П`ятниця, 29.03.2024, 02:50:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 13

У селі Рунгури Печеніжинської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, жителі відремонтували криївку: замінили покриття та облаштували вентиляцію.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Печеніжинської громади.

Розповідають, що криївка легендарна. Її відновили в 2017 році і щороку чимало істориків, краєзнавців та просто подорожувальників відвідували це місце.

Останнім часом криївка потребувала ремонту та заміни покриття. Староста села з небайдужими мешкан ... Читати далі »

Переглядів: 125 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2021

Це дивно, але Косів ніколи не мав і не має краєзнавчого музею. Роман Хромейчук вирішив це виправити.

У своїй майстерні «Чоботар» він по крупинках – фотографіях, згадках, легендах, родинних розповідях – збирає історію рідного міста, пише Репортер.

Косівські трипці

Майстерня пана Романа розташована у самісінькому цент­рі, в підвалі колишнього єврейського будинку. Замість вивіски непримітний напис маркером на вагонці – « ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2021

14 жовтня 2020 року (на самої Покрови) в Нагуєвичах, де народився, як і його батько, Петро Франко, відкрито пам’ятник. А на стіні валу, що біля «Дому Франка» у Львові намальовано величезний мурал із його портретом.
Відомо, що до мальовничих Підгірок неодноразово приїздив Іван  Франко і його родина: дружина Ольга Федорівна (з Хоружинських (1864-1941), сини Андрій (1887-1913), Тарас (1889-1971) і Петро (1890-1941) та дочка Анна (Ганна) (1892-1988).

З родинного листування дізнаємось, що всі члени родини Івана Франка допомагали в господарстві (жали, косили, возили збіжжя), разом їздили на «Довбушеві скали» (поблизу Болехова), на «прогульки» до навколишніх сіл, де вони збирали, за ... Читати далі »

Переглядів: 158 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2021

9 листопада 1928 року близько 1.45 ночі сталася одна з найбільших катастроф в історії місцевої залізниці.

Потяг зі Снятина на повному ходу вдарився у чортківський експрес, який прибував до Станиславова. Потяг із Чорткова затримався біля семафору на відстані близько кілометра від Станиславова, і на ту саму колію через недогляд когось із працівників пустили снятинський потяг.

У результаті зіткнення двоє пасажирів були у важкому стані, 36 отримали поранення різного ступеня важкості. До наших днів дійшла розповідь очевидця про цю страшну подію: «Наш потяг їхав із боку Коломиї через Станиславів. Подорож ... Читати далі »

Переглядів: 136 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2021

Проєкт “Бокораш. Відродження забутої історії лісосплаву”, що реалізовувався КП «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України тривав з липня по листопад 2021 року.

Проєкт був спрямований на збереження культурної спадщини регіону, підвищення його туристичної привабливості. Для досягнення цієї мети командою проєкту було доповнено інтерактивну експозицію Центру, шляхом створення нового стенду, що інтерпретує процес лісосплаву, яким займалися плотогони (бокораші) з XVII до першої половини XX століття. Це ремесло є невід’ємною частиною історико-культурної спадщини регіону, яка може бути повністю втраченою і забутою. ... Читати далі »

Переглядів: 137 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024