньоруських поетичних пам’яток, героїчної поеми ХІІ століття – «Слова о полку Ігоревім». Даний твір відомий в наукових колах та серед читацької аудиторії з кінця ХІХ століття, на даний час йому присвячено більше семи сотень дослідницьких праць. 
В роботі конференції взяли участь територіальний представник з питань охорони культурної спадщи ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2012

Це — не лише духовна святиня, але й історико-архітектурна пам’ятка національного значення.
Храм будувався і отримав свій теперішній вигляд у XV—XVІІІ століттях. Церква тричі горіла, і відбудовували її щоразу з деякими змінами як зовні, так і в інтер’єрі.
Церковне братство своїм коштом спорудило в 1642 році храмовий іконостас, який проіснував до 1932 року, поки його не замінили на новий.
Під час Першої світової війни, коли Рогатин майже повністю згорів, церква Різдва Пресвятої Богородиці лишилася неушкодженою. А під час нападу німців на Галичину у Другу світову війну (1941) храм не обминула бомба. В резуль ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Іроденко Василь (11 січня 1958, м. Надвірна) – парох Стопчатова.
Закінчив Надвірнянську середню школу (1975), Одеську духовну семінарію (1982). З 12 липня 1989 року до 8 травня 2005 року – парох Стопчатова. 25 грудня 1989 року склав присягу перед єпископом Павлом Василиком і був прийнятий до лона УГКЦ, після чого стопчатівська парафія під його проводом стала греко-католицькою. На долю В.Іроденка випали відбудова церкви св. Миколая в Стопчатові, будівництво каплиці на присілку Борисівка (1993) та початок будівництва церкви в сусідньому містечку Яблунові.
Разом із сільськими активістами Стопчатова організував громаду для участі у важливих політичних подіях: освяченні і піднятті українського національного прапора в Стопчатові (1990), перепохованні жерт ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Заячук Дмитро Миколайович (1 вересня 1952, с.Стопчатів) – заступник проректора з навчально-організаційної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
В 1959 – 1969 роках навчався в Яблунівській СШ. В 1974 році закінчив фізичний факультет Чернівецького державного університету. Працював на кафедрі напівпровідникової мікроелектроніки, згодом – на кафедрі термоелектрики і фізичної метрології та в спеціальному конструкторському технічному бюро ”Фоном”, що було створено при кафедрі.
З 1991 року помічник проректора з адміністративно-організаційної роботи, згодом – проректор (1994), заступник проректора з навчально-організаційної роботи (2002).
Має 15 наук ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Летять над горами роки,
немов лелеки в сяйві літа.
Земля Стопчатова свята
серцями нашими зігріта.

Стопчатів – одне з мальовничих сіл галицького Підгір’я, що лежить на межі Гуцульщини і Покуття. Майже за 600-річну свою історію село пережило багато радісних і трагічних подій. Не дивлячись на те, що тривалий час воно, як і вся Галичина, перебувало під іноземним поневоленням, жителі села невтомно працювали, мріяли та боролись за краще майбутнє своїх дітей та онуків. На непростих шляхах історії кра ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Відбулось засідання робочої групи з питань реставрації і музеєфікації пам’ятки архітектури головної брами «Палацу Потоцьких».
На засіданні робочої групи було розглянуто питання завершення реставрації головної брами пам’ятки архітектури «Палацу Потоцьких» і обговорення можливості комплексного дослідження пам’ятки «Палацу Потоцьких».
Замовнику реставраційних робіт запропоновано взяти участь в продовженні археологічних досліджень нововиявлених фортечних фрагментів на території пам’ятки архітектури, оскільки, за визначенням науковців, ця пам’ятка є одним з важливіших містобудівельних елементів в центральній частині міста.
Переглядів: 441 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024