Вівторок, 19.03.2024, 08:54:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 15

4 травня 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Василя Стефаника – видатного українського письменника, громадського та політичного діяча, однієї з важливих постатей культурного та соціально-політичного життя України, тож цьогоріч відзначають цей ювілей на державному рівні. З цієї нагоди у рідному селі письменника оновили його садибу-музей.

Перш ніж село Русів, що на Снятинщині, постане перед очима, ще на повороті, зустрічає окрема стела із запрошенням завітати в музей Стефаника — єдине місце, яке наносить його на туристичні мапи.

Від стели й до музею тягнеться перекопана, ... Читати далі »

Переглядів: 130 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2021

Голова обласної ради Олександр Сич зустрівся з Генеральним консулом Чеської Республіки у Львові Павелом Пешеком. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської обласної ради.

Зі свого боку Генеральний консул порушив питання реконструкції пам’ятника чеським воякам І Світової війни в селі Старому Мартинові Бурштинської міської ради, де є військовий цвинтар. В свою чергу Олександр Сич наголосив, що для належної реконструкції пам’ятника комунальним підприємством обласної ради «Пам’ять» вже здійснюється робота щодо ексгумації та належного перепоховання чеських вояків. На даний момент співробітники підприємства працюють над дозвільною документацією та підготовкою до пошуково-ексгумаційних робіт. ... Читати далі »

Переглядів: 114 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2021

Коли в середині 19 ст. сформувалося нове коломийське середмістя, в ньому вчувався подих столичного Відня. Виросла ратуша, а біля неї двоповерхові довгі ряди будівель. Щоправда, в ті часи в Коломиї, так, як і в Європі, те, що ми тепер називаємо першим поверхом, наші предки називали партером, а те, що другим – першим поверхом.
Поволі місцева влада впорядковувала місто, а найпершою проблемою традиційно залишалися дороги. Коли ж і з цим клопотом маґістрат справився – Коломия стала ще кращою. Тепер уже міське панство могло поважно пройтися середмістям. Головною вулицею залишалася та, яку ми тепер називаємо площею Відродження і яка переходить у вулицю В’ячеслава Чорновола.
В Європі, очевидно під упливом Італії, також були улюблені міські вулиці, якими прогулювалися поважні пани з панями, тендітні панночки й хвацькі паничі, батьки з дітьми та всі р ... Читати далі »

Переглядів: 129 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2021

У музеї-оселі родини Івана Франка, що в Калуші, відкрилася виставка «Вишиванки Франкової оселі». В експозиції представлені як стародавні вишиванки, так і сучасні.

Стародавність і сучасність переплелися у музеї-оселі родини Івана Франка, що в Підгірках, передає Фіртка.

До Дня матері тут презентували виставку «Вишиванки Франкової оселі». Роботи Анастасії Франко, Марії Магас та Олени Франко наповненні добром, затишком та передають усю багатогранність українського народу.

... Читати далі »

Переглядів: 124 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2021

Коли ми чуємо прізвище «Шашкевич», то, насамперед, у  нашій пам’яті зринає  постать «будителя Галицької землі», відомого галицько-українського діяча  Маркіяна Шашкевича, який приніс славу не тільки своєму родові, але й Галичині в цілому. Він як один із творців-засновників «Руської трійці» вписав своє ім’я золотими літерами на сторінках нашої історії.  Професор  Кирило Студинський назвав його «першим русином в Галичині, який проникнувся ідеєю національності». Про його просвітницьку діяльність відомо доволі багато, менше про нього знаємо як священника. А ще менше відомо про родину о. Маркіяна. Проте, як виявилося,  родинне дерево Шашкевичів має свої розгалуження, про які мало хто знає.

... Читати далі »

Переглядів: 335 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2021

Аж до початку Другої світової війни капелюх був обов’язковим атрибутом у гардеробі чоловіків і жінок, а вихід із дому з непокритою головою вважався ознакою поганого тону і не вітався серед інтелігентної публіки – пише “Західний кур’єр”.

Про це зокрема свідчить і прикрий випадок, який трапився в Станиславові у січні 1934 року. До міського шпиталю подзвонив якийсь пан і поскаржився на те, що в його дружини бурхлива істерика і йому здається, що вона збожеволіла. На виклик виїхали санітари, щоб відвезти пані до шпиталю, де мали з’ясувати стан її нервової системи і у разі потреби скерувати до львівського Кульпаркова.

... Читати далі »

Переглядів: 118 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024