Четвер, 28.03.2024, 12:16:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 16 » Свідчення: вийшла книга спогадів про долі депортованих прикарпатців
20:19:51
Свідчення: вийшла книга спогадів про долі депортованих прикарпатців

У бібліотеці Брошнів-Осадського народного дому презентували книгу місцевого автора Ярослава Павляка «Депортації як інструмент імперської московської політики в Україні».

Захід приурочили до Дня пам’яті примусового виселення українців, який в Україні вшановують кожної другої неділі вересня.

У книзі зібрані розповіді переселенців, їхніх рідних та близьких людей. Видання надрукували за кошти місцевого бюджету ОТГ. Про це на своїй сторінці в мережі розповів голова ОТГ Назарій Іванів, інформують “Вікна”.

Народження цієї книги, створеної на основі реальних свідчень, це надзвичайно важлива подія не тільки для нашого краю, але й для всієї України, вважають видавці. Національна пам’ять — це імунітет народу.

“Про поневіряння і переслідування депортованих українців мені доводилось чути із вуст найрідніших людей. Я бачив у їхніх очах пережитий біль, але там не було розпачу і зневіри, адже патріотичний дух сильніший за тяжкі випробування. Саме це і допомогло їм вижити, вистояти та повернутися на рідну землю, щоб ми знали правду і берегли пам’ять про депортованих, переслідуваних та закатованих патріотів, борців за незалежність”, — вважає Назарій Іванів.

Головний рецензент книги — депутат обласної ради, професор, координатор ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович наголосив:

«У ній зібрано як спогади вивезених, так і описано шлях до створення музею, присвяченого депортованим. Дуже добре, що автор наголосив на тому, що депортації є традиційним методом репресій у російській традиції і здавна застосовувалися щодо українців».

Ярослав Павляк розповів, що саме робота над створенням музею надихнула його до написання книги. Він наголосив: ми не маємо права забути тих трагічних сторінок нашої історії.

На презентації виступили родичі тих, хто побував у пересильному пункті у Брошнів-Осаді, зі сльозами на очах та тремтінням у голосі люди згадували розповіді своїх рідних.


Переглядів: 166 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024