Вівторок, 19.03.2024, 04:47:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 29

14-та числом книжка члена національних спілок письменників і краєзнавців Романа КИСЕЛЮКА з Делятина «Єзик не має слабости» навіть уже своєю назвою зацікавлює читачів, а насамперед – шанувальників фольклору. Бо йдеться про збірник гуцульських приповідок, прислів’їв, замовлянь, які він по праву розглядає як символи мислення та буття гуцулів, і навіть прокльонів. А отже, ці місцеві крилаті вислови символізують і колоритність, самобутність загалом Гуцульщини, якими вона як етнографічний регіон вирізняється на культурній мапі України. Власне, зібрав Р. Киселюк включені до видання майже п’ять тисяч паремій (одиниць фольклору) переважно на Делятинщині – тій значній за площею і населенням частині Гуцульщини, якій дав саме це найменування інший відомий делятинець – історик, краєзнавець, археолог Михайло Клапчук і яка, як він озн ... Читати далі »

Переглядів: 152 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2021

“Західний кур’єр” продовжує  знайомити вас зі спогадами Миколи Парфановича – українського громадського і політичного діяча, залізничника, який певний час займав посаду заступника міністра залізниць в уряді ЗУНР. Більшу частину життя він провів у Львові, але навчався у Державній гімназії у Станиславові. У своїх спогадах автор розповідає про педагогів гімназії та випадки з гімназійного життя.

Історія з німецькою
З черги перейду тепер до нашого германіста Котецького, нині вже покійного. Був це буковинський поляк, людина палка, з рудою бородою і гострим зором. Він нездужав на легені, і ця недуга ще тільки посилювала його нервовість та доводила нераз до емоційних вибухів. Володів знаменито своїм предмет ... Читати далі »

Переглядів: 142 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2021

Вулиця Галицька є однією з найстаріших у нашому місті. Ще коли Станиславів був фортецею, вона вже існувала, провадила від Ринку, попри браму й далі – у бік Галича.

Вона унікальна тим, що при всіх режимах зберігала історичну назву, її жодного разу не перейменовували, пише Репортер.

Але наша історія не про це. Зрозуміло, сто років тому Галицька мало нагадувала теперішню вулицю. Над проїжджою частиною не було тролейбусних ліній, а замість радянських хрущовок стояли маленькі одноповерхові будиночки. І жити у тих будиночках було малоприємним задоволенням. ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2021

Шопоголізм, тобто нестримна пристрасть до покупок, вважається породженням наших часів. Однак і в давні часи були люди, які не могли втриматися від купівлі чергових обнов – пише “Західний кур’єр“.

Мабуть, саме такою була пані Марія Е., дружина гінеколога, який вів практику в малому містечку під Станиславовом. У 1937 році гінеколог замовив у фірми «Вайнер» у Львові кварцову лампу для свого кабінету, яка вартувала 1200 злотих. Оплату за покупку треба було перерахувати у два етапи, але лікар був зайнятий прийомом пацієнток, тому доручив цю справу дружині. З цією метою він видав їй спочатку 500, а потім 700 злотих. Фірма «Вайнер» доставила лампу точно у домовлений строк, але замість належної сум ... Читати далі »

Переглядів: 133 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024