Четвер, 28.03.2024, 15:36:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 204 205 206 207 208 ... 274 275 »
26 лютого, депутат ВРУ Руслан Марцінків ініціював встановлення ще одного пам'ятника в Івано-Франківську.
Про це депутат написав на своїй сторінці на facebook.
Це питання він підняв на сьогоднішньому засіданні сесії Івано-Франківської міської ради. Перший внесок на спорудженя пам'ятника Андрею Шептицькому становить 50 тисяч гривень. Кошти було виділено на сесієї міськради з депутатського фонду. 
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 26.02.2013

Бійки, дебоші, зривання засідань парламенту, крики і взаємні звинувачення, продажність та перемовини із ворогами. Знайома картина роботи у Верховній Раді… Та ні, в австрійському парламенті і Галицькому крайовому сеймі та ще й наприкінці ХІХ — на початку ХХ століть. Усе, що ми спостерігаємо тепер, уже давно було, і не лише з українцями: це просто загальноєвропейська практика. Дивно? Зовсім ні, стверджує коломийський історик Юрій Плекан, який ретельно вивчав перший досвід парламентаризму.
На основі своїх досліджень кандидат історичних наук видав довідник про українців, які були послами (так тоді називали депутатів. — Авт.) австрійського парламенту та Галицького крайового сейму 1848-1918 років.
— Питанню боротьби українців та поляків за реформи виборчо ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2013

Фіртка уже писала, що стародавній дерев’яний водопровід знайшли в Івано-Франківську. Його випадково виявили на глибині три метри.
Робітники копали траншею для колектора, аж раптом побачили колоду. Коли почали її розрізати, звідтіля вдарив струмінь джерельної води.
Археологи визначили: древньому водогону – 150 років, його встановили ще за Австрії.
Як повідомили "Фіртці" в КП "Водоекотехпром", незважаючи на поважний вік, знахідка напрочуд добре збереглася, деревина навіть не почорніла. Цей фрагмент водогону віддадуть в місцевий музей водоканалу.
Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 25.02.2013

Погруддя Папи Римського Іоана Павла ІІ встановлять в Івано-Франківську. Таке рішення ухвалила міська влада. Про це повідомляє радіо «Свобода».
Місце для монумента вибрали на вулиці, яку кілька років тому теж було перейменовано на честь Іоана Павла ІІ. Цю пропозицію підтримали генеральне консульство Республіки Польща у Львові, місцеві польські товариства «Пшиязнь» та імені Францішека Карпінського.
За словами міського голови Віктора Анушкевичуса, це перший слов’янський Папа Римський, який був щирим прихильником України.
Нагадаємо, у 2010 році пам’ятник Іоанові Павлу ІІ відкрили у Тернополі.
Переглядів: 478 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2013

Поруч із Білим домом на вулиці Мельничука, 4 прямо на очах осипається історичний будинок. 
Дійшло до того, що прямо з дахового карнизу падають куски ліпнини вагою в кілька кілограмів. Частина тротуару під "небезпечним карнизом" сяк так огороджена стрічкою.
У дворі будинку будується навчальний корпус одного із університетів. Сам ж будинок - австрійська двоповерхівка, яку побудував банкір Лямм, і де свого часу працювало повітове староство.
Нещодавно тут знайшли частину каналізації Станиславської фортеці.
Також нагадаємо, дане приміщення ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: limnytcja | Дата: 24.02.2013

18 лютого 2012 року у залах Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич» презентовано виставку творів художника, який відомий далеко поза межами України. Це – Едуард Ніконоров. Впродовж майже трьох десятиліть його твори експонувалися в багатьох державах світу – Російській Федерації, Словаччині, Бельгії, Німеччині, Польщі, Нідерландах, Великій Британії, Австралії, Ірландії та США - і ось тепер прийшла черга познайомити з ними галицького глядача.
На відкритті виставки виступили генеральний директор - науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, автор творів Едуард Ніканоров та його дружина Марина Ніканорова, мистецтвознавець Лариса Поліщук, мисткиня Тетяна Урусова, завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Струк Богдан. Проводив творчу програму заступник генераль ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

15 лютого відбулось робоче засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію пам`ятника «Борцям за волю України» у Надвірній. У її роботі взяв участь автор проекту пам’ятника, заслужений діяч мистецтв України Василь Гурмак. Серед питань, винесених на розгляд комісії, особливу увагу зосередили на питанні стану виготовлення проектно-кошторисної документації на спорудження пам’ятника.
За дорученням організаційного комітету та конкурсної комісії протягом січня цього року підготовлено містобудівні умови та обмеження на будівництво пам’ятника та план-схему розташування пам’ятника, яка погоджена з відповідними технічними службами – Надвірнянським управлінням з експлуатації газового господарства, філією ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Надвірнянський район електричних мереж, КП «Надвір ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Спогади надвірнянки Стефанії Гринішак
Цими днями минає 61-а річниця (відповідно 18 і 22 лютого 1952 року) із дня загибелі справжніх українських патріотів надвір­нянців Мирона та Марти Свідруків, які своєю пов­станською боротьбою доказали любов і вірність Україні. Розпочинаємо публікувати спогади надвірнянки Стефанії Гринішак про Мирона Свідрука, які записав і запропонував до друку Євген Луців – голова районної організації Всеукраїнського історико-просвітницького товариства «Меморіал».
Із Мироном Свідруком мій чоловік змалку були близькими товаришами, оскільки жили не далеко один від одного. Тому обоє, десь у 1944-1945 роках, вирішили боротися за Україну і пішли в Чорний ліс до УПА. Проте через масовий н ... Читати далі »
Переглядів: 503 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Вперше про Гуцульщину Леся Українка дізналася з розповідей дядька М. Драгоманова та своєї матері, письменниці Олени Пчілки. Ці діячі підтримували великі зв’язки з видатними людьми Галичини. На жаль, Олена Пчілка так і не побувала на Гуцульщині, хоч її постійно запрошував знайомий фольклорист М. Бучинський. Влітку 1875р. її брат, вчений М.Драгоманов, побував у селі Микуличин, там придбав різні гуцульські вироби, зокрема жіночі прикраси, які носили сестра і маленька Леся.
Перші твори Лесі Українки були надруковані у галицьких журналах «Зоря» та «Дзвінок». А поему «Русалка» та три поезії поетеси опублікувала письменниця Наталія Кобринська (до речі, вона була організатором «Союзу Українок» у Галичині) в альманасі «Перший вінок», що виходив у Львові. Після цього між ними почалося листування і дружба. 
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

На початку лютого  минуло 160 років від дня народження о. Володимира Озаркевича. Постать цього духовного пастиря є загалом відомою у краєзнавчих і наукових колах, оскільки його яскраве життя і переконлива патріотична позиція завжди привертали увагу дослідників. Хоча мусимо зауважити, що окремої  ґрунтовної праці про його життя і діяльність  нема й досі. Через епізодичні згадки про нього у різних книгах та статтях спонукали до збору та узагальнення  ширшої біографії. Насамперед мусимо відзначити, що найбільше  відомостей про Володимира Озаркевича зібрав  історик Петро Арсенич, який у 1998 році у видавництві «Вік» (м. Коломия) видав книгу «Родина Озаркевичів». Але і  в тій книзі діяльність священика В. Озаркевича висвітлена не повністю. 
Народився Володимир  Озаркевич   3 люто ... Читати далі »
Переглядів: 758 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Достатньо якомусь дереву прожити на цьому світі років сто, як воно починає обростати різноманітними легендами.
На вулиці Пилипа Орлика, у проїзді між будинками № 3 і 5, росте старий дуб. На перший погляд — дуб як дуб — бувають і старіші варіанти. Можливо, він би й далі собі тихо-непомітно зростав, якби не сусід. Справа у тому, що поруч мешкає знаний історик — академік Володимир Грабовецький. А він цілком серйозно стверджує, що під тим деревом відпочивав гетьман Пилип Орлик, ім’ям якого названа сусідня вулиця.
Дослідник життя гетьмана Михайло Головатий із тим категорично не згідний. Він наводить джерела, за якими Орлик дійсно був у наших краях, але до міста не доїхав. 18 березня 1722 року гетьман зупинився в Угринові, де мав таємну зустріч з єзуїтом ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Хоча Друга Річ Посполита офіційно вважалася республікою, з демократією там було трохи сутужно. Принаймні на перших порах. Якщо за Австрії бургомістрів обирали, то тепер їх призначав воєводський уряд. За п’ять років у Станиславові змінилося п’ятеро очільників. Вони навіть називались інакше — урядові комісари.

Ресторатор-підпільник
У травні 1919 року польські війська прорвали фронт і армія ЗУНР почала відступ. У Станиславові тоді існувала конспіративна Польська Організація Військова (ПОВ), бойовики якої вирішили підняти повстання і захопити місто. Напередодні збройного виступу відбулася підпільна нарада, де вирішили усунути бургомістра Артура Німгін ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

"Цей великий витвір душі, руки й серця  отримує нині друге дихання",- таку думку висловив на зустрічі з журналістами начальник управління культури, національностей і релігій ОДА Володимир Федорак.  
Після піврічної реставрації у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України повернулися "додому"  8 стародавніх  ікон. Ще 2 унікальні ікони  відновлює музейний реставратор Зеновій Крок.
"Це - складний і тривалий процес, - зауважує З. Крок,- адже багато мистецьких творів зазнали жорстокого вандалізму у свій час і, крім того, на них наклали свій відбиток  час та стихії". У 2004-му році крихту затопило грунтовими водами,  в результаті чого було пошкоджено багато робіт. І тільки через 2 ро ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2013

Літературний музей Прикарпаття запрошує відвідати виставку «О, мово рідна, ти пісенна повінь» з нагоди Міжнародного дня рідної мови.
В експозиції виставки представлені рідкісні діаспорні видання творів Богдана Лепкого, Івана Франка, Володимира Винниченка, Володимира Сосюри, Остапа Вишні. А також сучасні видання творів письменників Прикарпаття: Степана Пушика, Володимира Качкана, Ольги Деркачової, Володимира Морозюка,  ... Читати далі »
Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2013

Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. С. Бандери
Державний архів Івано-Франківської області
запрошують на
виставку до міжнародного дня рідної мови:
«Функціонування української мови в шкільництві та видавничій справі у XIX – XXст.»

В ході презентації відбудеться дискусія на теми:
1. Мова як історико-політичний фактор
2. Літературно-філософський феномен рідної мови
3. Джерела формування української мови
4. Самоврядування та мовна політика
5. Мовний геноцид як інструмен ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2013

Автор видання "Станиславів у часи лихоліть великої війни 1914-1918 років” - місцевий історик Сергій Адамович.
Науковець Прикарпатського університету переконаний: військова тематика тих часів не може не цікавити краян. Адже фронт пролягав на території Галичини.
Тодішній австро-угорський Станиславів зазнав масштабних руйнувань. На його околицях відбувалися збройні сутички, а окупація міста російськими військами зруйнувала його економіку. Станиславів тричі був під ворожою окупацією.
Видання про Станиславів у часи першої Світової науковець впорядковував упродовж кількох років. До того ж більшість із надрукованого - архівні відомості.
Переглядів: 429 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2013

20 лютого о 12.00 в приміщенні Музею мистецтв Прикарпаття відбудеться прес-конференція директора Музею Михайла Дейнеги та начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимира Федорака. 
Тема прес-конференції - мистецька акція "Повернуті з небуття", присвячена 1025-річчю хрещення Київської Русі. Музей представить 8 творів культової скульптури та іконопису, які вдалося реставрувати фахівцям Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України за кошти меценатів. 
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2013

Презентація книги С. Адамовича „Станіславів у вирі великої війни 1914-1918 рр.”
19 лютого о 16 год. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація книги івано-франківського науковця Сергія Адамовича ,,Станіславів у вирі великої війни 1914-1918 рр.” із серії ,,Моє місто”.
Запрошуємо всіх бажаючих.
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2013

15 лютого — величне свято Стрітення. За Святимо Письмом, У цей день згадують те, як Пресвята Діва Марія з Йосифом, за давньоєврейським законом, принесли Ісуса Христа на сороковий день після його народження до єрусалимського храму. Там їх зустрів праведний старець Симеон. Святий Дух сповістив йому, що він не зможе вмерти, допоки не побачить Господа. Перед смертю Симеон взяв маленького Ісуса на руки, радісно помолився Богу за те, що його очі побачили обіцяного Спасителя.
Проте, окрім суто релігійного значення, це свято в Україні є ще джерелом багатьох народних традицій та обрядів. Зокрема у цей день у церкві посвячують свічки-громниці. Перед святом їх купляють, як правило, у храмах, але на Гуцульщині кожен ґазда обов’язково хоче мати громницю, виготовлену за спеціальним ритуалом. Запалена й освячена у храмі стрітенська свічка ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2013

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує на фотовиставку Павла Кузика «Слони, буддисти, Гімалаї: Непал і Індія» та презентацію книжки «Заборонена гора».
На виставці представлено 45 робіт автора з його мандрівки до цих країн, кількатижневого походу до найвищих гір світу (район Аннапурни), поїздки до заповідника Чітван, відомого дикими тиграми, носорогами, слонами та іншими тваринами, і відвідин історичних місць Непалу і Індії. 
Книжка описує пригоди автора в цих країнах і передісторію поїздки. Впродовж багатьох років автору снилась загадкова гора, до якої він мав піти. Через кілька років він знайшов її на одному з фото-сайтів і з’ясував, що це священна гора в серці Гімалаїв, на вершині якої, за переконанням місцевих мешк ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2013

На березі річки Стримба розкинулося мальовниче село Волосів, засноване в епоху середньовіччя 1439 року. За однією із версій його назва походить від язичницького бога слов`ян Велеса (бога худоби). Отже, історією тут повинно дихати все. Але найбільше надбання кожного населеного пункту – його жителі.
Уродженець Волосова Ігор Романович Каратник – професор Львівського лісотехнічного інституту, очолює кафедру вузу. Роман Миколайович Лесюк – начальник управління СБУ кримського міста Севастополь. Представник молодшого покоління села Віктор Володимирович Мазуренко – кандидат фізико-математичних наук Прикарпатського університету. Директорами Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 і Тисменичанської ЗОШ І-ІІІ ст. уже багато років трудяться Петро Михайлович Маланюк і Василь Васильович Луцюк.
Переглядів: 903 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2013

Десь на початку 1960‑х до нашого міста завітав з інспекцією тодішній міністр оборони СРСР маршал Родіон Малиновський. Високого гостя помістили у фешенебельному військовому готелі на вулиці Шевченка, 81, біля парку.
Вдень маршал перевіряв штаб 38 армії, а після традиційного фуршету пішов відпочивати в номер. Але поспати не зміг. Опівночі якийсь сусідський пес почав гавкати, а потім його підтримали численні «колеги». Малиновський обурився.
Далі події нагадують трилер. Глибоко вночі черговому полку зв’язку зателефонував ординарець маршала та переповів наказ — стріляти всіх псів у районі парку та прилеглих вулиць. Черговим по роті тоді стояв сержант Лев Єшкілєв, батько нашого відомого письменника. Саме йому ... Читати далі »
Переглядів: 750 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2013

Нині реклама автомобілів — один із найприбутковіших сегментів цього ринку. Варто сказати, що на зорі автоіндустрії виробники та їхні дилери також активно рекламувались. Отже якою була автореклама у пресі довоєнного Станиславова?
Підшивка міської газети «Кур’єр Станиславівський» за один лише 1927 рік має чимало автомобільної реклами. Наприк­лад, у січні тут вийшла замітка, що найближчим часом компанія «Форд» не випускатиме нових моделей авто. Автосалон «Мотор», офіційний представник компанії «Форд» у Станиславові, таким чином спростовував чутки, що американський автовиробник буде робити зміни у будові «найкращого автомобіля Ford, який коли-небудь був вироблений».
«Склад автомобілів» «Мотор», який знаходився на вулиці Сапіжинській (нині — Незалежності ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2013

Напередодні святкування 350‑ї річниці Івано-Франківська у Білій хаті виникла ідея створити портретну галерею очільників Станиславова.
Попросили мене допомогти із пошуком фотографій бургомістрів, з яких художник мав писати портрети. Деякі зображення на той час вже були відомі, деякі довелося шукати в архівах. Коли пошуки наближались до завершення, виявилось, що у міському бюджеті немає грошей. Тож галерея накрилась мідним тазом. Проте бургомістри у цьому не винні. Тому пропонуємо газетний варіант галереї.

Лікар у кріслі мера
У першій половині ХІХ сто ... Читати далі »
Переглядів: 744 | Долучив: Dnister | Дата: 15.02.2013

12 лютого в Івано-Франківську відбулась презентація «Найстарішого відео Станіслава». Це 11-хвилинне кіно, зняте в липні 1944 року під час приходу до Станіслава «других совітів». Унікальні кадри, на яких можна побачити вулиці Незалежності та Коновальця, «стометрівку» і перон з видом на костел, напівзруйновану ратушу, підірваний міст через Бистрицю, поштамт, а також розпиляний німцями пам’ятник Міцкевичу.
Презентували відео пластун Тарас Зень, краєзнавець Іван Бондарев та директор краєзнавчого музею Ярослав Штиркало. На цей фільм натрапили, шукаючи кадри для фільму про Пласт.
Спершу оригінал відео віднайшли у Російському державному архіві кінофотодокументів у місті Красногорську, що під Москвою. Робоча назва: «Город Станислав», обліковий номер – 8913, ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2013

Юліан Каменецький — неординарна постать в історії Галичини і діаспори. Його діяльність охоплює добу великих зламів від 1914 до 1973 року. Це педагог за покликанням у подвійному значенні: як «рідношкільний» учитель і як громадський діяч. В період  перебування на рідних теренах і в еміграції в Австрії, а пізніше в Америці він завжди брав якнайактивнішу участь у формуванні рідної української школи, розвитку «пластунського» руху, у національно-громадському житті, а не витрачав часу на марні скептичні міркування.
Народився Юліан Каменецький у містечку Маріямполі біля Галича 4 грудня 1892 року. Його батько, за професією будівельник, був енергійною людиною, належав до представників тодішнього українського міщанства, які всіма силами намагалися дати якнайкращу освіту своїм дітям. Тому не дивно, що Юліан став гімназійним учител ... Читати далі »
Переглядів: 753 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2013

Івано-Франківський "Пласт” спільно з історико-краєзнавчим об’єднанням «Моє місто» та краєзнавчим музеєм проведе презентацію найстарішого відео міста Станіслав.
Німе 11-хвилинне відео висвітлює події липня 1944 року, а саме — другий прихід до міста радянських військ. У фільмі застосовувалась аерозйомка, добре видно центральну частину міста.
Про історію цього відео розкажуть краєзнавець Іван Бондарєв та директор краєзнавчого музею Ярослав Штиркало. Також для чого реставрувалось та переформатовувалось старе кіно у цифровий формат, розповість "пластун” Тарас Зень.
Презентація відбудеться 12 лютого (вівторок) на 4-му поверсі мистецького центру «Є» (вул. Незалежності, 31).  ... Читати далі »
Переглядів: 509 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2013

Ініціативу громадської організації "Рідне наше село" з Білих Ослав Надвірнянського району про встановлення пам’ятника Марійці Підгірянці підтримали працівники культури та освітяни області.
Уродженка цього села, педагог, дитяча поетеса, громадська активістка Галичини кінця ХІХ – початку ХХ ст. вартує того, аби увіковічнити пам’ять про неї. Розпочато збір коштів на спорудження пам’ятника Марійці Підгірянці, адже самостійне будівництво громаді не під силу.
Першими на пам’ятник Марійці Підгірянці кошти здали її односельці. Насамперед, православна церква с. Білі Ослави та місцева школа І-ІІІ ст. На приміщенні школи є меморіальна дошка освітянці і письменниці, є в селі і музей Марійки Підгірянки. А ще ініціюватимуть присвоєння школі імені землячки. ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2013

8 лютого в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася презентація книги «Релігія і Церква в історії української діаспори» (9-го тому десятитомного видання «Історія релігії в Україні»), підготовлена спільно відділенням релігієзнавства Інституту філософії НАН України та кафедрою релігієзнавства, теології і культурології ПНУ ім. В. Стефаника.
Книга «Релігія і Церква в історії української діаспори» (9-ий том десятитомного видання «Історія релігії в Україні») рекомендована до друку Вченою радою Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України та вийшла у київському видавництві «Український видавничий консорціум та УАР» в 2012 році. 
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2013

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Ігор Дейчаківський: дослідник, краєзнавець, педагог”, присвячена 50-літтю від дня народження.
Народився Ігор Дейчаківський 13 лютого 1963 р. в с. Ямниці Тисменицького району. Після закінчення історичного факультету Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника, учителював у школах Рівненської області, а згодом обласного центру Прикарпаття. З 1992 р. займав посаду вчителя історії та правознавства Української гімназії № 1, а з 2001 р. - очолив цей заклад. 
Ігор Дейчаківський - член Національної спі ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.02.2013

Єврейська громада Калуша завжди була активною і, фактично, формуючою етнічною частиною Калуша. І важко уявити, яким було б наше місто нині, якщо б під час Другої світової війни єврейське населення Калуша повністю не винищили нацистські окупанти. Наразі Калушу таки вдалося зберегти кілька відомих довоєнних родин. Усі вони — повернулися до Калуша. Усі — по крихтах намагаються зібрати, зберегти, відродити пам’ять про свої славетні роди. Однак, принаймні, одну вагому пам’ятку місто втратило — синагогу, яка не пережила двох воєн і змін влади у першій половині минулого століття.
Наприкінці січня у світі відзначають день пам’яті жертв Голокосту. Дата вшанування припадає на 27 січня, оскільки саме того дня 1945 року радянські війська розпочали звільнення полонених із концентраційного табору Освенцім. Уперше цей день відзначили довол ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2013

8 лютого о 12 годині в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбудеться презентація книги «Релігія і Церква в історії української діаспори» (9-го тому десятитомного видання «Історія релігії в Україні»).
Чекаємо всіх за адресою: вул. Чорновола, 22 (ІІІ поверх).
Переглядів: 451 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

Інколи ми захоплено спостерігаємо за героями фільмів, які на машині часу потрапляють у далеке минуле. І нам теж хочеться дізнатися, як жили люди у давні часи, зокрема в нашому рідному місті. Поки машину часу не винайшли, звернімося до праць давніх літописців, які збереглися до наших днів. Особливо важливими є «Пам’ятки міста Станиславова», автором яких був давній краєзнавець Садок Баронч. У своїй книзі він наводить багато докладної статистичної інформації про життя міста у 1854 р. Що ж змінилося за півтора століття?

Літописець давнього Станиславова
Садок Баронч народився 29 квітня 1814 р. у Станиславові в родині небагатого вірменина Григорія Баронча. Навчався у Станисла ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

Виповнились 150 років із дня народження о. Тимофія Бордуляка – греко-католицького священика, письменника, перекладача. Про його життя, літературну, священичу діяльність розповіла завідувач відділу краєзнавчої літератури ЦРБ Раїса Грушецька. Отець Т. Бордуляк народився 1863 р. у с. Бордуляки Бродівського району Львівської області. Закінчив Львівську духовну семінарію. Згодом зайнявся літературною працею. Писав сонети, поезії, оповідання. Його книги перевидавались 28 разів окремими виданнями. Отець знав 12 мов, перекладав світову класику. Його цінував Іван Франко. Зараз у селі, де народився священик, встановили йому пам`ятник.
З онуком отця, його родиною був добре знайомий надвірнянець Адам Бунь. Пан Адам розповів про своє знайомство з колишнім інженером НГВУ, тепер – головою «Просвіти» у м. Дрогобич, онуком священика Тимофіє ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024