Четвер, 25.04.2024, 22:56:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 1 » 103 роки тому було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку - коломиян запрошують на онлайн екскурсію
15:00:36
103 роки тому було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку - коломиян запрошують на онлайн екскурсію

1 листопада 1918 року проголосили Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). З нагоди річниці ЗУНРу коломиян запрошують на онлайн екскурсію, яка розпочнеться на сторінці міського голови Богдана Станіславського о 12 год. 

Довідково: Західноукраїнська Народна Республіка - як тоді писали: Західньо-Українська Народня Република — українська держава, яка фактично існувала протягом 1918—1919 років, формально ж і до 1923 року (на еміграції), на території Західної України зі столицею у Львові.

ЗУНР постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини і охоплювала територію, заселену українцями — Галичину, Буковину й Закарпаття.
У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в Коломиї, яка перебувала тоді в складі Австро-Угорської держави, перебрали владу українці.

Коломия була другим містом після Львова, де проголосили ЗУНР. Наше місто стало центром Коломийської округи (області) ЗУНР.

"Коломия перша з усіх повітових центрів Галичини встановила українську владу. 1 листопада 1918 р. на коломийських мурах і фасадах розклеїли прокламації (повідомлення - Дзеркало медіа) українською, польською та мовою ідиш про те, що в Коломиї й окрузі встановлено українську військово-цивільну владу. Це було чимось неймовірним не лише для поляків, німців і гебреїв, але насамперед для українців: після понад півтисячолітнього підневільного становища галичани спромоглися на рідну державу! Її проголосили..." (з книжки-альбому Миколи Савчука й Володимира Гавриленка "Коломия. ЗУНР/ЗО УНР").

13 листопада 1918 УНРада затвердила Конституційні основи новоствореної держави — "Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії», нова держава отримала назву "Західноукраїнська Народна Республіка".
1 листопада розпочався військовий конфлікт проти Польщі, яку підтримували країни Антанти, насамперед Франція. 22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР).
Окупована 18 липня 1919 року в ході польсько-української війни. Анексована Польщею, Королівством Румунія і Чехословацькою Республікою.
До 15 березня 1923 року уряд ЗУНР перебував в еміграції.


Переглядів: 150 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024