Середа, 24.04.2024, 02:21:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 09

Важко навіть уявити, свідками яких трагедій і страждань були мури коломийської в’язниці. Але й вони, ці мури, не встояли перед воєнними перипетіями Другої світової – навесні 1944 р. розсипалися від вибухівки, забравши з собою тисячі нерозказаних історій злочинів, покарань та жахливої несправедливості.


В АВСТРО-УГОРЩИНІ.
Обширна земельна ділянка (тепер – вулиця М. Павлика і прилеглі території), у західній частині якої розташувалися будівлі суду та тюрми, належала Гершові Рамлєру, багатому коломийському підприємцеві, власникові цегельні та численних домів. Згідно з дотеперішніми дослідженнями тюрму споруджено в 1862 р., відповідно тоді ж мала б постати будівля суду (І. Білинкевич у своїх дослідженнях подає 18 ... Читати далі »

Переглядів: 156 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2021

Сьогодні на нараді у голови облдержадміністрації Світлани Онищук  обговорили питання щодо  впровадження Національного проєкту зі створення цифрових реєстрів пам’яток культурної спадщини та створення такого  електронного реєстру в  області.

Зазначалося, що відповідно до доручення Міністерства культури та інформаційної політики України Івано-Франківська облдержадміністрація залучена до втілення Національного проєкту зі створення цифрових реєстрів пам’яток культурної спадщини. Відповідно, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації як уповноважений орган охорони культурної спадщини, працює над формуванням  електронних даних про пам’ятки культурної спадщини.

... Читати далі »
Переглядів: 163 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2021

11 листопада в Городенці відбудеться презентація культурно-туристичного маршруту «Пінзель.RETURN».

PINSEL.RETURN — це культурно-туристичний маршрут, що об’єднує деcять локацій Покуття. Вперше в Україні маршрут сформовано довкола шедеврів українського майстра скульптури Іона Пінзеля, чиї роботи визнані на світовому рівні. Новий маршрут цікавий як для молоді, так і для сімей з дітьми, адже він не тільки включає старовинні локації, але й знайомить з історією.

Під час презентації буде представлено сайт маршруту, брендбук, буклети та путівники трьома мовами, сувенірна продукція. ... Читати далі »

Переглядів: 225 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2021

У місті Бурштин на Івано-Франківщині сьогодні відкрили пам’ятний знак на старому єврейському кладовищі.

Церемонію відкриття провели равин Івано-Франківської області Мойше Лейб Колесник, голова міської єврейської громади Франківська Ігор Перельман, Марла та Джей Осборни з організації Rohatyn Jewish Heritage та представники громади.

Пам’ятний знак встановили за фінансової підтримки Об’єднаної єврейської громади України. На Франківщині за останній час це вже четвертий знак на місці єврейських кладовищ XVIII-XX ст. у містах, де до Другої світової війни мешкали великі гро ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2021

У колишньому приміщенні сільської ради Криворівні відкриють музей Параски Плитки-Горицвіт.

Зберігати культурну спадщину та розвивати туристичний потенціал регіону – основна мета музею. Передовсім йдеться про спадщину Параски Плитки-Горицвіт. Наступний етап – реставраційні роботи в будинку Параски, який є частиною музейного простору, пише Репортер.

КУРС писав, що прикарпатська фотохудожниця Параска Плитка-Горицвіт увійшла до книжки про світову історію фотографії

... Читати далі »

Переглядів: 152 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2021

У Карпатах поблизу Яремчі пошуковці виявили останки німецького літака. Про це повідомили в у спільноті «Пошук літаків ДСВ в Україні», учасники якої займаються пошуком літаків Другої Світової Війни збитих на території України.

«Дісталися нарешті на місце падіння літака. Локація неподалік Яремче, висота біля 900 метрів. Гарні українські Карпати. Навіть якщо літака би не було - є що подивитись. Краєвиди вражають. Попередньо було відомо лишо що літак не радянський. До місця падіння йшли пішки. Недовго, десь коло години. Машина туди лише підготовлена би заїхала. По дорозі минували декілька колиб та старих хат. На самому хребті і почали пошук від вказаної точки. Деталі пішли одразу, але переважно лише уламки обшивки. Вирішили ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2021

Незважаючи на зусилля забудовників і влади, яка мала б їх контролювати, у Франківську ще є архітектурні пам’ятки. Але цього разу не про будинки.

Поговоримо про архітекторів, які творили обличчя старого Станиславова. А ще подивимось в їхні обличчя, бо раніше цього не робили, пише Репортер.

Швед, магнат та єзуїти

Будь-який історик без вагань назве прізвища двох перших архітекторів Станиславова, які з нуля зводили місто-фортецю у меж ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024