Вівторок, 19.03.2024, 06:07:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 02

У 1928 році газета «Кур’єр станиславівський» описала сценки зі святкування Великодня на Гуцульщині:
«Церква чисто прибрана і прикрашена, а дяк з дячихою та паламарем милуються працею своїх рук. Починають з’їжджатися гуцули. По всіх плаях і плайках зачервоніли сердаки і хустки, неначе на великому зеленому лузі розповзлися червоні мурашки.

У всіх радісні обличчя, всі щось голосно викрикують і цілуються моцно, зі смаком. Стільки людей зійшлося, що біля церкви вже бракує місця. Паламар наробив цілий оберемок свічок і тепер продає. Люди купують їх і кладуть до кошиків.

Церк ... Читати далі »

Переглядів: 136 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2021

Інколи буває, що люди навчаються на спеціалістів однієї професії, але потім знаходять себе в зовсім іншій діяльності. Так буває і з будинками. Збудовані з однією метою, вони згодом успішно використовуються у зовсім інших цілях і входять в історію саме так. Причому мешканці міста у різні історичні періоди настільки звикали сприймати ці кам’яниці у новому амплуа, що рідко й згадували про їхнє початкове призначення – пише “Західний кур’єр”.

Спадок єзуїтів
Теперішня катедра – архікатедральний собор Воскресіння Христового – була збудована Юзефом Потоцьким для отців-єзуїтів, які прибули сюди в 1716 році. Його спорудження було завершене в 1729 році, але внаслідок недбалого будівництва ця спор ... Читати далі »

Переглядів: 143 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2021

Мабуть, у кожного бувала така ситуація, коли дуже потрібно відпроситися з роботи. Але що ж робити, коли суворе начальство ніяк не хоче проявити розуміння і відпустити хоч на один день? – пише “Західний кур’єр”.

Доводиться шукати якийсь вихід. Саме така ситуація виникла в урядника тлумацького суду Теофіла Пьотровського у травні 1938 року. Йому потрібно було поїхати до Станиславова у важливій справі. Щоб отримати звільнення від роботи на один день, він попросив Олександра Слугоцького, колегу зі станиславівського Окружного суду, вислати йому фіктивну повістку, яка б зобов’язувала його прибути до Станиславова для участі у судових слуханнях.

... Читати далі »

Переглядів: 137 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2021

Репортер продовжує публікувати матеріали із запасників Івано-Франківського краєзнавчого музею.

Ця добірка охоплює 1939-1945 роки, коли наше місто опинилось у вирі Другої світової війни.

Перші совіти

1 вересня 1939 року німці напали на Польщу. За пару тижнів бої вже точились навколо Варшави, і тут у спину полякам вдарив СРСР. Кремль пояснив вторгнення тим, що польський уряд розпався, тож Червона армія мусить взяти на себе турботу про захист життя і май ... Читати далі »

Переглядів: 146 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2021

В Івано-Франківську родина відомого художника Опанаса Заливахи передала 250 його картин на тимчасове зберігання до Музею мистецтв Прикарпаття. Для постійної експозиції немає виставкової площі.

Про Музей Опанаса Заливахи в Івано-Франківську серйозно заговорили в лютому 2021, коли відкрили виставку з нагоди 95-ї річниці від дня народження художника. Тоді Музей мистецтв Прикарпаття показав унікальні твори митця, частина яких належала до родинної колекції й доти ніде не була представлена. Музей уклав угоду з родиною Опанаса Заливахи про тимчасове зберігання його робіт, пише Укрінформ.

... Читати далі »

Переглядів: 140 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024