П`ятниця, 26.04.2024, 02:50:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 05

4 вересня зустріне своє 65-річчя Михайло КОСИЛО, відомий на Прикарпатті й загалом в Україні як один із найактивніших у регіонах нашої держави організаторів туристсько-краєзнавчої роботи, заслужений працівник освіти України, громадський діяч.  Він уже 37-й рік очолює Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді (ОДЦТКУМ), є головою обласної організації Національної спілки краєзнавців України (ОО НСКУ), членом Національної спілки журналістів України, засновником і головним редактором журналу «Краєзнавець Прикарпаття», який ОДЦТКУМ та ОО НСКУ видають з 2003 р., а з 2010-го – ще й «Бібліотеку журналу «Краєзнавець Прикарпаття». Михайло Юрійович добре знаний не лише як практик, а й як теоретик позашкільної освіти – він доктор філософії, кандидат педагогічних наук, автор 15 книжок, понад ... Читати далі »

Переглядів: 258 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2020

У центрі Івано-Франківська руйнується пам’ятка архітектури - будинок на вулиці Січових Стрільців, 24.

Саме тут на зламі ХІХ та ХХ століть жив і творив Іван Франко, пише Фіртка з посиланням на Суспільне.

Будинок, як розповідає начальник відділу охорони культурної спадщини управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак, має декількох власників.

“Складно їх докупи звести. Характер руйнува ... Читати далі »

Переглядів: 212 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2020

Пів століття на Прикарпатті діяла секретна військова база. Це було закрите містечко під Делятином на Надвірнянщині.

Про секретне військове містечко у Делятині досі ходять чутки та легенди. Старше покоління про цей об’єкт згадує з острахом. Місцевий краєзнавець Андрій Мисюк створив макет містечка і документує його історію.

Військовий об’єкт створили на місці села Луги по сусідству з Делятином, інформує НТК. Юрій Черденюк, мешканець Делятина, згадує, що Луги було селом садів і пасік. Мало три з половиною сотні дворів. Усіх людей відселили.

... Читати далі »

Переглядів: 187 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2020

На вулицях міжвоєнного Станиславова часто можна було побачити військових вершників. У місті квартирував 6-й полк уланів Канівських, що мав казарми на теперішній вулиці Національної Гвардії. Здавалося б, усі дівчата Станиславова мали бути закохані у ладних кіннотників, колони яких ставали окрасою будь-якого військового параду.

Втім, місцеві красуні не поспішали знайомитися з уланами, надаючи перевагу піхотинцям чи артилеристам. Чому? Та бо кавалеристи трохи смерділи. Як вони не милися, як не парфумились, а перебити специфічний запах було неможливо, пише Репортер.

Збереглися спогади Юзефа Ватроби ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2020

Про те, як легендарна кулінарка Дарія Цвєк пішла “перший раз у перший клас” у мережі розповів журналіст і художник Ігор Роп’яник.

Він опублікував спогади, записані рукою Дарії Цвєк.

“У моїй сім’ї зберігається чималий архів славнозвісної Дарії Цвєк, авторки багатьох кулінарних бестселерів (донька Христина допомагала їй у написанні її головної праці – “Енциклопедії галицької кухні”, яка, однак, не вийшла у світ), – розповів Ігор Роп’яник. – Серед паперів – її спогад про “перший раз у перший клас”. ... Читати далі »

Переглядів: 168 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024