П`ятниця, 26.04.2024, 05:51:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 27 » Івано-Франківськ аварійний. Як стримати обвали фасадів?
21:44:12
Івано-Франківськ аварійний. Як стримати обвали фасадів?

Все частіше в Івано-Франківську мешканці скаржаться, що на них обвалюються елементи фасадів чи балконів старовинних будівель. Хто має нести за це відповідальність, якщо раптом все закінчиться травмою? Чи достатньо зусиль докладає міська влада?

Ольга Перехрест мешкає в Івано-Франківську. Дівчина розповідає, як одного вечора, повертаючись додому, їй на голову ледь не впав шматок тинькування з житлового будинку, що на вулиці Січових Стрільців, 15 а.

«Це було близько десятої вечора. Я йшла вулицею і, чи то з даху, чи то з фасаду впав шматок тинькування з сильним гуркотом. Буквально у двох кроках переді мною. Якби я йшла трохи швидше – це все впало б мені на голову.  Спочатку думала просто пройти повз, але вирішила, що про цю подію треба повідомити. І я ще в напівшоковому стані це все сфотографувала, опублікувала в мережі, щоб бодай обгородили це місце наступного дня. Добре, що це був вечір і я йшла одна», - пригадує дівчина.  

Того ж дня на вулиці Січових Стрільців обвалився карниз пам’ятки архітектури. Про це у мережі повідомив франківець Павло Валько. Ситуацію прокоментували у Департаменті містобудування та архітектури міста через два дні:  

«На Січових Стрільців, 15 а осипається тинькування на торцевому фасаді. При цьому падає на пластиковий дашок входу до підвального приміщення, створюючи значний шумовий ефект. Певна небезпека присутня, звичайно втручання потрібне, та разом з тим назвати небезпеку великою - буде перебільшенням.

На Січових Стрільців, 5 впав карниз. Тут як раз ситуація небезпечна. На перших порах негайно потрібна вежа МАРСу (Міської аварійно-рятувальної служби) для обстеження та демонтажу потенційно небезпечних фрагментів карнизу. Надалі як мінімум потрібно встановити сітчасті екрани. Остаточне рішення про подальші ремонтні роботи буде прийнято після обстеження», -  розповів «Фіртці» головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Департаменту містобудування та архітектури Володимир Ідак.

За його словами, відповідальність за обвал фасаду несуть виключно власники будівель:

«Усі житлові будинки передані у власність мешканців будинку. Вони несуть колегіальну відповідальність за стан. Якщо розбиратися в юридичних тонкощах, то хто б не займався цією справою, прийде до того, що відповідальність несе тільки власник об’єкту, який спричинив ті, чи інші пошкодження людям»

Що стосується архітектурних пам’яток, то у випадку їхнього руйнування  на власників накладається ще додаткове зобов’язання.

«Вони не мають права змінювати об’єкт, перебудовувати його. Але відповідальність теж вони несуть. На нас, як на органи влади, це не покладає жодних зобов’язань. Ми тільки стежимо за дотриманням законодавства: щоб пам’ятки архітектури не змінювали. У нас ніколи не виникне питання, якщо в селі ми побачимо стару, зруйновану хату, ніхто ж не побіжить до сільського голови, а будуть шукати власників», - каже головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини.

За словами Володимира Ідака, у пам’ятках житлового законодавства є чимало недоліків. Будинки зняті з балансового обліку міської ради та передані у власність власникам. А власники, в більшості, не оформилися в суб’єкти права на весь будинок.

«Ось приклад. Будинок багатоквартирний. І всі мешканці мали б об’єднатися в єдину юридичну особу, яка мала б нести відповідальність за збереження цілого будинку. А у законодавстві цей момент проґавили, власне тих єдиних юридичних осіб не утворили. У цьому і полягає дилема: власники окремих квартир не несуть відповідальність за те, що карниз падає з будинку», - пояснив Ідак.

Загалом в Івано-Франківську близько 500 пам'яток архітектури. Та не всі вони у задовільному стані й тішать око, деякі  з них становлять пряму загрозу для мешканців та гостей міста.

Скільки таких потенційно небезпечних будівель у Франківську, на запит «Фіртки» у компетентних органах відповісти не змогли.

Ілона Шевченко


Переглядів: 149 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024