П`ятниця, 19.04.2024, 11:31:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 209 210 211 212 213 ... 275 276 »
Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку «Визначний творець української незалежності», організовану з нагоди 75-річчя від дня народження великого українця, дисидента, журналіста, політика, громадського діяча  В'ячеслава Чорновола.
На виставці представлені матеріали з фондів Івано-Франківського краєзнавчого музею, унікальні експонати міської організації Народного Руху України періоду 1989 – 1991 рр. та предмети з приватної колекції Я.П.Соломовського.
Відвідайте нашу виставку! Згадайте нашу історію та пориньте знову у події того часу. Відкриття виставки відбудеться 24 грудня 2012 року о 10.30 год. 
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2012

23 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться зустріч з львівською письменницею, етнографом Марією Горбаль та презентація книги „Різдвяна обрядовість Лемківщини”.
Запрошуємо всіх бажаючих.
Переглядів: 519 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.12.2012

Майже 80 років тому, 23 грудня 1932 року, о 6-й годині ранку розпочали жалобний перегук дзвони українських церков по всій  Галичині. Саме о цій порі польські тюремники вивели на тюремне подвір’я «Брирідок» у Львові учасників нападу за дорученням Організації Українських Націоналістів (ОУН) на пошту у містечку Городку 25-річного Дмитра Данилишина та його 21-річного небожа Василя Біласа. За кілька годин до цього юнаків висповідав тюремний священик отець Липський. Їхній захисник на суді адвокат Степан Шухевич передав обом членам УВО і ОУН подяку від Крайового проводу ОУН «за горду поставу і за гідну поведінку як під час слідства, так і на судовій розправі». На прощання, перед смертю, Данилишин звернувся до присутніх на страті оборонців: «Щиро прощаю вас! Хай живе Україна!». Білас промовив ті самі слова.
Переведений до Стан ... Читати далі »
Переглядів: 924 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

Не всі євреї Станиславова встигли залишити місто перед приходом німців. Подальші події на старому цвинтарі настільки вразили Володимира Барана, що цю частину своїх спогадів старожил написав власноруч. Невеликі стилістичні правки — Івана Бондарева та «Репортера».

Жах за парканом
З кінця 1939 року моя сім’я замешкала по вулиці Королеви Софії, яка згодом називалась Сусідньою, а зараз Стефаника, у будинку № 35 пані Гречанової. На нашій і прилеглих вулицях будиночки були переважно партерові, які належали службовцям і робітникам залізниці. Наша домівка межувала зі східно-північною частиною єврейського окописька (цвинтарю), яке було огороджено майже двометровим цегляним муром. По суботах (у ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

19 грудня, в день Святого Миколая відбулося велике свято, свято не тільки музейне, а й всього району, адже художньо-меморіальному музею Василя Касіяна виповнилося 30 років.
На свято завітали почесні гості, а саме: Ярослав Романюк – радник голови районної ради, Ігор Королько – заступник керівника апарату, начальник організаційного відділу райдержадміністрації, Володимир Чепига – редактор газети «Снятинська вежа», представник  міської ради, Євстахій Зелез – начальник відділу культури Снятинської РДА, отець-мітрат Теодор Оробець, дорога художнику родина - Лауреат національної премії ім. Т.Шевченка, племінник Василя Касіяна Ярема Петрович Гоян із Києва, племінниця Олександра Трофимук-Гоян із чоловіком Мирославом зі  Львова, громадський діяч Снятинщини, племінник Роман Касіян, Сільвестр Попович; також серед них були дир ... Читати далі »
Переглядів: 496 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

Не встигли ініціатори вшанування «Руської трійці» зібрати чималу суму грошей на встановлення пам’ятника її засновникам у скверику поблизу медичного університету в Івано-Франківську (рішення виконкому івано-Франківської міської ради від 5 серпня 2010 року за №452), як до міської ради звернулися представники низки громадських організацій з вимогою не допустити встановлення цього пам’ятника. 
Підписанти звернення закликали «уважніше придивитися, кому збираються встановити пам’ятник. іван Вагилевич — редактор газети «Дневник Руский»  — відійшов від української літератури, зневірився в самодостатності українців, з 1848 року перейшов на пропольські позиції і проповідував ідею союзу з Польщею під її верховенством. Яків Головацький перейшов у табір москвофілів, підтримував московського шовініста Михаїла Погодіна. «Москвоф ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

Сьогодні минає 80 років від дня народження одного з великих мужів переслідуваної Української Греко-Католицької Церкви — ісповідника віри отця-митрата Михаїла Косила.
"Найперше своїм покликанням я завдячую своїй переслідуваній, зневаженій, а відтак воскреслій Церкві. Просто я бачив цих людей, які у собі несли цю Церкву... Якщо говорити про особу священика, який справив вирішальний вплив на моє священиче покликання, — то це покійний Михаїл Косило, який довгі роки виконував обов’язок підпільного ректора підпільної духовної семінарії, що тоді розташовувалася в селищі Дорі біля Яремча. Для мене отець Михаїл Косило був учителем священичої жертовності, ревності і чистоти. Завдяки його харизматичному — в доброму сенсі цього слова — впливові я рішився на цю дорогу, і саме в неодруженому стані, бо в тому часі послужити Церкві потрібно ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

Одним з найкрутіших готелів радянського Івано-Франківська вважався «Київ». Розташовувався він у самому центрі міста, за сучасною адресою Незалежності, 4.
Власне готель містився на верхніх поверхах, другий займав однойменний ресторан, на першому були різні крамниці, а підвал займала обласна друкарня. На початку 1970-х друкарня переїхала, у підвалі зробили ремонт і відкрили ресторан «Білий камінь». Між іншим, над його внутрішнім оформленням працював відомий художник Опанас Заливаха.
Заклад швидко завоював популярність у місцевої молоді. А після аварії на ЧАЕС «Білий камінь» у місті охрестили «Чорнобилем». Чому саме так? Та тому, що під «Києвом»!
Іван Б ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

Історія, яку ми розкажемо, впевнила нас ще раз у тому, наскільки дослідник повинен критично ставитись до документального джерела. Критично не в тому плані, щоби заперечити чи засумніватися в об’єктивності інформації, а в намаганні знайти зерно істини.   
У спеціальній літературі з історії Української Церкви неодноразово трапляються згадки про короткочасне існування в княжому Галичі-Крилосі наприкінці ХVІІІ ст. греко-католицької Духовної Семінарії. Найбільших успіхів у дослідженні цієї важливої проблеми досягнув наш земляк, відомий історик Зеновій Федунків. Зокрема, він виявив спогади галицького греко-католицького митрополита, кардинала Михайла Левицького, який, будучи учнем Станиславівської гімназії, приїхав до Крилоса, щоби у 1788 ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

Люди завжди намагалися зробити казку чи якусь легенду частинкою власного сьогодення. Інсценізовані відтворення подій за участю сил природи чи міфічних персонажів з часом ставали обрядами, звичаями. Згодом з’явилися театр і кіно. Дитячі ігри з перебиранням на себе ролей казкових персонажів мали й мають безліч аналогів у житті дорослих. Це є звичайна людська потреба у мріях і надіях.
Музеї-скансени виникли і, мабуть, існують завдяки природному потягу людини побувати в іншій реальності, уявити себе частинкою іншого життя.
В етнографічному музеї під відкритим небом можна скористатися своєрідною «машиною часу»  і дізнатися багато цікавого про минуле людини та цілого народу. Адже середовище скансена створює цілісне уявлення про різні сфери народного ж ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.12.2012

17 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги Юрія Мозіля „Записки в'язня Станіславівської тюрми” (350-річчю надання місту магдебурзького права присвячується) із серії „Моє місто”.
Модератором зустрічі був член громадського об'єднання "Моє місто", відомий колекціонер Зеновій Жеребецький, який розповів, що книжка споминів Юрія Мозіля  (справжнє ім'я та прізвище - Юрій Федорів) привабить увагу шанувальників історії Станиславова 1930-х років безпосередністю вражень, документальністю, історичною достовірністю особливостей вимушеного перебування автора як політичного в'язня в мурах місцевої тюрми у 1933-1934 рр. Заарештований він був за участь у лавах Пласту й ОУН, активну громадянську позицію, які  польське правосуддя в умовах окупації західноу ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2012

Осінь 1683 року для Європи була неспокійною, але щасливою – Відень вистояв! У нашому місті ця подія відгукнулася і радістю,  і смутком водночас.
Тиск турків наприкінці XVII ст. на Європу настільки посилився, що Османська імперія вирішила взагалі поглинути християнський світ. У 1683 році більш ніж стотисячна турецька армія під командуванням Кара Мустафи, оточивши Відень, реально загрожувала поневоленню всієї Європи. Цій експансії протистояли європейські правителі, народи і держави, а також Ватикан. До стін оточеної столиці Австрії звідусіль стікались військові загони. 12 вересня об’єднана європейська армія розгромила турків. Місто було врятовано.
Турецькій навалі чинили опір австрійці, німці, чехи, угорці, словаки, литовці ... Читати далі »
Переглядів: 724 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2012

Політичні відносини Руси-України в ХIII столітті з державами Центральної та Західної Європи і донині залишаються до кінця не з’ясованимикими правителями. Історія сама вказує тим, хто ще визначається з геополітичним вибором, що рухатися Україні треба передусім на Захід, до Європи.
Крізь угорську призму
Державні контакти, зокрема з Австрійським герцогством, простежуються уже від 30-х років ХIII ст., коли Данило Романович, тоді князь Волинський, уклав з австрійським герцогом Фрідріхом II (Войовником) Бабенбергом наступальний союз проти Угорського королівства.
Коротке свідчення Галицько-Волинського літопису вказує на те, що під час ... Читати далі »
Переглядів: 909 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2012

12 грудня 2012 року у Коломийській «АРТ-ґражда» відбулося фольклорно-етнографічне свято, присвячене давнім українським звичаям та ремеслам «Запрошуємо на Андріївські вечорниці до нашої світлиці».
Традиції Андріївських вечорниць відтворив народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Наспів» Народного дому с. Мишин Коломийського району (керівники – заслужений працівник культури Ганна Луцак, Світлана Голіней, Михайло Андрусяк).
У рамках заходу, організованого Національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, відділу культури і туризму райдержадміністрації та міського відділу освіти відбулися майстер-класи «Різдвяний павук» і «Новорічні пташки», які провели працівники музею писанкового розпису Орися Стефанюк ... Читати далі »
Переглядів: 539 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

До 87-ї річниці з дня народження відомого митця О.Заливахи, 11 грудня в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери відбувся виховний захід гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Соломія» (керівник Юрій Дегтярьов) на тему: «Опанас Заливаха. Нелегко бути українцем».
Ведучі – Олена Павлишин та Юлія Дейнега – розповіли про дитячі роки художника, період навчання, становлення як митця та особистості. 60-ті роки – час народження нової української генерації, яку охарактеризувала керівник історико-краєзнавчого ЦПВ ім. С.Бандери гуртка Іванна Гавриш. Говорячи про життєвий та творчий шлях О.Заливахи, українського правозахисника та художника, не можна оминути його впливу на становлення українського дисидентського руху 60 – 70-х років.
Переглядів: 438 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

4 грудня у районній біб­ліотеці для дітей презентували книгу «Звід пам`яток Івано-Франківської області. Кн. 1. Надвірнянський район. Місто Надвірна», яка щойно вийшла друком у видавництві «Місто НВ». На презентацію приїхали з Івано-Франківська представники авторського колективу: керівник науково-редакційного відділу «Звід пам`яток Івано-Франківської області» при управлінні культури ОДА Зеновій Федунків, заступник керівника відділу Ростислав Гандзюк, кандидат архітектури, старший науковий редактор пам`яток архітектури відділу Лариса Поліщук, головний редактор відділу Галина Максимців.
Книга створена у процесі підготовки тому загальнодержавного видання «Звід пам`яток історії та культури України. Івано-Франківська область». Вона знайомить жителів і гостей міста з пам`ятками історії, архітектури, археолог ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

У с. Старуня Богородчанського району у церкві святої Парасковії відбулася святочна літургія за участю митрополита Івано-Фран­ківського УГКЦ Володимира Війтишина, головного редактора газети УГКЦ «Нова Зоря» о. Ігоря Пелехатого та колишнього пароха с. Старуня о. Василя Карабіновича.
Після святої Літургії Владика УГКЦ Володимир Війтишин освятив капличку, зведену над пам`ятником святого мученика-єпископа Симеона Лукача. Зі словом про життя і мученицьку смерть виступив о. Ігор Пелехатий. Як відомо, священик Симеон Лукач багато років підпільно відправляв службу Божу в Надвірній, де 26 жовтня 1949 р. його заарештувало НКВС.
Вдячні нащадки 2011 року звели величний гранітний пам`ятник на цвинтарі єпископу-мученику за віру, а його святі мощі постійно знаходят ... Читати далі »
Переглядів: 510 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

Відколи галичанин Юрій-Франц Кульчицький навчив європейців пити каву, відкривши у визволеному від турецької облоги Відні першу кав’ярню, минуло вже понад 300 років. «Я винайшов напій, який розбурхує кров, але не затьмарює розум», — так у 1683 році рекламував кавовий напій галицький шляхтич. 
Але насправді кава набула популярності зовсім не через якісь свої дивовижні властивості чи надзвичайні смакові якості. Після того, як затишні кав’ярні стали неодмінними атрибутами сучасних європейських міст, звичай «ходити на каву» перетворився на своєрідний ритуал, який передбачає щось значно більше, ніж просто пиття кави — приємне спілкування та цікаве знайомство. Тепер кав’ярні — це улюблене місце проведення ділових і романтичних зустрічей, тут дискутують та обмінюються новинами, розробляють бізнесові проекти та обкатують нові і ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

Сьогодні в Івано-Франківську за участю представників духовенства та краєзнавців відбувся круглий стіл на тему «Наріжний камінь – основи християнської духовності Станиславова 17 століття».
У травні цього року підчас ремонту Кафедрального собору Святого Воскресіння у престолі було виявлено кам’яну таблицю з написом. Про це за круглим столом повідомив митрополит Івано-Франківський Української Греко-Католицької Церкви Володимир Війтшин.
За словами, керівника відділу археології Івано-Франківського краєзнавчого музею Марії Улянко, перша інформація про цей камінь була розміщена у газеті «Кур’єр Станиславівський». У повідомленні йдеться, що 18 травня 1985 року був викопаний камінь з «руським» написом і переданий отцю Василю Фацієвичу. Власне він 117 років то ... Читати далі »
Переглядів: 493 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

Франківський старожил Володимир Баран продовжує ділитися з нами спогадами про старий Станиславів. Сьогодні — війна та німці.

Спершу були угорці
Совіти пішли з міста тихо. Просто одного ранку ми побачили, що наші сусіди тягнуть цілі стоси тарілок з розташованих біля колії складів. Усі міліціонери кудись зникли, цим одразу дехто скористався. У центрі невідомі розбивали вітрини магазинів і виносили товари. Хоча найбільше постраждали склади. Вони стояли напроти теперішнього кінотеатру «Космос». Особливою популярністю користувалися радянські парфуми у пляшках по 0,25 л. Я навіть і собі свиснув пару флаконів. Але то був дуже дешевий одеколон.
Переглядів: 687 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

ІФОО НСКУ, історико-краєзнавче об'єднання "Моє місто", видавництво "Лілея - НВ" та обласна універсальна бібліотека ім. І.Франка запрошують всіх зацікавлених на презентацію нового видання "Ю.Мозіль. Записки в'язня Станиславівської тюрми" (серія "Моє місто", ч. 43).
Презентація відбудеться 17 грудня 2012 р. о 16.00 год. в приміщенні обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка (вул. В.Чорновола, 22).
Переглядів: 529 | Долучив: limnytcja | Дата: 16.12.2012

Сьогодні (12 грудня) в обласній філармонії за ініціативи Союзу українок відбудеться вечір пам’яті "Степанівна — жінка-легенда", приурочений 120-й річниці від дня народження українського вченого, громадського та військового діяча, першої жінки, офіційно зарахованої на військову службу у званні офіцера Українських Січових Стрільців Олени Степанівни.
Отже, Союз українок запрошує всіх небайдужих до української історії на вечір пам’яті "Степанівна — жінка-легенда". Сьогодні, 12.12.2012 р. о 18 годині, обласна філармонія.
Переглядів: 453 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.12.2012

Днями в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація краєзнавчої розвідки доцента кафедри німецької філології ПНУ ім. В. Стефаника Марії Турчин «Печорна», присвяченої історії її рідного села.
Модератор презентації завідувач відділу краєзнавчої літератури Ольга Черепович представила присутнім М. Турчин як багатогранну особистість, жінку з ніжною, чуйною душею, у творчому доробку якої — поетичні збірки «Слова свого не остуджу», «Каштанові свічі», «Золоті гердани осені»,  книги «Світло, що залишилося поміж нас» та «Світлоносна душа». «Не менш плідною є і наукова діяльність Марії Марківни, адже вона — авторка і співавторка десяти навчальних і навчально-методичних посібників з німецької мови для ВНЗ і шкіл, понад 65 наукових статей із проблем германістики та низки репортажів краєз ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.12.2012

Геннадій Бурнашов помер у першу суботу листопада 2012 року. В той момент, коли зателефонувала його донька Оксана, я проводив засідання літературної студії «Горизонт» у Спілці письменників.
У липні він надіслав мені свою останню книгу «Герой, визнаний нацією», присвячену Степанові Бандері. Книгу підписала дружина — пані Міля. Геннадій Васильович тоді повертався до життя після чергового приступу і писати ще не міг. Мені прикро це сьогодні визнавати, але востаннє я у нього був у січні, коли ми разом із письменниками проводили презентацію чергової книги Геннадія Васильовича «У горах громи гудуть». Був видавець, священик Iгор Пелехатий, була Ганна Дорошенко, яка довгі залишалася вірним приятелем родини Бурнашових, прийшли письменники: Євген Баран, Ярослав Ткачівський, Ярослав Ясінський, Василь Бабій, Андрій Білик, Роман Киселюк, ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.12.2012

11 грудня виповнюється 130 років від дня народження священика УГКЦ, культурно-громадського і політичного діяча Андрія Бандери. Все своє життя отець поклав на вівтар служіння людям та своєму народові.
Андрій Бандера народився в сім’ї міщан-рільників. З дитинства вирізнявся серед однолітків своєю безпосередністю й щирістю. Навчався у Стрийській гімназії, де виявив себе здібним учнем. Продовжив навчання на богословському факультеті Львівського університету. Та вивченням лишень теологічних дисциплін Андрій не обмежився — відвідував лекції з філософії, сільського господарства, кооперації.У сан священика Андрія Бандеру висвятив 1906 року митрополит Андрей Шептицький. Десять років парохував отець у Старому Угринові. Тут на його долю випало здійснення багатьох важливих громадських завдань. Перебувачи в центрі громадсько-суспільного ... Читати далі »
Переглядів: 655 | Долучив: limnytcja | Дата: 12.12.2012

6 грудня 2012 р. в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася небуденна подія – презентовано книгу про одне з найдавніших сіл Галицького – Волинського князівства, а у часи середньовіччя містечка – Кукільники. Це село відоме згадками у документах княжої доби та середньовіччя, нового часу і славне окремими пам’ятками сакральної архітектури. Краєзнавче видання побачило світ під однойменною назвою «Кукільники» і є присвяченим до 800-ої річниці з часу першої письмової згадки про даний населений пункт, яка відзначається в цьому році.
Перед присутніми виступили небайдужі представники духовенства, органів державної влади та місцевого самоврядування, наукових установ, які були безпосередньо причетні до появи цього першого друкованого літопису села. Зокрема, сільський голова Кукільник Юрій Остяк, місцевий ду ... Читати далі »
Переглядів: 783 | Долучив: Dnister | Дата: 11.12.2012

Альбом - монографія презентує творчість Іоанна Георга Пінзеля "Галицького Мікеланджело" та показує 55 його творів відомих на даний час. Експресивне українське бароко не залишає байдужим нікого. 
До створення книги долучилися фотограф - Костянтин Сачек та меценат видання Тарас Демкура. Творчість Пінзеля стала відкриттям не тільки для України, а нещодавно його скульптури із Тернополя, Львова, Івано-Франківська були виставлені у Луврі та дістали широкий резонанс у світовому масштабі. 
"Мені стало дуже прикро, що ми представлятимемо прекрасну виставку і не матимемо каталогу українською мовою. Тоді й вирішила зробити все, щоб видати альбом, який продемонстрував би що Україна має видатних скульпт ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Долучив: Dnister | Дата: 11.12.2012

24 грудня виповнюється 75 років від дня народження борця за незалежність України, визначного політичного і державного діяча, народного депутата першого-третього скликань, Героя України В’ячеслава Чорновола. 
Відповідно до спільного розпорядження голів облдержадміністрації та обласної ради, цього дня на Прикарпатті відбудуться заходи за участю представників влади, громадсько-політичних об’єднань‚ учнівської та студентської молоді з вшанування світлої пам’яті В’ячеслава Чорновола. 
24 грудня в Івано-Франківську, біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу, буде проведено віче, а в обласній філармонії -урочисту Академію. 
В музеях та бібліотеках області організують тема ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012

У Національному музеї народної архітектури та побуту України з'явилася нова хата з автентичним інтер'єром, в якій відтворений побут і звичаї гуцулів.  Про це повідомили в адміністрації музею. 
Хата кінця XIX - початку ХХ століття перевезена в музей з села Шепіт Косівського району Івано-Франківської області і розташована на експозиції «Гуцульщина», пише Стик.
Як розповіли наукові співробітники музею, місцеві гуцули називали такі будинки: «бухня, бухнянка, бухонка, бухненка». Побудована вона з дерев'яних смерекових колод і складається з двох половин: сіней і хати, де розташована полукурна піч. В інтер'єрі будинку - бухні представлена ​​різдвяна атрибутика, оскільки її господарем бу ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012

15 грудня 2012 р. у приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбудеться чергова щорічна Конференція Академії наук вищої школи України, присвячена 20-річчю Академії.
З поміж іншого на ній будуть затверджені повноважень нових академіків і почесних академіків, обраних відділеннями в 2012 році. Серед них – наш краянин, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук, науковий секретар Івано-Франківського осередку Наукового Товариства імені Шевченка Іван МОНОЛАТІЙ.
Цьогоріч його обрали академіком по відділенню політології, соціології та права за дослідження проблем міжетнічної взаємодії та міжкультурної комунікації на західноукраїнських землях.
Переглядів: 533 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012

Найдавніші предки нашого народу не раз через природні, економічні, військові чи політичні обставини змушені були покидати батьківщину і вирушати в тимчасову чи довічну еміграцію. Політична боротьба, яка розгорнулась у Галицькому князівстві в середині ХII ст., спричинила до утворення вільної республіки «галицьких вигнанців» — Берладського князівства, що простягнулося від Покуття аж до гирла Дунаю. Одного з їхніх володарів — прославленого князя івана Берладника підступна смерть наздогнала в далекому візантійському місті Фессалоніках /1161/.
На сліди наймаcштабнішої галицької еміграції в княжі часи ми натрапили, зовсім не ставлячи перед собою такої мети. Нас цікавила одна археологічна пам’ятка, відкриття якої мало значний науковий і суспільний резонанс на початку 80-х років минулого століття, але результати її вивчення так і н ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012

У Калуші незабаром може з’явитися віртуальний музейно-мистецький комплекс. Такий намір задекларували на «круглому столі» 9 грудня представники музейно-виставкового центру Калуші, і центру, Калуського міськрайононного відділення історико-просвітницького товариства «Меморіал» та учасники гуртка юних дослідників національно-визвольного руху. «Круглий стіл», за задумом організаторів, — лише початок тривалої дискусії громадськості, яка зацікавлена у вивченні історії нашого міста, метою якої є систематизація і поліпшення стану краєзнавства у Калуші.
Розпочали дискусію на доволі радикальній ноті. Зокрема, наголосили на тому, що краєзнавство на рівні серйозних наукових розвідок має гуртуватися довкола краєзнавчого музею. Проте, не того, який нині існує у Калуші — із незадовільними умовами, замалою площею і відсутністю сигналізації. ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 10.12.2012

9 грудня заступник голови Долинської районної державної адміністрації Іван Кочержат, начальники відділів культури та освіти районної державної адміністрації Володимир Гібчинський та Володимир Сподар взяли участь в урочистостях з нагоди 130-річчя від дня народження греко-католицького священика, громадського діяча Андрія Бандери – батька Степана Бандери у с. Тростянець.
В рамках заходів декан Долинський УГКЦ Зореслав Котович та священики із сусідніх парафій відправили урочисту літургію та панахиду у місцевій греко-католицькій церкві Святого Миколая.
Також учасники заходу, серед яких представники громадсько-політичних об’єднань району, місцеві мешканцівідвідали музей-кімнату родини отця Андрія Бандери та послухали урочисту академію у Будинку культури с ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 10.12.2012

Івано-Франківський обласний відділ Союзу українок звернувся до органів влади і оголосить збір коштів на встановлення в обласному центрі Прикарпаття пам’ятника легендарній жінці, українському вченому, громадському та військовому діячеві Олені Степанів-Дашкевич (псевдо Степанівна). Про це повідомила керівник прикарпатських союзянок Уляна Шведюк.
Хоча прямого стосунку до Прикарпаття Олена Степанівна не мала, каже Уляна Шведюк, хочуть виправити несправедливість, бо «за часи незалежності України більше пошановуємо чоловіків-героїв, менше – жінок, а їхній внесок у визвольні змагання великий».
7 грудня виповнилося 120 років від дня народження першої українки, яка була офіційно зарахована на ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024