Четвер, 25.04.2024, 12:17:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2021 » Травень » 23 » Ретро-новина: купецька поміч
20:11:06
Ретро-новина: купецька поміч

В сучасному Івано-Франківську є немало дилерських компаній та гуртівень, які представляють інтереси тих чи інших виробників на місцевому ринку – пише “Західний кур’єр”.

У міжвоєнному Станиславові брак такого підприємства особливо гостро відчувався для українських ремісників. Дрібним виробникам було складно подолати конкуренцію, знайти шлях до споживача і ефективно збувати свою продукцію.

Тому в листопаді 1936 року в Станиславові відкрилося підприємство «Купецька поміч» – одна з перших українських гуртівень у нашому місті. Ініціатором її створення став Союз українських купців і промисловців, чия філія в Станиславові запрацювала 14 червня 1925 року. Спочатку станиславівська філія об’єднувала 23 підприємці у самому Станіславові та ще 30 у повіті, але вже у 1937 році вона налічувала 180 учасників.

Про відкриття української гуртівні згадувала на своїх шпальтах газета «Діло»: «Минулого тижня повстала у Станиславові нова торговельна станиця, якої брак дуже всі відчували. Зусиллями Союзу українських купців відчинено гуртівню «Купецька поміч», яка поклала собі за завдання відтягнути українське купецтво Станиславівщини від чужих посередників. Віримо, що відтепер всі українські приватні купці будуть покривати свої затребування лише в «Купецькій помочі», даючи тим самим очевидний доказ розуміння гасла «Свій до свого».

Слід ще згадати, що «Купецька поміч» буде мати постійно на складі вироби всіх наших фабрик, а лише в конечности продукти чужих фабрик. От так довголітні зусилля Союзу українських купців увінчались нарешті успіхом, з чого тішиться все станиславівське громадянство, а не лише купецтво, бо кожна торговельна станиця це здобуток не лише купців, але й усього громадянства. Молодій установі бажаємо якнайкращих успіхів!»

Газета «Діло» від 20 листопада 1936 р.


Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 144 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024