Четвер, 28.03.2024, 18:42:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 18 » Всеукраїнська наукова конференція «Другі Грабовецькі історичні читання» з нагоди 90-річчя академіка Володимира Грабовецького
15:43:51
Всеукраїнська наукова конференція «Другі Грабовецькі історичні читання» з нагоди 90-річчя академіка Володимира Грабовецького

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

Факультет історії, політології і міжнародних відносин

Кафедра історії України

Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України

Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Івано-Франківський історико-меморіальний музей Олекси Довбуша

 

проводять 4 грудня 2018 р. в м. Івано-Франківську Всеукраїнську наукову конференцію «Другі Грабовецькі історичні читання» з нагоди 90-річчя академіка Володимира Грабовецького

 

Шановні колеги!

4 грудня 2018 р. виповниться три роки, як пішов із життя відомий український науковець, історик-краєзнавець, громадський діяч Володимир Васильович Грабовецький (1928–2015 рр.). В умовах панування партійно-тоталітарного режиму в Україні середини і другої половини ХХ ст. він був одним із нечисленних дослідників, які продовжили лінію української традиційної історіографії, біля витоків якої стояли М. Грушевський, Д. Дорошенко, І. Крип’якевич та ін. У 1990 р. професор В. Грабовецький очолив новостворену кафедру історії України в Прикарпатському університеті, якою керував упродовж 17 років, а професором кафедри працював до останніх днів свого життя.

У період українського національно-культурного і політичного відродження кінця 80-х рр. ХХ – початку ХХІ ст. В. Грабовецький зайнявся активною громадською, культурно-просвітницькою діяльністю на Прикарпатті, зокрема виступив ініціатором та організатором проведення цілого ряду наукових конференцій, виступав на місцевому радіо і телебаченні з популяризацією маловідомих сторінок історії України, рідного краю. Помітною сторінкою творчої біографії В. Грабовецького була багатолітня краєзнавчо-пошукова та музеєзнавча діяльність. Протягом більш як півстоліття він збирав матеріали, що стосуються визвольної боротьби українського народу, опришківського руху в Карпатах, виявив сотні маловідомих матеріалів про О. Довбуша. З ініціативи В. Грабовецького, за його старанням та активною участю 1995 р. в Івано-Франківську відкрито історико-меморіальний музей Олекси Довбуша.За майже 65 років наукової діяльності (з 1953 р.) з-під пера В.Грабовецького вийшло понад 1,5 тисячі наукових і науково-популярних праць, у тому числі близько 100 монографій, окремих видань.

Основне завдання Других Грабовецьких історичних читань полягає в тому, щоб узагальнити джерелознавчі та історіографічні здобутки історико-краєзнавчої, музейної роботи академіка В. Грабовецького, творчо осмислити нові методологічні підходи до вивчення історії України, історичного краєзнавства.

 

НАПРЯМИ РОБОТИ

Всеукраїнської наукової конференції «Другі Грабовецькі історичні читання» з нагоди 90-річчя академіка Володимира Грабовецького

  1. Володимир Грабовецький як науковець і громадський діяч
  2. Краєзнавство і музейна справа в Україні: історія і сучасний стан.
  3. Культурно-освітнє товариство «Просвіта» в суспільному житті України (До 150-річчя від часу заснування)

Місце проведення конференції – ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ (25 ауд. – пленарне засідання; 6-й поверх Гуманітарного корпусу – секційні засідання).

 

За матеріалами конференції планується видання наукового збірника.

Для участі в конференції просимо до 30 листопада 2018 р. надіслати електронною поштою до Оргкомітету ЗАЯВКУ учасника (вкладений файл)

Робоча мова конференції – українська

Проїзд та проживання за рахунок учасників конференції.

E-mail:kiu@pu.if.ua;if.oblpnz@gmail.com;muzeydovbusha@bigmir.net; ludyna@ukr.net

Адреса оргкомітету: кафедра історії України факультету історії, політології і міжнародних відносин ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

вул. Шевченка, 57 76018, м. Івано-Франківськ.

Контактні телефони:

тел. (0342) 59–60–06 – кафедра історії України;

0501976230 – Єгрешій Олег Ігорович (відповідальний секретар конференції);

(0342) 58–21–56 – Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України (Косило Михайло Юрійович);

0989201999 – історико-меморіальний музей Олекси Довбуша (Срайчук Юрій Васильович).

З повагою, оргкомітет конференції

 

ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ТА ТЕХНІЧНОГО ОФОРМЛЕННЯ ТЕКСТУ ДОПОВІДІ (СТАТТІ):

  1. Обсяг статті – до 15 сторінок тексту, набраного у редакторі – Word 97-2000 (шрифт – TimesNewRoman, розмір 14, міжрядковий інтервал – 1,5; відступ абзацу – 1 см, поля: зліва – 3 см, справа – 1,5 см, зверху – 2 см, знизу – 2 см)
  2. На другому рядку статті, після прізвища автора перед заголовком статті в лівому кутку подається шифр УДК (звичайним шрифтом)
  3. На початкустатті подати анотацію українською мовою (3–4 речення) та ключові слова. У кінці статті подати ім’я, прізвище автора, назву статті, анотацію та ключові слова англійською і російською мовою.
  4. Бібліографія подається в кінці статті в алфавітному порядку під заголовком: Джерела та література.Посиланняу тексті статті зазначаються в квадратних дужках, перша цифра – порядок джерела посилання в списку «Джерел та літератури», друга цифра – номер сторінки перед яким подається скорочення (зразок: [12, с. 35].

ЗАЯВКА

«Другі Грабовецькі історичні читання» з нагоди 90-річчя академіка Володимира Грабовецького

Прізвище, ім’я, по батькові

Місце роботи

Посада/статус

Назва доповіді

Тези доповіді (до 250 слів)

Домашня адреса

Поштова адреса

E-mail

Контактні телефони

Факс

Необхідні технічні засоби для читання доповіді


Переглядів: 292 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024