Четвер, 28.03.2024, 12:54:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 25 » У фотооб’єктиві «Невідомий Галич»
00:48:24
У фотооб’єктиві «Невідомий Галич»
Саме так – «Невідомий Галич» називається новий авторський фотоальбом Василя Пилип’юка, присвячений Галицькому національному природньому парку. Його презентація відбулася 20 грудня 2012 р. в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич». Дане видання є продовженням у серії видань, які висвітлюють національні пам’ятки природи: заповідні території, національні парки та заповідники.
Перед учасниками презентації фотоальбому виступили: голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький, заступник голови Галицької районної державної адміністрації Богдан Мазурик, директор Галицького національного природного парку Борис Терешкун, заступник директора парку з наукової роботи Володимир Бучко, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, заступник генерального директора НЗ «Давній Галич» Володимир Дідух.
Історію створення фотоальбому оповів його ініціатор Володимир Бучко. «…Ідея створення фотоальбому зародилася в 2005 р., впродовж 7 років збирався матеріал. Нашим завданням було не тільки подати фотографії, а й найпростішу описову інформацію про флору та фауну парку. Завдяки фотоальбому парк постав у всій своїй красі – представлено всі його куточки. Окремі знімки робилися в специфічних умовах: для зйомки орлів потрібно було вилізти на 25-ти метрове дерево, для зйомки на водоймах здійснювалося спеціальне маскування човна…». 

Представники органів державної влади та місцевого самоврядування розповіли про своє враження від фотоальбому та його значення. Голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький сказав наступне: «Галицька районна рада приступила до реалізації проекту видання фотоальбому восени 2010 р. Коштував фотоальбом значну суму – півмільйона гривень, які були профінансовані з екологічних коштів. Всі 82 депутати Галицької районної ради підтримали видання даної книги. Проект «Невідомий Галич» є одним з здобутків сучасного складу депутатського корпусу». Його підтримав заступник голови Галицької райдержадміністрації Богдан Мазурик: «Книга є унікальною. Кожен взявши її до рук, захоче виїхати до річки, до лісу – щоб перейнятися красою краю. Велика подяка працівникам природнього парку за збереження оточуючого середовища!». 
Цікавими були виступи директорів обох заповідників, які функціонують на терені Галича: Бориса Терешкуна та Олександра Береговського. Б.Терешкун назвав презентацію фотоальбому «Великим святом» і запевнив, що фотоальбом стане надбанням бібліотек та природоохоронних закладів України. Також, ним висловлено щиру подяку Галицькій районній раді та Галицькій районній державній адміністрації за підтримку видання. Генеральний директор НЗ «Давній Галич» Олександр Береговський відмітив: «Ця книга немає ціни… Ми дуже багаті – історією та природою.. Ми повинні знайомити з власним краєм всіх. Ми живемо в цьому краї, серед таких чудових людей. Ця книга є своєрідним путівником для молодих хлопців та дівчат…». Також, він озвучив пропозицію щодо презентації фотоальбому «Невідомий Галич» у центральному апараті національних парків в Києві. 
Чому фотоальбом названо «Невідомий Галич»? Відповідь на це дали ініціатори його видання. Річ в тім, що Галич в більшості громадян України, зрештою, й серед своїх мешканців, ототожнюється з історичним минулим, насамперед, з подіями княжої доби, розвитком культури й мистецтва. Натомість, оточуючий світ природи, залишається для загалу непізнаним. Людина, живучи в глобалізованому суспільстві, практично не має часу на мандрівки лісами і полями, на споглядання плину річок. Назвавши фотоальбом «Невідомий Галич» Василь Пилип’юк та його однодумці, привідкрили для галичан світ Матінки – Природи. 
Автора фотоальбому особливо представляти не потрібно, адже Василь Пилип’юк є знаним українським фотомитцем, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженим діячем мистецтв України, президентом видавничого підприємства «Світло і тінь». Спільно з групою науковців Галицького національного природного парку (Володимиром Бучком, Василем Хованцем, Надією Шумською, Лесею Ковальською, Андрієм Заморокою, Василем Маланюком та Іваном Голійчуком) він зміг показати галичанам такі природні «родзинки» власного краю, про які вони навіть і не підозрювали. 
Сам фотоальбом є чудовим виданням, яке пропагує любов до рідного краю. На 272 –ох сторінках перед глядачем постають надзвичайно красиві місця, які відображені в різні пори року. Також, достатньо уваги приділяється звірям та птахам, які з давніх – давен жили на даних територіях. Структурно фотоальбом складається з кількох основних частин: І. «Галич»; ІІ. «Ліси» (урочища Блюдники, Помірки, Селище, Вербівці, Раків потік, Стара Діброва, Соляна брама, Корчева, Ліс на Касовій горі, Лози, Круглий хащ, Воротиска, Лазарівка, Глинний ліс); ІІІ. «Водно – болотні угіддя» (Дністер, Стариці, Бурштинське водосховище, рибозаплідні ставки, Лімниця, Луква, Гнила Липа, озеро Сімлин, Вікнина Озерце); IV. «Скелі і степи» (урочища Касова гора, Камінь, Щовби, Скала, Скелі над ставками); V. «Заболочені луки» (урочища Заліззя та Куропатники); VI. Маріямпільський парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва; VII. «Екоосвіта та туризм».
Наклад фотоальбому «Невідомий Галич», як на сучасний період є досить значний і становить 3000 примірників. З метою популяризації та знайомства жителів краю з чудовою природою, тепер уже зафіксованою на сторінках альбому, він буде переданий у бібліотечні заклади загальноосвітніх шкіл та туристичні центри Галицького району.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 732 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024