Вівторок, 16.04.2024, 09:57:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 26 » Нерозгадана «Таїна Пінзеля». На Прикарпатті презентували альбом, який зробить майстра барокової скульптури більш упізнаваним для українців
14:05:06
Нерозгадана «Таїна Пінзеля». На Прикарпатті презентували альбом, який зробить майстра барокової скульптури більш упізнаваним для українців
Як ми вже писали, у Луврі триває виставка дерев’яних скульптур Іоанна-Георга Пінзеля. Єдину відому на сьогодні кам’яну скульптуру святого Онуфрія жителі села Рукомиша, де Єжи Гофман знімав «Тараса Бульбу», до Франції не пустили. Всі аргументи «за» і «проти» вже оприлюднили ЗМі. Та недавно став відомим ще один факт, котрий подаємо без коментарів: селяни забажали в обмін на скульптуру Пінзелевого Онуфрія мішок золота. Це не жарт і не анекдот, а аргумент, до котрого вдалися жителі села, довідавшись про приблизну вартість твору Пінзеля. Як? Ера інтернету. Отож, зважаючи на це, треба пам’ятати, що нині будь-яка інформація поширюється миттєво, особливо негативна. Тому не варто тішити себе тим, що коли генієм Пінзеля захопиться світ, то це зробить Україні безпрецедентну культурну промоцію.
Спробуємо пояснити, чому. Річ у тім, що довкола цієї культурної події — виставки Пінзеля у Луврі — виринають негарні факти, особливо про те, як держава дбає про спадок свого генія, про котрого насправді пересічні громадяни знають мало. «Кандидат у депутати, відомий адвокат», — так відповідали жителі Бучача на запитання журналіста одного з центральних каналів про те, хто такий Пінзель.
Дорогою у ХХI століття збережені в Західній Україні твори цього знаменитого скульптора натерпілися — їх, створених для храмів, щороку з любов’ю білили вапном, руйнуючи безцінну позолоту. У церкві села Годовиці поблизу Львова, скульптурний ансамбль вівтаря з котрої сьогодні є центральним в експозиції виставки Пінзеля в каплиці Сен-Шапель у Луврі (щоправда, хрест нетранспортабельний, тому французи виготовили самі — з червоного дерева), немає навіть даху, а двері відчинені для всіх, тому святі з понищених фресок бачать небо, а люди заходять і залишають свої написи на стінах старовинного храму. і абсолютно нічого не змінилося, як і в храмах у Городенці, з котрими також пов’язують діяльність Пінзеля, — у церкві Непорочного Зачаття Божої Матері та церкві Успіння Пресвятої Богородиці.
Наприкінці лютого всі 27 творів Пінзеля, як стало відомо, повернуться додому — до своїх колишніх власників: або у храми, або в музеї.  А там умови не такі, як у Луврі, фахівці котрого навіть повітря рідного «набирали» у герметичні ящики, щоб скульптури легше перебули транспортування. В Україні такого догляду їм, звісно, не бачити.
Тому реставрація 27 із 55 збережених і авторизованих на сьогодні творів Пінзеля стала для скульптур майстра і української культури загалом наймасштабнішим і таким, котрим варто пишатися здобутком. Адже це продовжило їхнє життя на століття.
Таку саму місію має інше продовження буття мистецьких творів — у розкішному виданні-каталозі. Віра Стецько, мистецтвознавець і директор Тернопільського краєзнавчого музею, днями презентувала альбом «Таїна Пінзеля». «Книжку цю я готувала майже тридцять років. Ми присвятили альбом пам’яті Бориса Возницького, з котрим працювали разом. Сьогодні поляки дуже хочуть Пінзеля привласнити, вони вже давно про нього пишуть, видають книжки, але у Польщі немає творів Пінзеля. Жодного. Пінзель жив і творив в Україні, витворивши неповторний культурний феномен — дерев’яну експресивну барокову пластику. 2007-го року «Грані-Т» видало альбом про творчість Пінзеля, але там, на жаль, вміщено і твори, котрі йому не належать. Цей майстер починає захоплювати світ. 24 жовтня в Японії відбулася презентація документального фільму про майстра Пінзеля. Та Україна наразі не викупила права на прокат цієї стрічки. Нерідко сьогодні можна почути з усіх усюд сенсаційні вигуки: «Ми знайшли Пінзеля!». Це все гіпотези, бо нині атрибутовано тільки 55 скульптур, котрі належать руці Іоанна-Георга Пінзеля. Щоправда, Пінзель мав майже сорок учнів і послідовників», — розповіла Віра Стецько.
Альбом, меценатами котрого стали ірина та Віталій Демкури з Києва, починається із мапи України, на якій позначено місця, де працював Пінзель, наведено також усі храмові споруди, для котрих він створював скульптурні ансамблі.  До створення книги долучився фотограф Костянтин Сачек. Бібліотека Лувра також закупила український каталог-альбом «Таїна Пінзеля» для туристів, бо у французькому каталозі навіть карти українських земель немає, хоча Пінзеля називають майстром, що творив на теренах сучасної України. 
Леся ТУГАЙ

Переглядів: 487 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024