П`ятниця, 19.04.2024, 23:35:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 14

Вже 6 – ий рік Збройні Сили України захищають нашу державу від східної орди. Про їхні нелегкі будні, а іноді й трагічні втрати, ми отримуємо щоденні інформаційні повідомлення.
100 – років тому попередники сучасної східної орди, бажаючи вкорінити свої революційні ідеї на теренах європейських держав, вирішили здійснити контрнаступ в польському напрямку, зокрема на Варшаву. Якщо сучаснику відомі терміни радянсько – польська війна, «чудо на Віслі», то події локального характеру є практично забутими.

Якщо ще кілька років тому, зусиллями польської сторони було відновлено, як в історичній пам’яті, так і в фізичному вигляді військовий меморіал в с. Дитятин Галицького р-ну (місце, яке відоме в польській в ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2020

Ми ходимо своїм містом щодня, як сто років тому ходили ним інші люди. Декого вже давно немає. Дехто ще пам’ятає, чим жило, куди рухалося, кого приймало, що чуло наше місто, коли воно ще називалося Станіславовом.

Історію довоєнного Станіславова вже кілька років досліджує молодий історик із Торунського університету Ярослав Краснодембський. Він шукає відомості в архівах, приватних колекціях, розмовляє з людьми. Недавно Ярослав поспілкувався із Адамом Єжи Хованцем, багаторічним віцедиректором Дому Книги у Кракові, сином довоєнного президента Станіславова Вацлава Хованця, який керував містом з 1924 по 1935 роки.

... Читати далі »

Переглядів: 156 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2020

Раритетні бойківські предмети побуту, знаряддя праці, історичні документи, церковні речі, національний одяг бойків – такі унікальні пам’ятки своєї батьківщини зібрали у кімнаті-музеї у селі Сваричів Рожнятівського району. Власними зусиллями облаштовували музей викладачі рожнятівської дитячої мистецької школи Василь Яцків та Наталя Волощук.

Причиною для відкриття музею стала зацікавленість школярів до історії та бойківської говірки. На уроках викладачі побачили, що діти не знають, що таке “терлиця”, “дергачка”, “самотічка”… Щоб довго не розказувати,  а вживу показувати, як виглядають ті чи інші речі, заснували музей.

... Читати далі »

Переглядів: 263 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2020

Продовжуємо фантазувати на тему, чого б не дорахувалося наше місто, якби тут не було залізниці. 

Уявімо, що інженери вирішили зекономити на мостах через Бистриці та проклали колію через Тисменицю. Тож 1 вересня 1866 року перший потяг рейсу Львів-Чернівці прибув саме туди, пише Репортер. 

Союз і спілка

Нема колії – нема і Спілки залізничників. За Польщі вона вважалася чи не найбагатшою серед усіх профоб’єднань. Зарплата у колійовців була велика, ... Читати далі »

Переглядів: 189 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2020

Оживити Палац Потоцьких: усі три корпуси потребують реставрації.

За словами директора КП “Простір інноваційних Креацій “Палац” Володимира Гайдара, насамперед на пам'ятці виконують протиаварійні роботи, пише Фіртка.

Відновлення пам’ятки архітектури місцевого значення вимагає чимало часу та ресурсів.

"Є вже виконаний проєкт протиаварійних робіт, зараз отримаємо висновок експертизи та можемо далі говорити про дозвіл і початок ... Читати далі »

Переглядів: 179 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2020

Послання у пляшці. Цікаву знахідку майже столітньої давності виявили на Тисмениччині.

Місцеві будівельники під час проведення ремонтних робіт у Тязівській гімназії відкопали “капсулу часу”, датовану 1929 роком.

Її знайшли в одному з початкових класів під підлогою. У пляшці, яку випадково розбили, знайшли чотири листки. На двох – імена і прізвища тих, хто зводив тоді школу. Це були майстри з Єзуполя, Ямниці і Тязева.

На одному з клаптів паперу, дочиталис ... Читати далі »

Переглядів: 180 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2020

Цього року минає 140 літ від дня народження Івана ДЕМ’ЯНЧУКА, нашого земляка, відомого мовознавця, літературознавця, перекладача творів античної літератури, члена Українського педагогічного товариства, члена-співробітника філологічної комісії Краківської академії наук, фундатора «Рідної школи» ім. Маркіяна Шашкевича в м. Станиславові. Життя українського вченого з Галичини передчасно обірвалося в сибірській неволі.

Народився він 1880 року в Надвірній. Закінчив філософський факультет Львівського університету. Протягом 1906-1914 рр. викладав латину і грецьку мову в Станиславівській гімназії з руською мовою викладовою.

... Читати далі »

Переглядів: 181 | Долучив: Dnister | Дата: 14.09.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024