П`ятниця, 03.05.2024, 11:00:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 156 157 158 159 160 ... 275 276 »

20 березня 1942 року було вбито майже всю єврейську громаду Рогатина позаду великих кар’єрів у полі на південь від центру міста, а тоді поховано там у перших у Рогатині братських могилах; більш ніж три тисячі людей, включаючи понад тисячу дітей. Ця річниця відзначили єврейські нащадками Рогатина і їхні сім’ї у Європі, Ізраїлі та Північній і Південній Америці, всі з яких втратили предків чи інших членів сім’ї та друзів у цей день.

Рабин Мойше Колесник з Івано‑Франківська провів скромну церемонію перед групою із близько десятка осіб, котрі зібралися з Рогатина, р ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2017

26 травня, на День міста Калуш, відбудеться презентація книги блогера "Вікон" Яна Чарнецького "Легенди Калуша".

Макет книжки „Легенди Калуша» вже потрапив до однієї з миколаївських друкарень, адже саме у місті корабелів нині проживає колишній калушанин, автор книги Ян Чарнецький, інформують «Вікна».

За словами автор ... Читати далі »

Переглядів: 414 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2017

Чи вам колись хотілося потрапити… в давню поштівку? Пройтися вулицями Станиславова, зайти до магазинів, чиї вивіски помітні на фасадах будинків? Спробуймо "завітати" до відомої станиславівської крамниці прянощів і делікатесів.

Історія цієї крамниці сягає ще середини ХІХ ст., коли вона належала купцю Вінцентію Маєвському. Вона знаходилась на вул. Карпінського (нині вул. Галицька, будинок не зберігся). В той час там продавали вина, прянощі, делікатеси й солодощі, каву, чай, а також галантерейні товари.

... Читати далі »

Переглядів: 431 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2017

У Краєзнавчому музеї в Івано-Франківську відкрилась виставка сакральних творів в рамках реставраційного проекту "Врятуймо скарби разом!"

Автор проекту "Врятуймо скарби разом!" художник-реставратор Валерій Твердохліб зазначає, що ідея виставки виникла сама собою, просто, спонтанно. Серед занедбаних поруйнованих сакральних творів, які постійно є в твоїй реставраційній майстерні, якось з’явились подерті плащаниці, хрести-розп’яття, знищені вітрами часу та людською байдужістю "пристоячі"- дерев’яні скульптури з придорожніх розп’я ... Читати далі »

Переглядів: 371 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2017

30 березня працівники відділу краєзнавчої літератури взяли участь у семінарі-конференції вчителів історії вищої категорії на тему „Науково-дослідна робота учнів у контексті історичного краєзнавства”.

Семінар організував інформаційно-методичний центр Івано-Франківської міської ради в стінах Центру патріотичного виховання молоді ім. С. Бандери. Організатори поставили собі за мету актуалізувати, поглибити та узагальнити знання із історичного краєзнавства як важливого чинника патріотичного, морального, естетичного, екологічного й фізичного виховання молоді, а також розгл ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Долучив: Dnister | Дата: 31.03.2017

Пропонуємо дізнатися про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1893-1894 роках.

1893 У квітні група купців і підприємців звернулася до дирекції пошт і телеграфів у Львові із заявою про впровадження телефону в Станиславові.

1893 7 травня у місті народився Даніел Остер — перший ізраїльський мер Єрусалиму. У 1948 році поставив свій підпи ... Читати далі »

Переглядів: 413 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2017

Національний заповідник «Давній Галич» спільно з Відділом туризму та міжнародної технічної допомоги Івано-Франківської ОДА презентували Прикарпаття на 23-й Міжнародній туристичній виставці UITT: «Україна – подорожі та туризм», що відбувається 29–31 березня у Міжнародному виставковому центрі м. Києва.

Такий захід є найбільшим всеукраїнським форумом у галузі туризму, який проходить за підтримки Всесвітньої туристичної організації United Nations World Tourism Organization (UNWTO) та Департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. ... Читати далі »

Переглядів: 383 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2017

На вулиці Гординського важко не звернути увагу на величну старовинну кам’яницю № 10. Вона не тинькована, стіни викладені з червоної цегли, яка потемніла від часу, дах вкритий черепицею. Через це споруда викликає асоціації зі славнозвісним Гоґвортсом – школою Гаррі Поттера – або Чернівецьким університетом в мініатюрі.

Ті, кому за 30, пам’ятають, що колись у будівлі була школа. А до того? Хто, коли й навіщо спорудив цю незвичну кам’яницю? Аби знайти відповіді на ці питання, треба перенестись у кінець ХІХ століття.

... Читати далі »

Переглядів: 373 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2017

Одного дня зустрів я в Меморіальному сквері Володимира Барана. Це один з останніх старожилів Франківська, який чудово пам’ятає місто ще з польських часів і є просто безцінним джерелом інформації для краєзнавця. Ми зупинились поговорити про старий цвинтар, що був на місці теперішнього скверу.

«А ви знаєте, що надгробок Юзефи Дзвонковської, який відновили у наші часи, стоїть не там, де мав би бути? — сказав старий франківець — Хочете, я вам покажу, де вона насправді похована?».

... Читати далі »

Переглядів: 434 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2017

У Калуші взялися за прибирання старого кладовища на Височанці. Наразі територію очищують від сміття, під яким уже знайшли кілька закинутих могил та навіть розкопали гробницю. Хто в ній міг бути похований, наразі невідомо, бо перші поховання на цьому кладовищі датуються 1790-им роком.

Загалом на цвинтарі є дуже багато поховань не лише видатних українців, а і поляків та австрійців. Адже з початком видобутку у Калуші калійних солей до міста приїхало чимало інженерів та інших фахівців. Василь Фіцак, попрацювавши в архівах та музеях, отримав список із півтора сотнями прізвищ, інформу ... Читати далі »

Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2017

«ПРИСТОЯЧІ» З ПЕРЕХРЕСТЯ. Проблеми, дослідження, реставрація.

Ідея виставки виникла сама собою, просто, спонтанно. Серед занедбаних поруйнованих сакральних творів, які постійно є в твоїй реставраційній майстерні якось з’явились подерті плащаниці, хрести-розп’яття, знищені вітрами часу та людською байдужістю «пристоячі»- дерев’яні скульптури з придорожніх розп&rs ... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2017

Станиславів був спроектований як ідеальне місто-фортеця часів Ренесансу. Засновник міста Андрій Потоцький запросив французького архітектора Франсуа Корассіні, який і створив «ідеальне місто» згідно із тогочасними архітектурними, а, можливо, й містичними приписами.
В центрі розташовувалася ратуша, від якої радіально розходилися вулички. В результаті нападів чужинців, пожеж ця структура частково була втрачена. В австрійські часи була знищена міська фортифікація – мури фортеці розібрал ... Читати далі »

Переглядів: 357 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2017

Івано-Франківська обласна спілка журналістів ініціювала створення кімнати-музею з історії журналістики області.

Для експозиції виділили приміщення в будівлі Ратуші, інформує кореспондент Фіртки.

Численні гості міста та його мешканці, які підніматимуться на оглядовий майданчик, зможуть побачити експонати, що розповідатимуть про становлення і розвиток журналіст ... Читати далі »

Переглядів: 318 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2017

У 1719 році на площі Ринок спалили "чарівницю" пані Звізченську. Газета "Гасло" подає деякі подробиці тієї драматичної події.

Перший раз за розпусту і чаклування Звізченську покарали побиттям різками й вигнали з міста. Через певний час вона повернулася, і судді винесли суворіший вирок – скарати її на смерть, пише Олена Бучик у газеті "Західний кур'єр".

... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2017

Пропонуємо дізнатися про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1892-1893 роках.

1892 Держава викупила у власника будинок (тепер Старозамкова, 2А) для чоловічої учительської семінарії, яка до того 20 років існувала без власного приміщення. Гімназія готувала вчителів українських та польських початкових шкіл.

1892 Повітова рада придбала у бург ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2017

Сучасні іванофранківці вже давно не дивуються, побачивши на вулиці темношкіру особу. А от сто років тому поява негра викликала в галицьких містах справжню сенсацію.
Як зазначала преса, станом на 1882 р. у Галичині проживала 91 особа з Туреччини і Єгипту й 61 особа з Північної й Південної Америки. Чим же займалися екзотичні гості на галицьких теренах?

Наприклад, керували зоопарком і розважали дітей. В 1880 р. в Станиславові перебував зоопарк із жирафом, верблюдами, мавпа ... Читати далі »

Переглядів: 395 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2017

Нещодавно в центральній частині Тисмениці, всього за кілька метрів від дитячого майданчика та житлових будинків, знайшли велике німецьке поховання часів Другої світової війни. На Івано-Франківщині мало не щомісяця знаходять німецькі поховання, однак цей випадок – унікальний. І через велику кількість похованих там вояків, і через те, що під могилами німецьких солдатів знайдені ще й середньовічні поховання.

Колись на цьому місці в центрі Тисмениці був костел, монастир та кладовище. Однак від костелу та кладовища зараз немає і сліду, залишився тільки монастир, який невпинно руйнується. За радянських часів територі ... Читати далі »

Переглядів: 457 | Долучив: Dnister | Дата: 25.03.2017

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розпочала діяти книжкова виставка-пам’ять, присвячена 150-річчю від дня народження єпископа Української Греко-Католицької Церкви, Владики-Ординарія Станиславівської Єпархії, патріота України та мученика за єдність святої Церкви – Григорія Хомишина.

Народився він на Тернопільщині у селянській родині. Здобувши початкову освіту та закінчивши Тернопільську гімназію, побожний юнак вступив до Львівської духовної семінарії. Після закінчення навчального закладу був руко ... Читати далі »

Переглядів: 414 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

У краєзнавчій роботі доводиться мати справу з багатьма історичними документами. Це старі газети, архівні справи, давні поштівки, наукові статті, монографії. Та найбільш цікавими є спогади очевидців, особливо якщо вони описують події сивої давнини. Сьогодні почитаємо нотатки мандрівника, який відвідав Станиславів на початку 1840-х років.

Ревізор із літературним даром

... Читати далі »

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

На виставці відвідувачі зможуть ознайомитись з багатогранною діяльністю Ірини Свйонтек з міста Івано-Франківська, лікаря за фахом, яка вивчає народні вишивки Івано-Франківщини (Гуцульщини, Бойківщини, Опілля, Покуття).

В експозиції представлені авторські фотографії типажів покутян, опілян, гуцулів та бойків в народних строях, а також зразки автентичної вишивки етнічних регіонів Прикарпаття і Карпат.

... Читати далі »

Переглядів: 379 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

В Івано-Франківську відбулось засідання громадської ради, яка діє при міськраді. Зокрема, розглядали питання будівництва церкви святого Миколая на Валах.

Як відомо, її хочуть спорудити на місці, де раніше знаходилось дитяче кафе «Казка».

У будівництві церкви в історичній частині міста є як прихильники, так і противники. Декілька місцевих громадськ ... Читати далі »

Переглядів: 378 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

Перед депутатами на наступній сесії міськради ініціюватимуть включення вулиці Шевченка до об'єктів історико-архітектурної заповідної території Івано-Франківська. По це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

"Минулого року ми підтримали мораторій на будівництво в історичному середмісті. Отож, тепер пропоную розповсюдити дію заборони і на вул. Шевченка", - повідоми очіл ... Читати далі »

Переглядів: 408 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

Цьогоріч влада Франківська передбачила 5 млн грн на реставрацію пам’яток архітектури. Та насправді це копійки – лише на деякі фасади. При цьому в місті є історичні будинки, які вже просто «доходять».

Шукайте гроші

Начальник міського відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак каже, що вони планують продовжити реставраці ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

Ми звикли, що вулиця Вірменська розташована у самісінькому серці Івано-Франківська — там, де «Голуба церква», що раніше була вірменським костелом. Але у XVIII столітті заможні вірменські купці стали масово будувати садиби вздовж Лисецького тракту. У місті було брудно й тісно, а тут — природа, вільний простір, чисте повітря. Наприкінці століття початок дороги був щільно забудований вірменськими особняками, через що вулицю так і назвали — Вірменською. Хоча нам вона більше відома під іменем Гетьмана Мазепи.

За чинною тоді конскрипційною системою, всі з ... Читати далі »

Переглядів: 454 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

З грецької слово «парадокс» перекладається як «незвичайний», «дивний». Енциклопедія тлумачить це явище як ситуацію, що може існувати у реальності, але не мати логічного пояснення. Тепер по суті.

У листопаді 1895 року в міській раді Станиславова точилися запеклі суперечки. Лікар Георгій Конкольняк активно просував ідею закладання міського парку та вибивав під це гроші. Йому не менш активно заперечував радний, тобто депутат, Владислав Луцький. Цей добродій казав, що на проект не варто витрачати і крейцера, оскільки місце під парк обрали нездоров ... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

Особливе місце серед творів, виконаних в техніці перегородчастих емалей, належить хрестам-енколпіонам. Деякі дослідники виділяють їх у самостійну групу в родині споріднених пам’яток, вважаючи найрідкіснішими.
Енколпіон – це хрест-складень для зберігання всередині мощів святого, зображення якого є на однім з боків хреста. Він має лицьову та зворотну сторони, відмінні за побудовою і характером зображення. Лицьова сторона має по одному вушку у нижній і верхній частині хреста, а зворотна – по два вушка, між які входять вушка лицьової стулки, що скріплюються. Таким чином, легко розрізнити, де верхня, а де нижня стулка. На лицьовій стороні завжди розміщувалося головне зображення, а на звороті – другорядне. Енколпіони носили поверх одягу.
Вивчення хрестів-енколпіонів та ... Читати далі »

Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2017

На 84 році життя відійшов у вічність Арсенич Петро Іванович – історик, етнограф, музеєзнавець, просвітянин, громадський діяч.

Народився у селянській родині у Нижньому Березові на Косівщині. Після закінчення Київського держуніверситету ім. Т. Шевченка у 1958 році працював науковцем у Івано-Франківському краєзнавчому музеї, викладав археологію та етнографію у педінституті.

... Читати далі »

Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2017

Можливість створити свою писанку усім охочим у передвеликодні дні дарує музей писанкового розпису у Коломиї. Наукові співробітники музею та знані майстри-писанкарі вчать створювати великодні символи.

Завідувач музею Оксана Ясінська розповідає, що майстер-класи писанкового розпису проводять увесь рік, однак напередодні Великодня у рамках програми вихідного дня такі уроки організовують щонеділі. Вчитися писанкарству можуть і дорослі, і діти. Для цього потрібно попередньо зареєструватися, зателефонувавши або прийшовши до музею.

... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2017


Готель «Центральний» — один з готелів міста Станіславова (нині Івано-Франківськ), який функціонував у міжвоєнний період.

Будівля розташована в Івано-Франківську на вулиці Січових Стрільців (колись — Станіславів, вулиця Собеського 4). Вулиця належить до найдавніших у місті і бере свій початок від XVIII століття.

Колись називалася ... Читати далі »

Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 19.03.2017

В Івано-Франківській області на державному обліку перебуває майже 4000 об’єктів культурної спадщини як національного, так і місцевого значення.
Останніми роками держбюджет припинив фінансування робіт із реставрації пам’яток архітектури. У 2015 році обласна рада затвердила регіональну цільову програму «Культура Івано-Франківщини» та заклала на її виконання понад 5 млн гривень.
Та у минулому році з обласного бюджету кошти так і не виділялися. Натомість, понад 150 унікальних об’єктів перебувають у стані аварійності і потребують негайного ремонту.

... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 18.03.2017

Пропонуємо дізнатися про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1891-1892 роках.

1891 На посвяченні іконостасу в тюремній церкві на Тринітарській площі (Старозамкова, 2) побував український письменник Ісидор Воробкевич. Пізніше він із захопленням писав про хор в’язнів під диригуванням композитора-самоука Івана Біликовського (1846-1922).

... Читати далі »

Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2017

Проводячи експертизу жертв «Дем’янового лазу», я звернув увагу на три скелети, на черепах яких були виявлені особливі прикмети, за якими можна було ці скелети ідентифікувати. На черепі першого скелета в лівій тім‘яній кістці був трепанаційний отвір, розміром 5,9х4,6 см, з нерівними, заокругленими краями. На черепі другого скелета в правій орбіті було виявлено штучне скляне око. На верхній і нижній щелепах третього скелета було 12 золотих зубів. Ці три скелети дослідили більш детально з метою встановлення статі, віку і зросту людей, яким вони належали. Про скелети цих трьох закатованих, на черепах яких виявили перелічені особливі прикмети, було опубліковано матеріали в місцевій пресі.

... Читати далі »

Переглядів: 927 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2017

Давайте прогуляємось однією тихою вуличкою, яка сто років тому відігравала роль «станиславівської Кончі-Заспи». Вона й сьогодні є елітним районом міста. Йдеться про вулицю Тарнавського, яка за Австрії називалась ім’ям поета Юліуша Словацького.

Поштівка з сайту Skyscraperciti.com. Фото Ігоря Гудзя

На старій поштівці на передньому плані бачимо ... Читати далі »

Переглядів: 509 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2017

Міністерство культури України

Національний заповідник «Давній Галич»

 

Музей етнографії, 23 квітня 2017 р., с. Крилос ... Читати далі »

Переглядів: 443 | Долучив: Dnister | Дата: 16.03.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024