Четвер, 25.04.2024, 06:55:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 4 » Спілкувалися про сучасне та майбутнє Тисменицької брами
21:27:54
Спілкувалися про сучасне та майбутнє Тисменицької брами

У четвер, 4 жовтня, у Музеї мистецтв Прикарпаття археологи звітували про дослідження фрагментів Тисменицької брами.

“Ми розкопали тільки шосту частину брами, – каже археолог Василь Романець, – щоб прийняти кінцеве рішення – треба копати далі. У нас вже є плани, тому маємо уяву як виглядає споруда. Та це спільний проект з владою, тому від них багато залежить”. 

Історик Зеновій Федунків розказує, що за планами міста, частина, яку розкопали, співпадає з підземними казематами Тисменицької брами. “На каміння брами наткнулися робітники, коли будували будівлю теперішнього медуніверситету, – каже історик. – але тоді ніхто не взявся їх досліджувати”.

Під час розкопок археологи знайшли кулі від пістоля, уламки кераміки, ножі та рештки тварин. В майбутньому розкопки будуть проводитися і на сусідніх ділянках.

“Активісти Юрій та Марія Козакевичі розробили проект, як воно має виглядати, – каже Федунків. – Можливо вони трохи поспішили, але окрім них ніхто не спромігся цього зробити”.

Активістка платформи "Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич розповіла про плани щодо подальших розкопок Тисменицької брами. Проект консервації її ініцатива запропонувала міській владі. Вони пропонують створити на цьому місці громадський простір.

"Щоб зробити кращим огляд стіни, ми хочемо зробити до неї сходи. Щоб людина могла на рівні очей дивитись на цю стіну. Сходинки, які одночасно слугуватимуть і сидінням, дають змогу оглядати стіну. До того ж це буде таке певне місце відпочинку", – каже Марія Козакевич.

"Ми переслідуємо кілька цілей. Перша – рекреаційна. Друга – наукова. В цій стіні будуть скляні двері, щоб заходили науковці та студенти, які зможуть проводити далі дослідження стіни. Там будуть інформаційні стенди. Сюди можна буде приводити дітей та проводити уроки історії, можна влаштовувати камерні концерти, приводити екскурсійні групи", – каже Марія Козакевич.

Зараз розкопки займають близько 35 квадратних метрів, але якщо зроблять сходи, то територія збільшиться. На зимовий період розкопки засиплють піском. "Таким чином воно буде законсервовано і збережено від холодів. За цей час ми готуватимемо кошторис. Сподіваюсь, що з весни будемо продовжувати роботи", – додала Марія Козакевич.

Активістка розповідає, що на реалізацію проекту потрібно близько кількох мільйонів гривень.

Архітектор Ігор Панчишин висловив думку, що цей проект є недоцільним, тому що археологи планують копати далі.


Переглядів: 334 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024