П`ятниця, 26.04.2024, 19:12:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 2 » У Франківську не знайшлося приміщення для експозиції 250 картин Опанаса Заливахи
18:28:16
У Франківську не знайшлося приміщення для експозиції 250 картин Опанаса Заливахи

В Івано-Франківську родина відомого художника Опанаса Заливахи передала 250 його картин на тимчасове зберігання до Музею мистецтв Прикарпаття. Для постійної експозиції немає виставкової площі.

Про Музей Опанаса Заливахи в Івано-Франківську серйозно заговорили в лютому 2021, коли відкрили виставку з нагоди 95-ї річниці від дня народження художника. Тоді Музей мистецтв Прикарпаття показав унікальні твори митця, частина яких належала до родинної колекції й доти ніде не була представлена. Музей уклав угоду з родиною Опанаса Заливахи про тимчасове зберігання його робіт, пише Укрінформ.

«Ми з родиною митця домовились про організацію виставок Опанаса  Заливахи, шукаємо для збереження його спадщини фінансування, адже художник вартує того, аби з його творчістю нині знайомити світ, а ми ще не створили для цього належного музею. Наразі в нас на тимчасовому зберіганні є 250 його творів, частину з них ми реставрували. Спочатку відновили близько 40 робіт художника, але й тепер цей процес триває», – розповідає директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

Насправді з 250 робіт, які музей взяв на тимчасове зберігання, творчості Опанаса Заливахи належать 245 полотен. Решта п’ять – портрети Заливахи і твори інших митців, що зберігалися в його домашній майстерні, яку художник самотужки спорудив собі на горищі власного будинку. Через зберігання на горищі значна частина творів, які звідти привезли до Музею, потребує реставрації.

Скільки робіт створив Опанас Заливаха за своє життя, досі нікому не відомо. У 2016-му Український інститут національної пам’яті в межах відзначення 83-х роковин Голодомору в Україні вніс ім’я Опанаса Заливахи до проєкту «Незламні», до якого увійшли 15 видатних людей, що пройшли через страшні 1932-1933 роки та змогли реалізувати себе.

Нині в Музеї мистецтв Прикарпаття можна побачити картину Опанаса Заливахи «Дорога». Вона представлена у головній експозиції. На полотні – той самий образ Богородиці. Цю картину і ще три роботи – абстракції «Перун», «Сварох» і «Дана» – музей придбав раніше, але через брак виставкових площ полотна зберігаються у запасниках.

«Нам би пасувало зробити музей Опанаса Заливахи, а його хата-садиба з майстернею могла б використовуватись як філія головного музею. Та поки що ми стартуємо з того, що твори Заливахи належно тепер зберігаємо і реставруємо», – говорить директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

Він розповідає, що з метою створення музею Опанаса Заливахи в Івано-Франківську утворили ініціативну групу. Її першою пропозицією до місцевої влади було відкрити цей музей на вулиці Лепкого, у колишній будівлі Спілки художників, де Заливаха теж мав невеличку майстерню. Але це приміщення продали, а у влади немає жодних інших варіантів вирішення питання.

Нині митці знову просять владу Івано-Франківська створити музей Опанаса Заливахи.

«Влада мовчить, а через 5 років – сторіччя від дня народження Опанаса Заливахи, і до цього часу треба щось вирішити з музеєм», – каже голова ГО «Мистецьке братство», художник Ігор Роп’яник.

«Питання, де буде музей Опанаса Заливахи, зависло в повітрі. Так, звичайно, ми б хотіли, аби у Франківську був Меморіальний музей Опанаса Заливахи, в його родинному будинку, на вулиці його імені. Щоправда, поки що тут немає для цього умов. Через грибок на стінах я змушена була віддати всі роботи батька в Музей мистецтв Прикарпаття. Так, в нашому будинку, на тому холодному піддашші, батько створив усі свої відомі робити. Знаєте, як письменники пишуть свої твори в шухляду, так і батько творив, не знаючи, чи хтось буде бачити ці роботи», – розповідає донька Опанаса Заливахи, Ярина.

За її словами, єдиною настановою батька були слова про те, що ми маємо бути українцями і дивитись на світ очима українців. Для цього, каже, він і залишив свої роботи про Україну. Аби вивільнити їх із запасників, місту потрібен ще один музей.

«Насправді в Івано-Франківську немає жодної картинної галереї, тоді як у запасниках Музею мистецтв Прикарпаття є багато картин. У будівлі цього музею (колишній римо-католицький костел Непорочного Зачаття Діви Марії, св. Андрія та Станіслава, – авт.) можуть зберігатись сакральні твори, бо до цього храму вони найбільше пасують. Водночас в Івано-Франківську треба робити великий музей і для кожного знакового митця – окрему залу. До прикладу, залу Опанаса Заливахи, Василя Касіяна, Михайла Фіголя, Миколи Варенні. У нас є багато шедеврів, яких, на жаль, люди не бачать», – зазначає Ігор Роп’яник і наводить приклад Львова, де працюють музеї Олени Кульчицької, Івана Труша, Олекси Новаківського та інші.

На прохання кореспондента Укрінформу прокоментувати питання щодо створення музею Опанаса Заливахи влада Івано-Франківська не відповіла. Тим часом Музей мистецтв Прикарпаття вже отримує пропозиції з інших регіонів.

«Зізнаюсь, нам уже надходять пропозиції. Ось недавно ми отримали таку з Луцька, де є чудові приміщення і бажання експонувати твори Опанаса Заливахи. Але які ж тоді ми краяни, якщо самотужки не можемо вирішити це завдання?» – риторично запитує Василь Романець.


Переглядів: 145 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024