П`ятниця, 26.04.2024, 08:53:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 15 » Вояк, географ, патріот
20:58:59
Вояк, географ, патріот

У вересні cповнилося 125 років з дня народження Ігоря ФЕДІВА – українського громадського діяча, педагога, видавця.

Народився в сім’ї вчителя гімназії в Коломиї, дитинство провів у Станиславові й Перемишлі, де працював його батько. 1902 року переїжджає з батьками до Львова, вчиться в народній школі. У 1906 році стає гімназистом філії Академічної гімназії, займається спортом – бере активну участь у сокільському, спортивному і пластовому рухах. Здає з відзначенням матуру в червні 1914 р, того ж року бере участь у Першому сокільсько-січовому здвизі як один із молодих організаторів і провідників.

З початком Першої світової війни зголошується до Українських січових стрільців. Після вишколу бере участь у боях, а 1 липня 1917 р. під Куропатниками потрапляє в полон з майже цілим полком УСС. Перед вивозом полонених офіцерів на Сибір втікає з вагона і дістається Києва.

Там під прибраним прізвищем Чорноморський Петро працює спершу у видавництві «Вернигора», а згодом – як лектор географії України в Старшинській школі Української національної ради. Призначений урядом Директорії стенографом до дипломатичної місії УНР на світову конференцію, їде до Парижа. Оскільки місію не допускають у Париж, а змоги повернутися в Україну не було, він залишається у Відні, де записується до університету і включається в студентське й громадське життя.

У Відні як голова студентського товариства «Січ» долучається до заснування Товариства прихильників освіти та «Українського вільного університету». Згодом бере участь у Міжнародному студентському конґресі в Празі, засновує Центральний союз українського студентства і з часом стає його президентом.

1929 р. Ігор Федів здобуває ступінь доктора філософії з відзначенням (у географії та історії) в Карловому університеті в Празі, згодом у Празькій політехніці отримує додатковий ступінь у землемірному відділі. Одружується з Наталією Трильовською, яка закінчила студії на філософічному факультеті й захистила докторську дисертацію з української літератури.

Після 11-річної відсутності навесні 1939 р. повертається до Львова, де працює в землемірському бюро інженера Свірського, а згодом – як викладач економічної географії в Українській торговельній школі. Від 1932 р. трудиться в редакції над виданням Української загальної енциклопедії  як ілюстраційний редактор.  З часом разом із В. Микитчуком засновує «Український видавничий інститут», який опублікував, крім різних цінних творів, підручників і монографій, «Великий атлас України і сумежних країв» та «Географію українських і сумежних земель» під редакцією проф. В. Кубійовича.

Взимку 1940 р. виїжджає до Кракова, де працює в «Українському видавництві» як заступник директора, а від 1942 р. – як директор краківського відділу видавництва. В 1944-му, перед наступом радянської армії, переїжджає з до Відня, згодом – до Баварії. Після закінчення війни перебуває спершу в таборі переміщених осіб у Гавнштеттені, потім – у Зоммекасерне. Учителює в таборовій гімназії і створює таборове видавництво кооперативу «Українська книга», де видає англійські казки для шкільної молоді як посібник з англійської мови і довідник з 20-ма мапами і коротким текстом про Україну відомого приятеля українців, професора Симпсона англійською мовою та в перекладі українською.

У 1949 р. виїжджає з родиною до Тунісу, де працює на будові великої греблі як землемір. Через три роки перебирається до Канади, в Монреаль. Відкриває невелику книгарню і засновує «Видавництво І. Федіва». Недуга і дуже важка операція примушують його залишити книгарню й видавництво. Тож викладає географію України на курсах українознавства, згодом – у Монреальському університеті. 1962 -го Ігор Федів знову важко захворів і помер 12 грудня того ж року.

Марія МИКИЦЕЙ


Переглядів: 185 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024