П`ятниця, 29.03.2024, 02:22:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 22 » Суперечки про пам’ятник
00:37:31
Суперечки про пам’ятник
Не встигли ініціатори вшанування «Руської трійці» зібрати чималу суму грошей на встановлення пам’ятника її засновникам у скверику поблизу медичного університету в Івано-Франківську (рішення виконкому івано-Франківської міської ради від 5 серпня 2010 року за №452), як до міської ради звернулися представники низки громадських організацій з вимогою не допустити встановлення цього пам’ятника. 
Підписанти звернення закликали «уважніше придивитися, кому збираються встановити пам’ятник. іван Вагилевич — редактор газети «Дневник Руский»  — відійшов від української літератури, зневірився в самодостатності українців, з 1848 року перейшов на пропольські позиції і проповідував ідею союзу з Польщею під її верховенством. Яків Головацький перейшов у табір москвофілів, підтримував московського шовініста Михаїла Погодіна. «Москвофіли» проповідували серед галицьких українців, що від Карпат і до Камчатки живе один «великий руський народ», — читаємо у зверненні.
Автори листа також зазначають, що спочатку члени «Руської трійці» проповідували три основні ідеї — єдності українського народу, поділеного кордонами різних держав, уславлення народних ватажків — борців за національне визволення та власної державної й політичної незалежності. «Але вищезгадані діячі зрадили ними ж задекларовані ідеї і опинилися в таборі ренегатів», — завершують своє звернення представники десяти громадських організацій та закликають депутатів встановити на тому ж місці пам’ятники Андреєві Шептицькому або Лесі Українці та Олені Пчілці.
Леся ТУГАЙ

Переглядів: 488 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024