П`ятниця, 29.03.2024, 16:04:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 14 » У Калуші впорядкували єврейське кладовище, яке виникло в XVII столітті
10:17:51
У Калуші впорядкували єврейське кладовище, яке виникло в XVII столітті

Ідея толоки належить волонтерці Корпусу Миру із США Патрісії Дейгнен. Участь в упорядкуванні занедбаного кладовища на вулиці Біласа і Данилишина взяли участь комунальники міста, учні Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка та представники єврейських громад з Калуша, Рогатина і Львова.

Участь у впорядкуванні взяли волонтери Корпусу Миру США та волонтери з інших міст, які займаються впорядкуванням єврейських цвинтарів на Прикарпатті, інформують "Вікна".

Громадська організація «Єврейська спадщина Рогатина» взялася забезпечити учасників прибирання деякими ручними та електроінструментами.

Як відомо, єврейське кладовище розташоване в центрі житлового кварталу, оточеного висотними будинками радянської епохи. Як відомо, на цвинтарі неодноразово були зафіксовані пожежі. Також це місце стає притулком для безхатьків та розпивання алкоголю.

Фотограф Олег Введенський раніше згадував, що 1965 року за один день він зробив 240 фотографій "шедеврів пластичного мистецтва" і зауважує, що калуське кладовище за своїм емоційним наповненням тоді був значно сильнішим від цвинтаря пам’яті Голокосту в Берліні:

"Всі ці світлини, які зараз можете оглянути, — звідти. Я старався фотографувати саме пластику цих надгробків. Це дійсно видатні скульптури. Для мене важливо було показати їхню естетичну красу. Вважаю, що це шедеври пластичного мистецтва. Думаю, що калуський цвинтар за своїм емоційним наповненням тоді був значно сильнішим від цвинтаря пам’яті Голокосту в Берліні".

Раніше йшлося, що кошти для впорядкування єврейського цвинтаря у Калуші шукатимуть через інтернет-платформу.

Калуський єврейський цвинтар — старовинний та історично важливий. Виник наприкінці XVII століття. Площа цвинтаря більше 1 гектара. Точна кількість захоронень — невідома, хоча кажуть, що їх — кілька тисяч. Вцілілих надгробних плит налічується понад дві тисячі. Відомо, що тут знайшов вічний спочинок праведник Іцхок Лайфер, батько засновника хасидської династії у Надвірнянському районі Івано-Франківщини.

За юдейськими законами, земля на цвинтарі вважається святою і недоторканою. Кожен надгробок і увесь цвинтар є недоторканим до того часу, допоки відомо про його місце знаходження. До винятків належать випадки, коли виконується ексгумація задля перенесення останків на Святу Землю або до родинної могили.

Перед початком Другої Світової війни лише в Калуші без сіл району мешкало 6 тисяч євреїв, після окупації міста німецько-угорськими військами розпочалось їх масове винищення, вижило лише 17 калуських євреїв.


Переглядів: 332 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024