Четвер, 28.03.2024, 21:54:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 11 » Десятиметрові ескізи та Шептицький: у Франківську відкрили виставку робіт Модеста Сосенка
14:16:54
Десятиметрові ескізи та Шептицький: у Франківську відкрили виставку робіт Модеста Сосенка

11 травня в Івано-Франківську відбулось відкриття виставкового проєкту «Модест Сосенко. Франківськ. Пізнай. Зрозумій. Збережи».

Реставратор Валерій Твердохліб, один з кураторів проєкту, пояснює: Модест Сосенко був творцем нового стилю в сакральних розписах, вплітав у них дещо нове та суто українське.

“Сьогоднішня подія – багатознакова і багатошарова. Це у своєму роді продовження львівського проєкту зі збереження спадщини Модеста Сосенка. Це вкрай актуально, адже у нас залишилось небагато його робіт. Всю історію життя нашого земляка Сосенка, який тут жив, вчився і творив, було б неможливо показати без праці наших колег зі Львова”, – сказав Валерій Твердохліб.

До промоції творчості Сосенка долучився і “Палац Потоцьких”. Там до Дня міста розмістили тематичну інсталяцію, яка передувала сьогоднішній події та була поєднана з Великодніми дзвонами. Як пояснив директор КП “ПІК Палац” Володимир Гайдар, на цій інсталяції розмістили масштабні ескізи робіт Сосенка, чимось схожі на вітрила.

Виставку розмістили в Краєзнавчому музеї Івано-Франківська. Перед цим деякі роботи – ескізи – виконані в десятиметровому розмірі, пронесли вулицями міста під музичний супровід гурту “Пенсія”.

Довідково: Модест Сосенко (1875-1920) – один з найвидатніших українських художників початку ХХ ст. Він, зокрема, займався оздобленням храмів Станиславівщини, Львівщини і Тернопільщини. Митець брав участь у розписах стін для франківського Катедрального собору. На жаль, стіни катедри були перемальовані в 1980-х роках, і розписи не збереглися.


Переглядів: 123 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024