Вівторок, 19.03.2024, 12:27:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 09

Невисокий, худорлявий, рухливий, скромно вдягнений дідусь – таким запам’ятався мені Карл Мараморош, відомий на весь світ вірусолог, ентомолог і фітопатолог, лауреат премії Вольфа та інших численних премій і нагород, почесний професор декількох академій та університетів, член наукових товариств різних країн, віце-президент Нью-Йоркської Академії Наук, автор і співавтор понад 800 наукових праць та ста книжок, поліглот (знав 10 мов). Перелік його досягнень, посад і звань надто великий для статті – їх можна знайти в інтернеті.
Для мене як коломиянки і працівниці Музею історії міста Коломиї надзвичайно цікаві його коломийські корені, дитинство і юність, що пройшли тут, його любов до Коломиї, яку зберіг на все життя. Пригадую, як під час відвідин музею у березні 2010 року дуже жваво розмовляв з нами то польською, то українською, то англійською мовами, в ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2021

У березні 1935 року відбувся похорон знаного станиславівського книготорговця і видавця Адольфа Бодека – пише “Західний кур’єр“.

Преса повідомляла, що він загинув трагічно, тому його передчасна смерть викликала велике співчуття у містян. Похорон Бодека відбувся за участі великої кількості людей, причому віддати йому останню шану прийшли не лише євреї, а й численні представники інших національних громад міста.

Адольф Бодек походив з родини відомих львівських книготорговців, які розпочали свою діяльність ще в 1850 році. Він народився в 1893 році, тож на момент загибелі йому було лише ... Читати далі »

Переглядів: 166 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2021

У вересні 1934 року під Яремчем трапилося загадкове вбивство, яке нагадувало класичний детективний сюжет, адже до числа підозрюваних належало обмежене коло осіб – пише “Західний кур’єр”.

Потерпілий, Герман Крумгольц, був уродженцем Станиславова. В 20-річному віці він виїхав до Німеччини, оселився у Берліні й започаткував власний ювелірний бізнес. Справа процвітала, і Крумгольц доробився до значних статків. З приходом гітлерівського режиму він був змушений закрити свою ювелірну майстерню й повернутися до рідного Станиславова. Хоч на той час Крумгольц був уже в поважному віці, він не хотів сидіти склавши руки й вирішив інвестувати зароблені кошти у якийсь новий бізнес. За порадою свого друга він узяв в оренду п ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2021

За статистичними даними, Івано-Франківськ належить до найбільш спокійних і безпечних міст України. Хоча й нас часом лякають і обурюють повідомлення про «валентинівського стрільця» чи «ялинкового шумахера». Старий Станиславів також не зажив собі слави кримінальної столиці Галичини. Проте у першій половині минулого століття тут відбулося кілька гучних злочинів. Деякі з них вельми нагадували відомі кримінальні оборудки зі світової історії чи художньої літератури – пише “Західний кур’єр”.

Граф Монте-Крісто місцевого розливу
Всім з дитинства відомі пригоди відважного графа Монте-Крісто, який утік із замку Іф – грізної й неприступної в’язниці. Проте не всі знають, що подібн ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2021

Ініціатори проєкту реставрації промислової Ратуші показали, як може виглядати споруда та територія біля неї.

Як повідомляли "Вікна", проєкт "SALINA: РЕНОВАЦІЯ історії у сучасність" потрапив у перелік "Великої реставрації" від Прикарпаття. Калуш чекає на рішення експертної групи Міністерства культури та інформаційної політики України.

Загалом 9 проєктів Прикарпаття позмагаються у конкурсному відборі проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини.

... Читати далі »

Переглядів: 138 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2021

В Івано-Франківську встановили інформаційну табличку присвячену командиру кінного полку армії УНР Францу Борису.

«Франц Борис - людина нашого міста! Уродженець Івано-Франківська, почесний громадянин міста, Станиславівський пластун, який своїм яскравим життям зумів вписати своє ім’я не тільки у його літопис, а й в історію визвольних змагань 1918-1920 років. То була складна й суперечлива доба української історії. Вона знайшла своє відображення і в долі Франца... Тепер у Франківську є інформаційна табличка Францу Борису! Пам'ятку можна буде побачити та прочитати про одного з найвидатніших містян за адресою на вул. Степана Бандери 62/2», - заявив міський голова Руслан Марцінків.

Переглядів: 138 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2021

На Прикарпатті національний природний парк “Галицький” може вже найближчим часом запропонувати туристам цікавий маршрут “Легенди Опілля”.

Над цим проєктом працювала Бурштинська міська рада разом з громадськими організаціями, повідомляється на сторінці Агенції сталого розвитку АСТАР у фейсбуці.

До маршруту планують включити такі цікавинки:

Переглядів: 127 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024