П`ятниця, 26.04.2024, 14:09:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 01

«Якщо цієї ночі ми не візьмемо Львова, то завтра його візьмуть поляки. Наша честь вимагає, щоб ми перші взяли владу в краї, хоч би навіть прийшлося зараз її втратити», – можливо, саме ці слова голови Львівського Таємного Центрального Військового Комітету Дмитра Вітовського на засіданні 31 жовтня 1918 р. стали остаточним поштовхом до рішучих дій українців Галичини, що ввійшли в історію під назвою Західно-Українська Народна Республіка. Пізно ввечері цього дня до Коломийського Окружного Таємного Військового Комітету, створеного наприкінці вересня при Народному домі під конспіративною назвою «Український клюб», прибув кур’єр з наказом такого змісту: «В ніч з 31 жовтня на 1 листопада Українська Національна Рада переймає владу над українськими землями Австро-Угорщини. Тієї ночі українські військові частини займають Львів. Те саме заряд ... Читати далі »

Переглядів: 148 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби імені Степана Бандери отримав повстанський архів, який належав повстанському поету.

Архів, який належав Михайлу Дяченку – “Марку Боєславу”, передали сьогодні, 1 листопада, інформує “Галицький кореспондент”.

У ньому є 215 документів, зокрема й особисті рукописи повстанського поета.

“Дуже багато речей про національно-визвольну боротьбу, на жаль, знаходяться в приватних руках. Тож ... Читати далі »

Переглядів: 151 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

Осінній сезон є чудовою порою для проведення археологічних польових досліджень. Відсутність зелені, добра погода, відповідний настрій пошуківців сприяють розвідкам та археологічним розкопкам і досить часто завершуються успішним результатом робіт. Саме так все відбулося у жовтні 2021 р., під час польових досліджень на терені с. Тустань Дубівецької ОТГ Івано-Франківського району.

Підставою для досліджень, як найчастіше стається, була випадкова знахідка. Поруч храму Пресвятої Трійці, під час копання ями для компосту було первинно виявлено надмогильний камінь, а нижче невідоме поховання у оцинковій труні. Цікаво, що саме сільське кладовище розташоване в іншому місці, а наявний картографічний матеріал різних періодів, дозволяє ствердити, що п ... Читати далі »

Переглядів: 156 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

1 листопада 1918 року проголосили Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). З нагоди річниці ЗУНРу коломиян запрошують на онлайн екскурсію, яка розпочнеться на сторінці міського голови Богдана Станіславського о 12 год. 

Довідково: Західноукраїнська Народна Республіка - як тоді писали: Західньо-Українська Народня Република — українська держава, яка фактично існувала протягом 1918—1919 років, формально ж і до 1923 року (на еміграції), на території Західної України зі столицею у Львові.

ЗУНР постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австр ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

Ленін казав, що для захоплення влади треба взяти під контроль пошту, телефон і телеграф. Саме за таким сценарієм відбувались події у Петрограді 1917-го та Станиславові 1918-го. Щоправда, українці зробили переворот значно тихіше – стрілянини, штурмів і вуличних боїв вдалося уникнути.

Спираючись на свідчення очевидців, спробуємо розповісти, що відбувалось у Станиславові пізньою осінню 1918 року, пише Репортер.

Кулемет – річ серйозна

У кількох номерах газети &la ... Читати далі »

Переглядів: 138 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

30 жовтня в Івано-Франківську внаслідок наїзду автомобіля, було пошкоджено пам'ятник «Борцям за волю України» на вул. Горбачевського. Про це повідомили в «Міській ритуальній службі».

«Якщо хтось став свідком даної події просимо повідомити по телефону 0500503113, 75-32-26 або 102», - йдеться у повідомленні.

Переглядів: 152 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

На давньому єврейському цвинтарі у селищі Яблунів Косівського району встановили пам’ятний знак.

Встановлення знака профінасувала Об’єднана єврейська громада України, а організував голова єврейської громади Коломиї Яків Заліщикер, повідомляє ОЄГУ.  

На території цвинтаря є понад 300 надгробків, найдавніші з яких датуються 1727 роком. Більшість належить до часів XIX століття.

Перші згадки про євреїв у Яблунові датовані 1717 роком. У 1785-му тут вже бу ... Читати далі »

Переглядів: 152 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

З нагоди 103-ї річниці Листопадового зриву музейно-виставковий центр пропонує дізнатися, які події відбувалися в цей час на Калущині.

Про Листопадове повстання на Калущині з історичних джерел та наукових публікацій нам відомо не багато. Одним із видів джерел є спогади осіб, які безпосередньо брали участь у повстанні. Богдан Лучаковський — учасник тих подій, найбільш широко висвітлює Листопадове повстання на теренах м. Калуша. Він написав власні спогади під назвою: «Калуш і Калущина у Листопадові дні 1918 р.». У ній автор розповідає про організаторів повстання та про встановлення української влади на Калущині.

... Читати далі »

Переглядів: 167 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021

Назва цієї невеликої за обсягом книжки декому може видатися надто прозаїчною і довгою – «Івано-Франківське обласне культурно-наукове товариство «Рух» – провісник українського відродження 1988–1991 років»,  та все ж її недавня презентація викликала значний резонанс серед громадськості міста й області (зала ОУНБ ім. І. Франка була переповнена) і саме видання, думається, зацікавить багатьох читачів. А особливо тих, хто ще за кілька років до розпаду СРСР стояв біля джерел цієї першої на Прикарпатті новітньої громадської організації, готував і проводив акції фактично політичної – національно-демократичної спрямованості під «прикриттям» такої їх ідеї культурною тематикою чи екологічною, як, звичайно, і тих наших краян, які приходили на ці заходи. 128-сторінкова історіографічна книжка має аж чотирьох авторів &ndas ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024