П`ятниця, 29.03.2024, 09:59:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 16 » Жінки, капелани і внуки Франка в УПА. У “Калуській в’язниці” відбувся історичний лекторій
14:33:01
Жінки, капелани і внуки Франка в УПА. У “Калуській в’язниці” відбувся історичний лекторій

У меморіальному музеї «Калуська в’язниця» відбувся лекторій під назвою «Ретроспектива історії Української повстанської армії», присвячений 76-річниці УПА. На ньому містяни мали змогу послухати доповіді музейних наукових співробітників Калуша про особливості діяльності УПА та її учасників.

Старший науковий співробітник меморіального музею «Калуська в’язниця» Олег Відливаний розповів про діяльність західноукраїнських капеланів в часи УПА. Він зауважив, що ця справа була добровільною, спрямованою на підняття бойовий і морального духу упівців. Капелани допомагали створити братські могили і відспівати загиблих захисників, інформують «Вікна».

Науковий співробітник меморіального музею «Калуська в’язниця» Галина Федюра відзначила роль жінки в часи УПА, розповіла про гендерні стереотипи та про способи передавання інформації у той період. Так звані штафети дівчатам-зв’язковим заплітали в коси. Ускладненим був і період вагітності дівчат з УПА, які перебували в постійній тривозі, під землею і навіть без їжі та води. Про медичне забезпечення взагалі мови не було. Тому жінки-упівки часто втрачали дітей, а коли народжували, то доводилося перебувати з ними в складних умовах підпілля.

Важко доводилося і жінкам, які працювали в підпільних друкарнях. Вони часто скаржилися на головний біль, нудоту і біль в очах. Тож, українки свідомо жертвувати своїм комфортом, безпекою, психологічним і фізичним здоров’ям заради національної ідеї.

У свою чергу, зберігач фондів музейно-виставкового центру Віталій Котик деталізував агітаційну діяльність упівців.

Науковий співробітник музею-оселі родини Івана Франка Наталія Мельник розповіла про мешканців Підгірок — героїв національного руху опору тоталітарного режиму». До лав УПА ставали кращі з кращих, молоді, освічені, прогресивні люди. Троє внуків Онуфрія Франка — сини Антона, Розалії та Ганни — названі Іванами на честь великого їхнього родича, а також Микола, син Анастасії, стали в ряди УПА і загинули як герої. Особливо цікавою була розповідь про Івана Магаса «Черемоша», що одружився з Марією, донькою Анастасії Онуфріївни Франко. Анна Онуфріївна Франко з донькою безвісти пропали в тайзі.

Підсумував лекцію 86-річний Іван Короташ — очевидець історичних подій.


Переглядів: 290 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024