Четвер, 28.03.2024, 15:51:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 27

1 жовтня о 18.00 у Палаці Потоцьких відбудеться презентація книги «Станиславів: віднайдені історії».

Видання – результат трирічної праці авторів з історії Івано-Франківська / Станиславова Петра Гаврилишина та Романа Чорненького.

Весь інформаційний матеріал, почерпнутий із українських, польських, австрійських та частково радянських джерел, подано у вигляді окремих науково-популярних тематичних статей.
Хронологічно доробок охоплює період від сер. XVIIІ до кін. XX ст. Висвітлення постатей, аналіз подій та коментарі до них відображають наукову позицію авторів. До кожної статті додаєть ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2020

«Легенди столиці австрійського Покуття».

Коломийська міська рада, зокрема Центр дозвілля і туризму, організувала безкоштовні екскурсії для всіх охочих, інформує НТК.

Особливого розквіту Коломия набула за часів Австро-Угорщини, тому організатори запропонували учасникам декілька цікавих версій та легенд з життя та розвитку міста.

 

... Читати далі »

Переглядів: 149 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2020

Вулиця Івана Франка, яка тривалий час була вулицею Юрія Гагаріна, сьогодні носить ім’я видатного письменника, вченого, драматурга, критика, перекладача, публіциста, громадсько-політичного діяча — Івана Яковича Франка (1856 — 1916).
Як і більшість вулиць центру Калуша, вона є невеликою, однак відразу дві пам’ятки архітектури є саме на цій вулиці, інформує в соцмережі Old Kalush. Це будинки міської ради та школи №1.

Із архітектурної точки зору будинок міської ради є багатим та цікавим, але з історичного аспекту про нього це сказати важко. Приміщення споруджене на початку ХХ століття і за 100 років не змінювало свого призначення. Тривалий час тут містилася повітова адміністрація, райвиконком, а з ... Читати далі »

Переглядів: 171 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2020

У різні історичні періоди у нашому місті гостювало багато впливових і відомих особистостей. Знаменитих жінок серед цих гостей було небагато, але кожен візит цих яскравих дам, без сумніву, ставав значною подією для міста. Згадаймо хоча б деяких з них, адже серед гостей Станиславова були знані співачки, акторки, перші леді держави і навіть королеви – пише “Західний кур’єр“.

Королева Марія-Казимира
У 1686 році гостею Станиславова стала дружина короля Яна Собєського, королева Польщі Марія-Казимира (1641-1716), в польській історіографії більше відома як Марисенька. Вона походила з французької дворянської родини, у віці сімнадцяти років вийшла заміж за Яна Замойського, воєводу сандомирського. Згодом у Марію-Казими ... Читати далі »

Переглядів: 153 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2020

Всім відома історія родин Монтеккі і Капулетті, чия ворожнеча стала причиною трагедії юних закоханих – Ромео і Джульєтти. У Надвірній під Станиславовом сталася історія, яка трохи нагадувала шекспірівську п’єсу – пише “Західний кур’єр“.
В місті здавна проживали дві великі єврейські родини – Гольденберґів і Грюнберґів, які недолюблювали одні одних. Ніхто вже не пам’ятав, з чого почалася ворожнеча, але взаємна антипатія не вщухала. Однак у 1910 році молодий Адольф Гольденберґ закохався у чарівну Шайндлю Грюнберґ. Пара мріяла одружитися, але обидва сімейства і чути про це не бажали. Додатковим аргументом «проти» для родини Грюнберґів стало й те, що матеріальне становище Адольфа було аж ніяк не блискучим.

... Читати далі »

Переглядів: 151 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2020

У 1902 році кінні поліцейські почали патрулювати вулиці Львова для забезпечення громадського порядку. – пише “Західний кур’єр”

Через два роки приклад зі Львова взяв Станиславів, на чиїх вулицях з’явилися такі ж патрулі. Мундири кінних поліцейських не відрізнялися від одягу їхніх «піших» колег, але вершники мали довші шаблі і револьвери. Кінні патрулі наглядали за порядком у цілому місті, але особливо пильно охороняли середмістя, де постійно чергували двоє вершників.

Переважно кінними поліцейськими ставали колишні військові кавалерії чи артилерії. В лютому 1904 ро ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024