Субота, 20.04.2024, 04:13:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 15 » Станиславівські оголошення: про людей, які грали в ігри
14:34:16
Станиславівські оголошення: про людей, які грали в ігри

Сто років тому в Станиславові не було ні комп’ютерних "стрілялок", ні "стратегій", але любителів і навіть фанатів різноманітних ігор вистачало. Незважаючи на те, що участь у деяких іграх каралася законом.
Звичайно, найбільше цікавилися іграми юні мешканці міста. В 1909 р. "Кур’єр станиславівський" описав життя типового міського подвір’я. "Щасливий мешканець цього затишного куточка вкладається після обіду подрімати. Аж тут під його вікнами починають веселу гру в жмурки кілька хлопців. Вони бігають, ловлячи одне одного, кричать. За хвилину нарешті все затихає. І раптом – дзень! – то чиясь вправна рука розбила шибку вистрілом з рогатки. Знову чути крики, хтось із сусідів грюкає дверима так гучно, неначе стріляє з гармати. Інша компанія дітей починає гру в "самовар". "Самовар" гудить, шумить, діти сміються з утіхи. Аж тут хтось із бахурів починає плакати, бо набив собі ґулю. Мешканець цього затишного куточка, який мріяв про пообідній сон, гарячково хапає капелюха і чимдуж вибігає з дому…"

В серпні 1902 р. мешканці Станиславова вирушили на екскурсію до Підвисокого (село в сучасному Снятинському районі). Дохід з цього заходу спрямовувався на користь місцевого музичного товариства "Гармонія" та відпочинкової бази для залізничників у Ворохті. Програма екскурсії була наповнена різноманітними іграми на свіжому повітрі.

Реклама в газеті "Кур’єр станиславівський" від 10 серпня 1902 р. обіцяла романтичну гру "Пошта кохання", яка полягала в написанні анонімних листів-компліментів. Адресувалися вони, наприклад, "дамі з гарними очима" чи "панові в чорному одязі". Зрозуміло, що "листоноша" часто вручав листи не тим особам, яким вони призначалися, і це призводило до багатьох кумедних ситуацій. В програмі були також танці, стріляння у ціль та гра в обручі – серсо. Гравець повинен був крутити обруч за допомогою спеціальної палички, підкидати догори, а потім ловити. До послуг відпочивальників були забави з конфетті й коріандолі (мініатюрні повітряні кульки), томбола (сувенірна лотерея) і два яскраві видовища – злітання повітряних куль та вечірнє запалювання феєрверків. Ціна за таку забаву була більш ніж доступною – від 30 до 80 галерів з особи.

Дуже популярними були настільні ігри. Деякі з них дожили до наших днів – шахи, пазли, лото… Але були й більш екзотичні, наприклад "Полювання на качок" – справжній хіт 1913 р. Ця гра була створена за аналогією італійської народної забави, що проводилась біля озера. Гравці намагалися кинути кільце так, щоб воно потрапило на шию одній з качок, які плавали в озері. В настільному варіанті качки були мініатюрними і приводилися в рух за допомогою спеціального механізму. Вигравав той, кому вдалося "окільцювати" найбільше качок.

Великим успіхом користувалася й гра "Хлопчик, що скакає", яка нагадувала рулетку. Гравці загадували номер на ігровому полі, а потім запускали механізм, який приводив у рух мініатюрну фігурку хлопчика. На який номер фігурка скочила, той і вигравав. Набори для цих ігор найчастіше завозилися до Станиславова з Відня, але деякі походили з Німеччини чи Франції.

Високо цінувалися інтелектуальні ігри, зокрема гра "в літературу". Для неї підбиралися 25 прізвищ різних письменників і по 4 назви творів на кожного з них. Гравці по черзі витягували карточки з назвами творів і мусили відгадати автора, який цей твір написав. Звичайно, вигравав той, хто дав найбільше правильних відповідей. І дорослі, і малі з радістю грали в ігри-подорожі, де кожен учасник мусив робити ходи, здійснювати уявні поїздки навколо світу і долати різні перешкоди. Для цієї гри потрібні були хоча б мінімальні знання з географії та звичаїв тієї чи іншої країни.

Не менш поширеними в Станиславові початку ХХ ст. були азартні ігри в карти, наприклад, фербель. В неї зазвичай грали 2-4 особи, а кульмінаційним моментом був "найвищий фербель" – комбінація з чотирьох тузів.

В 1901 р. у місті навіть діяла шайка ферблістів, члени якої вдавали інтелігентів і заохочували до гри відвідувачів шинків, кав’ярень, а потім обирали їх до нитки. Місцева поліція намагалася боротися з цією картярською мафією і забороняла гру в карти у кав’ярнях і шинках. Але ця заборона часто порушувалася, незважаючи на високі штрафи.

12 серпня 1918 р. до міської поліції надійшла інформація про чи не найбільший картярський програш в історії міста. Кароль Курц, колійовий телеграфіст з Ворохти, був втягнутий у гру в карти в одній зі станиславівських кав’ярень. В ході гри він програв величезну суму – 40 тисяч корон! Для розуміння масштабності програшу наведемо кілька цін на продукти в 1918 р.: кілограм телятини – 10 корон, літр меду – 22 корони, кілограм цукру – 1,50 корони. Більша частина програшу осіла в кишені такого собі Мойзеша Імбермана. Ось до чого може привести азарт!

Олена БУЧИК


Переглядів: 305 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024