Вівторок, 19.03.2024, 12:31:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 11

Чи знаєте ви, що до перейменування Станіслава на Івано-Франківськ у 1962 році певною мірою був причетний уродженець с. Залужжя на Рогатинщині, а на той час житель м. Стрия на Львівщині, пенсіонер (до того пропрацював 20 років викладачем місцевого технікуму механізації сільського господарства) Віктор Воробець? То свого часу саме йому спала на думку ідея написати звернення до Верховної Ради тодішньої Української РСР про те, що, на його думку, обласний центр Прикарпаття не повинен називатися ім’ям одного із представників родини шляхтичів Потоцьких. Невдовзі за пенсіонером прислали «Волгу» і привезли до Стрийської міської ради, де прибулий із Києва працівник апарату ВР попросив пана Віктора підтвердити авторство того листа й запитав, яку в такому разі назву запропонував би він для Станіслава. Як пізніше згадував В. Воробець у розмовах з рідними і друзями, в ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2021

У селі Буркут лікувалася на бальнеологічному курорті Леся Українка. Сюди привозили поранених солдатів Першої світової війни. Зараз село закинуте. Вже понад 10 років тут немає постійних жителів. Наразі у селі є дві садиби для туристів, пише Суспільне Карпати.

До Буркута веде грунтова дорога, яка починається ще з Дземброні і простягається через село Зелене та присілок Шибене. Перед Буркутом — прикордонна застава. Грунтова дорога до цього села пролягає трохи вище від ріки Чорний Черемош.

Село Буркут розташоване в долині між двома гірськими хребтами – Чивчинським і Гринявським. Чивчинський х ... Читати далі »

Переглядів: 209 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2021

Про це на Facebook-сторінці написав начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Віталій Передерко.

Сьогодні фахівці ІФНТУНГ працюють у північно-західній частині області.

Заплановано відсканувати:

Церква Введення в храм Пречистої Діви Марії, с. Тисів (Болехіська ТГ).
Церква Святого Дмитрія, с. Поляниця (Болехівська ТГ).
Парафіяльний костел Святого Валентина, м. Калуш (К ... Читати далі »

Переглядів: 132 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2021

Вулиця Підвальна позначена на картах фон Міга і Апенцеллєра наприкінці XVIII століття, але повинна бути значно старшою.

Бо Підвальна — то вулиця, яка йде «під валом» замку. Тому вже в XVII столітті цілком могла бути така вулиця. Врешті, подібні назви вулиць — це як площі Ринок, характерні для міст і містечок центральної і східної Європи.

Facebook-сторінка Old Kalush пропонує зазирнути на невелику вулицю, яку всі знають вздовж і впоперек, але яка може чимало розповісти тим, хто вміє уважно слухати і дивитись.

... Читати далі »

Переглядів: 128 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2021

Калуські краєзнавці завершили відновлювальні роботи на могилах двох німецьких пілотів Першої Світової війни.

Йосип Шаторн і Леван Страх (Joseph Shatthorne und Levana Strah) загинули і поховані в селі Луці на Калущині 1917 року.

Краєзнавці Андрій Шутяк та Олександр Коваль відновили надмогильні пам’ятники льотчиків біля місцевої церкви. Також на могилах завдяки благодійникам вдалося встановити символи приналежність до військово-повітряних сил — сталеві пропелери, інформують «Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 141 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2021

11 травня в Івано-Франківську відбулось відкриття виставкового проєкту «Модест Сосенко. Франківськ. Пізнай. Зрозумій. Збережи».

Реставратор Валерій Твердохліб, один з кураторів проєкту, пояснює: Модест Сосенко був творцем нового стилю в сакральних розписах, вплітав у них дещо нове та суто українське.

“Сьогоднішня подія – багатознакова і багатошарова. Це у своєму роді продовження львівського проєкту зі збереження спадщини Модеста Сосенка. Це вкрай актуально, адже у нас залишилось небагато його робіт. Всю історію життя нашого земляка Сосенка, який тут жив, вчився і творив, було б не ... Читати далі »

Переглядів: 122 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024