Вівторок, 23.04.2024, 16:35:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 13

У міжвоєнний період село Пасічна було відомим на цілий Станиславівський повіт високим рівнем злочинності. Саме з Пасічної походив так званий «Довбуш ХХ століття» – грізний бандит Андрій Чайковський, який тримав у страху всю околицю. Звідси також походив Олекса Климчук – убивця, якого за рішенням суду повісили в Станиславові – пише “Західний кур’єр“.

У 1932 році у Пасічній розігралася трагедія, яку широко обговорювали не лише в цілому воєводстві, а й у всій тодішній Польщі. На лаві підсудних опинилася жителька села Паранія Ткачук, яку преса відразу ж охрестила «пасічнянською Мессаліною» на честь надзвичайно хтивої дружини римського імператора. Про красу Паранії ходили легенди, на ... Читати далі »

Переглядів: 173 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2020

Причин для розлучення може бути багато – від частих конфліктів до подружньої невірності. Проте у 1930 році «яблуком розбрату» для одного станиславівського подружжя стала… кулінарія.
Не секрет, що раніше чоловіки обирали собі дружину значною мірою за величиною посагу. Бідніші єврейські сім’ї, які не могли забезпечити своїх доньок багатим приданим, пропонували женихам вигідну альтернативу – харчування. Новоспечений чолфсовік разом з дружиною міг постійно харчуватися в домі тестя та тещі і не вносити за це жодних коштів.
Двадцятирічний помічник шевця Йоель Бретшнайдер заручився з гарною, але бідною дівчиною Ганною Лібскінд, чиї батьки не могли дати за нею багатого посагу. Але наречений не вагався ні хвилини, бо дівчина йому дуже подобалась, а крім того, теща готувала так, що пальчики оближеш.
Особливо смакували молодико ... Читати далі »

Переглядів: 185 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2020

Ядвіга Порчук із села Джурів Снятинського району плете вінки й носить на могилу чотирьом невідомим повстанцям. За совітів робила це потайки, а коли повернулася з Сибіру й «настала Україна», то організувала, аби на могилі поставили хрест і відправили молитву. Каже, до того їй часто снилися ті вбиті хлопці.

І нині йде до гори та несе вінок, хоч бабусі уже 91 рік, пише Репортер.

Замість бандерівців дівчат ведуть

У селі Ядвігу Порчук усі кличуть баба Ві ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024