Четвер, 28.03.2024, 11:38:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 15 » «Просвіта» знайомить громадськість з минулим і сучасним княжої столиці
21:58:51
«Просвіта» знайомить громадськість з минулим і сучасним княжої столиці
11 грудня в обласному Народному домі «Просвіта» відкрито фотовиставку «Галич на зламі тисячоліть». Організаторами заходу стали Національний заповідник «Давній Галич» та обласна організація ВУТ «Просвіта» за підтримки Міністерства культури України.
На відкритті фотовиставки виступили голова обласної організації ВУТ «Просвіта» Степан Волковецький; генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» (і одночасно голова Галицького райміськоб’єднання ВУТ «Просвіта») Олександр Береговський; автор виставки, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з питань розвитку та охорони пам'яток Володимир Дідух; Заслужений працівник культури України, краєзнавець Михайло Головатий та ін.
Виставка привернула увагу всіх гостей Народного дому з різних усюд нашої області – а були ними представники міських та районних об’єднань ВУТ «Просвіта» нашої області. 
Для огляду експоновано 25 світлин форматом 70 * 80 см, які зображають історичні місця княжої столиці та її околиці, предмети побуту. Зокрема, на світлинах можна побачити трипільський посуд з археологічних розкопок, знайдені давньоруські натільні хрестики. Також, увагу привернуть інші пам’ятки архітектурної та сакральної спадщини різних народів – світлини знищеної караїмської кенаси та збереженого кладовища караїмів; образ Чудотворної Крилоської Божої Матері; церква Різдва Христового у Галичі та храм Святого Пантелеймона у с. Шевченковому та ін. 
Експонована у «Просвіті» виставка уже встигла популяризувати минуле і сучасне Галича як на теренах України, так і поза її межами. В нашій державі виставку «Галич на зламі тисячоліть» мали змогу оглянути відвідувачі Національного заповідника «Гетьманська столиця» у м. Батурині та Національного заповідника «Качанівка». Також, її бачив європейський глядач – у Румунії та Німеччині. 

Автором виставки є Володимир Дідух. Він - заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» (з 1999 р.), Заслужений журналіст України, голова Галицької організації Національної спілки журналістів України. 
Виставкою «Галич на зламі тисячоліть» її організаторам вдалося поєднати свої статутові завдання, які зараз надзвичайно важливі для українства: виявляти, досліджувати, зберігати, популяризувати та використовувати культурну спадщину (Національний заповідник «Давній Галич»); утверджувати національну ідею, розвивати культуру, відроджувати історичну пам'ять, формувати національну свідомість (Обласна організація ВУТ «Просвіта»).
Фотовиставка експонується в актовому залі Народного дому «Просвіта» за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. М.Грушевського, 18.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 599 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024