Четвер, 28.03.2024, 20:14:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 20 » Коломиї подарують пам’ятник Василю Стефанику
21:21:01
Коломиї подарують пам’ятник Василю Стефанику

Скульптор з Львівщини хоче подарувати Коломийській громаді пам'ятник Василю Стефанику, який виготовив за власний кошт. Про це повідомив міський голова Богдан Станіславський.

Його вже підтримали Василь Герасим'юк, Василь Шкляр, Роман Горак, Ярослава Ткачук та багато інших митців.

«Ще у 80-х роках минулого століття молодий скульптор Михайло Дмитрів захищає екзаменаційну роботу: проєкт пам'ятника Василю Стефанику, який він розробив на прохання сина письменника Кирила. Робота скульптора оцінена найвищими балами та рекомендована для реалізації. Здається, все б мало бути добре і Покуття могло б отримати новий та гарний пам'ятник Стефанику. Але на заваді стає тоталітарна машина. Не дивно, що бажання Михайла Дмитріва - встановити пам'ятник в Коломиї чи Русові, не було втілено. Адже не міг син сотника УПА, студент, звинувачений в буржуазному націоналізмі вказувати, що робити.

На цьому історія могла б закінчитися, та ні. Автор за свої кошти виготовив пам'ятник, а син Василя Стефаника, Семен, посприяв встановленню монументу в селі Ясенів Львівської області. Тоді видавалося, що це тимчасове рішення. Та через 42 роки Михайло Дмитрів має змогу втілити свою мрію. Як знаєте, нещодавно ми освятили камінь, на місці якого хочемо встановити монумент Василю Стефанику. Почувши про це, митець прийняв рішення - подарувати пам'ятник (фактичним власником якого є Михайло Дмитрів) для Коломиї.

Ми вітаємо таке рішення Михайла Дмитріва. Адже цей пам'ятник - не тільки данина шани славному уродженцю Покутського краю. Це символ боротьби за законне право нам творити свою культуру. Надіюся, що незабаром ми узгодимо всі питання, пов'язані з передачею монументу нашій громаді, та зробимо ще один внесок у вшанування пам'яті Василя Стефаника», - зазначив Б.Станіславський.


Переглядів: 147 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024