Четвер, 25.04.2024, 16:43:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 13 » Пролітаючи над..: Церква Святого Духа в Рогатині
18:57:28
Пролітаючи над..: Церква Святого Духа в Рогатині

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які руйнуються просто на очах, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

Місто Рогатин розташоване на перетині автомобільних доріг, які ведуть з Тернополя до Стрия та зі Львова до Івано-Франківська. Початки міста сягають часів Галицького князівства, воно зберегло планувальну структуру з ринковою площею та забудову різного часу.

На території міста в межах оборонних укріплень збереглися кілька значних пам'яток, серед них церква Зішестя Святого Духа, яка визнана найстарішою збереженою дерев'яною церквою в Україні.

Окрасою церкви є ренесансовий іконостас, встановлений 1650 року. Це один з трьох найстаріших в Україні іконостасів.

В церкві, яка є філією Івано-Франківського обласного музею, зберігаються унікальні ікони XVI-XIX ст. з довколишніх церков.

Легенда переповідає, що заснувала церкву руська княжна, яка відбилася на ловах від свого супроводу, заблукала і не було її вісім днів. Аж восьмого дня знайшли її живу інші учасники ловів. На цьому місці вони вирубали дубину і поставили церкву на згадку чудесного порятунку.

За інформацією Василя Слободяна, відомого дослідника дерев'яної сакральної архітектури, церква часто датувалася по-різному – XII ст., 1481, 1562, 1567 роками. В науковій літературі утвердилася дата, відчитана на внутрішній північній стіні нави мистецтвознавцем Володимиром Вуйциком – 1598 рік. Цю ж дату підтверджує скопійований парохом о. Іполитом Дзеровичем в кінці XIX ст. напис: “Одъ зозданія міру ЗР и S (7106) А одъ нарожденія Хрістова АФЧИ (1598)”. Але ще новіші дослідження і дендрохронологічний аналіз дерева, проведений дослідником Андрієм Кутним, дав неймовірну дату – 1492 рік.

При церкві на початку XVI ст. правив парох отець Лісовський, донька якого Настя, взята в ясир татарськими нападниками, стала відомою дружиною турецького султана Сулеймана II Пишного – Роксоланою Хуррем.

Церква і її іконостас були внесені в реєстр пам’яток Австро-Угорської імперії. Іконостас експонувався на археологічній виставці у Львові.

Храм було зачинено на початку 1960-х років. 1963 року його внесли в реєстр пам’яток Української РСР і у 1980-1982 роках здійснено реставрацію церкви під керівництвом архітектора Івана Могитича. Від 1983 року у церкві відкрито філію Івано-Франківського художнього музею. Періодично здійснюються поточні ремонти пам’ятки – заміна ґонтового покриття дахів і ошалювання дзвіниці.

У 2013 році рогатинська церква Святого Духа разом з вісьмома іншими українськими дерев'яними церквами увійшла до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Ігор Мартинів


Переглядів: 302 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024