П`ятниця, 19.04.2024, 20:41:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 19 » Круглий стіл до 100-річчя ЗУНР в обласній бібліотеці
18:45:23
Круглий стіл до 100-річчя ЗУНР в обласній бібліотеці

18 жовтня 2018 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся круглий стіл на тему „100-річчя проголошення незалежності Української держави на території Австро-Угорщини: передумови, перебіг, історичне значення”.

Захід до 100-річчя проголошення Західноукраїнської Народної Республіки спільно організували Івано-Франківський обласний осередок НТШ, видавництво „Лілея-НВ" та обласна книгозбірня.

Відкрила роботу круглого столу директор бібліотеки Людмила Бабій, яка відзначила вагомість та значущість цієї події в історії нашого народу, представила присутнім виставку книг з фондів книгозбірні „ЗУНР: становлення нашої державності" та бібліографічний покажчик, підготовлений працівниками бібліотеки „ЗУНР: історія, постаті, чин".

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Модератор заходу - дійсний член НТШ, доктор політичних наук, професор Іван Монолатій представив запрошених істориків-дискутантів, які говорили про передумови, історичне значення, причини поразки Західноукраїнської Народної Республіки, яка стала закономірним результатом розвитку національно-визвольного руху в Західній Україні. Існування ЗУНР засвідчило незнищенність українства, його боротьбу за свободу і незалежність.

Так, зокрема, доктор історичних наук, професор Сергій Адамович розповів про наддніпрянську політичну еміграцію в Галичині напередодні і під час Першої світової війни; доктор політичних наук, професор Микола Лазарович (м. Тернопіль) - про роль і місце Легіону УСС в історії Визвольних змагань українського народу в 1914-1918 рр.; кандидат історичних наук, доцент Василь Педич - про рецепцію Галичини і галицьких українців в політичних поглядах М. Грушевського, політикуму УНР і Гетьманату П. Скоропадського; доктор політичних наук, професор Сергій Дерев'янко говорив про політико-юридичні основи створення і діяльності в 1918 р. Української Національної Ради у Львові, 18-19 жовтня 1918 р. Конституанту, підготовку до Листопадового Зриву 1 листопада 1918 р.; кандидат історичних наук, доцент Микола Вітенко - про реакцію поляків Галичини на державотворчі зусилля галицьких українців під час І світової війни і проголошення ЗУНР; доктор історичних наук, професор Володимир Великочий - про проблеми термінології і хронології ЗУНР, Української революції 1914-1923 рр., участь УСС в Листопадовому Чині і місце Дмитра Вітовського в повстанні 31 жовтня - 1 листопада 1918 р.

Професор Іван Монолатій підсумував дискусії істориків та запропонував перетворити подібні зустрічі на своєрідний дослідницький майданчик з історії українського державотворення.

Під час круглого столу директор видавництва „Лілея-НВ" Василь Іваночко презентував перші п'ять книг серії спогадів „Звитяжці", що присвячені 100-річчю проголошення ЗУНР і упорядником яких виступив професор І. Монолатій. Перша книга серії - спогади Костя Левицького „Великий зрив", друга - спогади генерал-поручника Михайла Омеляновича-Павленка „Українська-польська війна. 1918-1919", третя - авторства генерала Мирона Тарнавського „Спогади", автор четвертої „Свято українського моря: 29 квітня 1918 року" - Святослав Шрамченко, а п'ята книга - „Причинки до історії української революції" Євгена Коновальця.

Голова Івано-Франківського осередку НТШ, доктор технічних наук, професор Василь Мойсишин розповів присутнім про діяльність видавництва „Лілея-НВ", в якому на світ з'являється чимало цікавих та потрібних українському суспільству книг, що знайомлять краян з історією України, видатними постатями сучасності.

Завершилася робота круглого столу хвилиною мовчання на вшанування пам'яті творців Листопадового чину.


Переглядів: 286 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024