Вівторок, 16.04.2024, 07:30:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 4 » Легенди очима малечі: франківські діти подарують місту фільм
20:03:17
Легенди очима малечі: франківські діти подарують місту фільм

У день Івано-Франківська, який припадає на 7 травня, відбудеться онлайн-презентація 20-хвилинного фільму “Легенди нашого міста очима дітей”.

Джерелом вигаданих та невигаданих історій стали легенди, зібрані краєзнавцем і журналістом Іваном Бондаревим, пише “Західний кур’єр” із посиланням на “Суспільне Карпати”.

У доробку Івана Бондарєва 4 книжки, які охоплюють період від заснування Станиславова і до сучасності, а в планах – п’ята, про час Другої світової війни.

“Переважно, це – історії, які я почув від когось, є спогади, але не все це вигадки, бо джерела підтверджують деякі розповіді, наприклад, є достовірні кумедні випадки, побутові анекдоти, – каже Іван Бондарев. – Є поняття “аберація близькості”, тобто, що ближча до нас подія, то більше про неї інформації й тим значимішою вона вважається, тому багато легенд є з XIX-XX століття, коли вже були газети, фото, мемуари. Але, як на мене, найцікавіший період – це XVII-XVIII століття, бо там і відьом спалювали, і величезні скарби знаходили, і перевертні по єврейському цвинтарю бігали”.

Фільм є ідеєю двох людей: завідувачки сектору з основних видів діяльності Міського Народного дому, керівниці клубу обдарованих дітей обласної “Просвіти” Руслани Денеги та художньої керівниці НД “Княгинин” Любові Терлецької.

За словами авторки сценарію Любові Терлецької, відбирали історії з різних періодів, які б дітям було простіше переповісти. Вони розповідають, як було засноване місто, які особистості в ньому жили, хто приїздив до Палацу Потоцьких, про підземні переходи в місті, про перший шпиталь та як і хто лікував тоді людей. Є, до прикладу, цікава історія про будинок, який був куплений за вартість однієї сигарети.

Задум фільму виріс з ідеї Руслани Денеги провести концерт до дня міста з розповідями про його історію.

“Але карантин змусив нас навчитися багатьох нових речей, і це – плюс,” – каже Руслана Денега.

Фільм вона знімала на свій телефон.

“Затрачені ресурси – це наш ентузіазм і наш час. Ми все робили власними силами”, – каже Любов Терлецька.

Знімали фільм в Івано-Франківську на 17 локаціях. Участь у зйомках взяло 16 дітей. Наймолодшій учасниці 6 років, найстаршій – 12.

“Складно, бо ж це непрофесійні актори, але захопливо, бо діти були в захваті”, – так описала Руслана Денега процес зйомок.

Акторами стали діти, що вчаться співати, тож в одну з історій вклали жартівливу пісеньку про нічного сторожа, що ніс варту у місті й запалював та гасив ліхтарі.

“Цільовою аудиторією є діти, щоб вони більше знали про історію міста, – каже Руслана Денега. – Але протягом зйомок ми побачили, наскільки це зацікавило батьків і знайомих, що думаємо: глядачі будуть різні, фільм буде цікавий для всіх”.

Презентація фільму відбудеться 7 травня на інтернет-ресурсах. А 23 травня у парку ім. Тараса Шевченка планують провести концерт за мотивами фільму, де учасники будуть наживо розповідати міські історії.


Переглядів: 139 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024