Четвер, 28.03.2024, 23:27:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 2 » У Калуші урочисто відкрили оновлений пам’ятний знак Героєві України Олексі Гірнику
21:58:41
У Калуші урочисто відкрили оновлений пам’ятний знак Героєві України Олексі Гірнику
На вулиці Олекси Гірника у Калуші урочисто відкрили оновлений пам’ятний знак Герою України Олексі Гірнику. Під барельєфом, що зображає погруддя людини у вогні, підпис: «Мешканцеві Калуша, що з любові до України і гніву до її гнобителів спалив себе 21 січня 1978 року на Тарасовій горі у Каневі».
Олекса Гірник жив у Калуші, тут писав листівки, які перед самоспаленням розкидав на Чернечій горі, звідси поїхав до Канева, щоб у такий спосіб протестувати проти русифікації.
Після панахиди, яку відслужили священики, відбулося віче за участю народних депутатів-свободівців Олега Тягнибока і Олександра Сича, представників влади і громадських організацій, ветеранів ОУН-УПА.
За словами сина Героя України, колишнього народного депутата Євгена Гірника, батько «важко жив, важко вмирав і дуже важко навіть в незалежній Україні відроджувати пам’ять про нього».
Двічі народні депутати відхиляли пропозицію відзначити 100-річчя від дня народження Олекси Гірника на державному рівні, заходи проходять лише на регіональному рівні.
За словами народного депутата Олега Тягнибока, «Олекса Гірник показав не просто приклад патріотизму, любові до своєї Вітчизни, боротьби за українську мову, проти комуністично-більшовицьких загарбників, а й приклад жертовності, і про нього повинні говорити у школах не лише Калуша,  Галичини, а й по всій Україні». При цьому народний депутат наголосив, що зараз русифікація відбувається не меншими темпами, ніж у часи Олекси Гірника.
100 тисяч гривень на оновлення пам’ятного знаку і впорядкування навколишньої території виділила Івано-Франківська обласна рада. Над його виготовленням працювали скульптор Ігор Семак і головний архітектор Калуша Петро Пострильоний.
На Прикарпатті 2012-й проголошений роком 100-річчя «Пласту», 70-річчя УПА, 100-річчя Ярослава Стецька і Олекси Гірника. У 2013-му виповнюється 35 років із часу самоспалення Олекси Гірника.

Переглядів: 523 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024