Вівторок, 19.03.2024, 13:27:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 16

В Івано-Франківську провели безкоштовну екскурсію "Третє місто Галичини". До неї долучилися як туристи, так і місцеві жителі. Зокрема, франківка Наталія Максімова була минулого тижня на першій цьогорічній екскурсії. Сьогодні прийшла на другу і сподівається, що побуває на всіх у цьому сезоні, пише Суспільне Карпати.

"Ми хочемо заповнити прогалини в своїх знаннях. Це — для загального розвитку і для повторювання того, що ти вже знаєш. Я думаю, це не завадить. Тому я тільки — за таку ідею для розвитку наших людей, щоб вони більше знали своє місто", — розповідає Наталія Максімова.

... Читати далі »

Переглядів: 137 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2021

В 1936-1939 роках в Іспанії тривала громадянська війна. Поштовхом для її початку стало те, що ліві сили розпочали радикальні зміни, що були ворожими духу іспанського народу: патріоти піддавалися репресіям, здійснювалися непопулярні соціально-економічні реформи – пише “Західний кур’єр”.
Праві сили наважилися на військовий переворот з метою повалення лівого уряду. Але який же стосунок іспанські події мали до тогочасного Станиславова? В 1937 році тут виникла афера, яка начебто мала на меті поставку товарів для іспанських повстанців.

Місцевий купець Еміль Кубер познайомився з двома поважними панами – Казимиром Висоцьким і Владиславом Ходіяшем, які представилися чиновниками міністерства скарбу і за пев ... Читати далі »

Переглядів: 133 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2021

В Івано-Франківську, на вулиці Грушевського, 31, тривають ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятці архітектури.

Роботи проводяться з ініціативи Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства, чиї приміщення знаходяться у цій будівлі, передає Фіртка з посиланням на Департамент містобудування та архітектури.
Про хід робіт розповів головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Департаменту містобудування та архітектури Володимир Ідак, який на місці поспілкувався з представниками підрядної організації.

“Наразі, з дотриманням реставра ... Читати далі »

Переглядів: 128 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2021

У травні в Івано-Франківську традиційно запускають фонтани. У центрі міста їх декілька, один розташований на площі Івана Франка, що біля драмтеатру. Він невеликий, але доволі симпатичний, до того ж, має власну історію.

Репортер назбирав цілу підбірку цікавих фактів про нього.

• Колись на цьому місці був значно більший фонтан, куди гості міста кидали копійки. При чому кидали так багато, що вистачало встелити дно. На превеликий жаль дітей із сусідських хрущовок, стрибнути в чашу та назбирати дріб’язок було не можна, адже фонтан пантрували патрульні міліціонери, які ... Читати далі »

Переглядів: 125 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2021

Калуський краєзнавець оприлюднив прізвища 16-ти військовослужбовців із Калущини, які поховані в Чехії в період Першої світової війни.

Андрієві Шутяку вдалося віднайти прізвища землків із Калуша, Войнилова, Довжки, Копанок, Завадки, Берлогів, Каменя, Томашівців, Топільського, Мостища, Перевозця та Бережниці, інформують "Вікна".

Белей Іван, 1892 р. н., Войнілів, Калуш, Галичина, піхотинець, 9-й піхотний полк, помер 13.4.1918 р., епідемічна лікарня, причина смерті: туберкульоз легенів, похований 15.4.1918 р. в Чехії, м. Оломуц, група М, могила 5, № військового захоронення CZE7107-36250.< ... Читати далі »

Переглядів: 122 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2021

За адресою вул. Короля Данила, 1 у Франківську розпочали реставраційний ремонт мурованої, багатодекорованої огорожі палісадника будинку.

Роботи йдуть поетапно, і першочерговою є необхідність виправити цоколь огорожі. Для цього спочатку буде проведено демонтаж елементів огорожі. Після виправлення цоколю – наново монтаж огорожі з відновленням втрачених елементів, інформують у Департаменті містобудування та архітектури Франківська.

Проєктно-кошторисна документація була виготовлена КВП АПБ-ІФ на замовлення Управлінням архітектури, дизайну та містобудівної діяльності. На дані роботи ... Читати далі »

Переглядів: 125 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2021

На сайті Державного архіву Івано-Франківської області розміщено документальну онлайн-виставку «Великий новеліст України», присвячену до 150-річчя від дня народження Василя Стефаника.

Василь Стефаник – видатний український письменник, майстер стислої соціально-психологічної новели, новатор модерністської техніки письма, тонкий спостерігач людської душі й просвітитель.

Народився Василь Стефаник 14 травня 1871 року в селі Русові поблизу Снятина на Станіславівщині.

... Читати далі »

Переглядів: 119 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024