П`ятниця, 29.03.2024, 15:51:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 30 » Кримінальні історії: Скандальні тинґелі
18:20:13
Кримінальні історії: Скандальні тинґелі

У другій половині ХІХ століття у багатьох країнах Європи ввійшли в моду ресторани з відкритою сценою, на якій виступали співачки-шансонетки і музичні капели – пише “Західний кур’єр“.
Німецькою мовою такі заклади називалися «тинґель-танґель». Як стверджують словники, ця назва походила від наслідування звуків музичних інструментів. Ці заклади мали погану репутацію, у пресі їх називали розсадниками проституції та пияцтва.
У Станиславові на зламі ХІХ і ХХ століть їх було досить багато, і вони аж ніяк не скаржилися на брак гостей. Як писав місцевий журналіст у 1911 році: «Хто ж ті багатії, що вчащають до цих сумнівних закладів? Бачив там юнаків, про яких говорять, що їхнім друзям не раз доводилось за них платити… Бачив жонатих чоловіків, які розважаються під звуки музики і спів шансонеток і насолоджуються смаком різних напоїв, а їхні дружини і діти пішли спати, з’ївши дуже скромну вечерю…»

Тинґелі у Станиславові цілком виправдовували свою погану репутацію, адже там часто траплялися різні інциденти – бійки, крадіжки та скандали. Так, у березні 1898 року преса повідомила про велику бійку в тинґелі. Близько тридцяти військових пили і зачіпали гостей, які сиділи за іншими столиками.
Деякі вигукували щось на кшталт «тут не місце євреям». Один з офіцерів затіяв сварку з власником місцевої лісопильні Іполитом Фромером, яка переросла в бійку, підтриману іншими вояками. Бідолашному Фромеру ледве вдалося втекти.
У тому ж році в одному з тинґелів спалахнув скандал через шансонетку, яка співала пісеньку німецькою мовою про «польських свиней».
Зрозуміло, що це викликало гнів у гостей-поляків, які вимагали покарати співачку за образу їхніх національних почуттів. Інші гості заступилися за дів­чину, що знову-таки вилилося у масштабну бійку, яку заледве зупинила викликана поліція.

 

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 126 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024