П`ятниця, 29.03.2024, 07:34:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 13 » Міські легенди. Махно у Станиславові
18:50:55
Міські легенди. Махно у Станиславові

Це маленьке фото недавно викликало у соцмережах невеличку сенсацію. На знімку – штаб Нестора Махна, орієнтовно – 1922 рік. Дехто вважає, що «батька» з офіцерами позують у Станиславові. Хоча, на фотографії – жодних підписів щодо локації.

Звідки ж прив’язка?

Після поразки від Червоної армії залишки махновців відступили до Румунії. Більшовики вимагали видати ватажка анархістів, але Бухарест відмовляв. Махно вирішив не чекати, доки румуни передумають, і 11 квітня 1922 року нелегально перейшов польський кордон в районі Снятина (тоді Буковина була румунською). Разом з Нестором була його дружина, кілька офіцерів та підофіцерів. Того ж дня їх затримала польська поліція та припровадила до Станиславова. Штаб Махна розмістили у готелі «Бристоль», що стояв на теперішній вулиці Лесі Українки, саме там зараз гуртожиток готельного типу. Махновці перебували ніби під домашнім арештом – без права покидати готель, в оточенні поліції та агентів.

Краєзнавець Михайло Головатий встановив, що у Станиславові «батька» пробув 10 діб. За цей час він письмово просив повітове староство дозволити йому, дружині та сімом побратимам «оселитись у м. Львові або в однім із міст Польщі на становищі мирних робітників». Натомість, 21 квітня Махна з товаришами перевели до табору інтернованих у Стшалково.

А тепер спробуймо аргументувати, чому це фото зроблено не у Станиславові. По-перше, Махно просив про політичний притулок за сімох своїх людей, а тут їх значно більше. По-друге, у Станиславові вони жили у «Бристолі». Заклад хоч і не вирізнявся шиком, але й до нічліжок не належав. А тут якісь фанерні стіни, пісок під ногами, груба дерев’яна лавка. Ну, не готель. Тому, скоріш за все, світлину зробили у таборі інтернованих у Стшалково, що в Західній Польщі. А шкода.

Іван Бондарев


Переглядів: 402 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024