Понеділок, 06.05.2024, 07:45:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 155 156 157 158 159 ... 275 276 »

Небувалий досі прецедент у судовій практиці Станиславова трапився у суботу, 13 квітня 1907 року. Вступивши у злочинну змову з відомим місцевим шахраєм Шулімом Лібліхом, який допомагав рекрутам ухилятися від служби у війську, станиславівський адвокат доктор Абрагам Дарм потрапив під арешт. Газета Kurjer Stanisławowski назвала цей випадок сенсаційним.

Сенсацією було зовсім не те, що до рук правосуддя потрапив рекрутовий махінатор: у той час таке явище було доволі поширеним в Австро-Угорщині. За оприлюдненою статистикою, наприкінці XIX століття призову до армії уникав кожен 10-й ре ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Долучив: Dnister | Дата: 16.04.2017

Мабуть, дехто здивується, дізнавшись, що колись у нашому місті видавалася німецькомовна газета. Ініціатором її випуску був Теодор Цьоклер – духовний лідер місцевої німецької громади. Газета “Євангельський общинний листок” почала виходити в 1904 р. і містила багато цікавої інформації про життя станиславівських німців, зокрема й про святкування Великодня.
Перші німці в Станиславові з’явилися ще у 1784 р., а в 1860-х роках вони почали більш масово осідати в місті. Це було пов’язано з будівництвом колії Львів – Чернівці й необхідністю залучити багато кваліфікованих робітників. Залізничні спеціалісти компактно оселилися в районі, окресленому сучасними вулицями Бандери, Височана, Шухевичів та Незалежності. Із прокладенням залізниці Станиславів – Вороненка т ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2017

Міністерство культури України, відповідно до Закону України «Про культуру», з 14 квітня 2017 року оголошує конкурс на посаду генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» (далі – Заповідник).

(вул. Франка, 3, м. Галич, Івано-Франківська обл., 77100)

1. Строк приймання документів на участь у конкурсі

... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2017

«Галичина» на своїх сторінках вже не вперше торкається теми духовного краєзнавства чи духовного туризму на Прикарпатті, зокрема і на Рожнятівщині. Йдеться про потенційні можливості так званої осмолодської гілки бойківського Підгір’я — сіл Ціневи, Дуби, Вільхівки, Перегінська, Небилова, Сливок, Ясеня, Гринькова, Кузьминця, Осмолоди та ін. Наприклад, мало хто не знає, що в селі Ясені народився український письменник, етнограф, публіцист і співтворець «Руської трійці» Іван Вагилевич, де просвітителю споруджено пам’ятник і музей означений його іменем, а ще чи не кожному відомі перекази про сільський хрест тверезості, також знають люди дорогу і до обласного дитячого санаторію «Ясень», який названий ім’ям свого будівничого митрополита Андрея Шеп ... Читати далі »

Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

На Прикарпатті збереглося чимало унікальних великодніх традицій. Наприклад, у рівнинних бойківських, опільських чи покутських селах прославляють воскреслого Христа головно розмаїттям гаївок, у гуцульських Березовах на Косівщині — яскравим театралізованим хрещиком, і лише у покутському Чортівці на Городенківщині і ніде інде — чоловічим сербеном і т. д. і якщо гаївки співають чи латкають, а хрещика водять, то сербен, навіть попри те, що має елементи співу і танцю, — статечно іде.

І. Вагилевич, О. Кольберг, М. Кучірка, С. Волчук, В. Баран, М. Болотенюк, Л. Стражни ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

Один із давніх храмів у Галичині — церква Преподобної Параскеви у Братківцях на Тисмениччині — має свої особливості й навіть таємниці. Торік ми відзначили 170-річчя з часу її будівництва коштом сільської громади та освячення. Отож тисячі братківчан починали свій земний шлях з хрещення в цій святині, вінчалися і звідти ж вирушали в останню путь...

Горді ми з того, що в нашій церкві не раз бував митрополит Андрей Шептицький. Зокрема саме тут у вівторок, 21 листопада 1900 року, оприлюднили п’ятий пастирський лист А. Шептицького під назвою «До моїх любих гуц ... Читати далі »

Переглядів: 749 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

Народний депутат України, президент Благодійного фонду «Україна інкогніта» Анатолій Матвієнко з дружиною Ольгою та керівник Благодійного фонду «Kulczyk Foundation» Домініка Кульчик побували на Городенківщині, де спільно з керівництвом району оглянули пам’ятки архітектури в районному центрі та селі Михальче.

Вивчивши стан об’єктів, разом із мешканцями населених пунктів району гості обговорили перспективи відновлення цих споруд. За словами Анатолія Матвієнка, пам’ятки архітектури є особливими родзинками району і повинні стати важливою скла ... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

Відомий художник Богдан Губаль разом із дружиною Надією Бабій презентували в Обласній науковій бібліотеці імені Івана Франка унікальну монографію – «Двері і брами Станиславова». Ця подія приурочена 40-річному ювілею творчої діяльності Богдана Губаля.

Робота над монографією тривала довгих 9 років, але ані пан Богдан, ані пані Надія не шкодують, адже вдалося зробити добротний кінцевий продукт.
«Починалося все із елементарного – захоплення архітектурою Івано-Франківська, – розповідає про свою роботу пан Богдан. &nd ... Читати далі »

Переглядів: 427 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

У старому Станиславові був дуже популярним ресторан Яна Кьоніґсфельда, який знаходився на початку вул. Сапєжинської (нині вул. Незалежності). Цей заклад пропонував хорошу кухню, свіже пиво, вишукані вина. Клієнтів приваблювали також помірні ціни, дбайливе обслуговування і музичні номери жіночої капели.

Особливо людно було в ресторані літньої пори, адже при ньому був невеликий, але дуже затишний садок. У 1906 р. Кьоніґсфельд залишив ресторанний бізнес і був призначений директором товариства «Взаємна поміч», яке займалося видачею кредитів дрібним підприємцям. Одним сло ... Читати далі »

Переглядів: 387 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

В Івано-Франківську ледь не щодня користувачі у соцмережах публікують світлини пам’яток архітектури, існування яких буквально висить на волосині. Чимало будівель, вік яких перетнув сторічну позначку, потребують негайної реставрації.
П’ять років тому перекриття однієї із таких архітектурних пам’яток не витримало. У двоповерховому житлового будинку на розі вулиць Чорновола і Січових Стрільців стався обвал стелі, пише Фіртка з посиланням на Побудовано.
Пошкодження припали на приміщення магазину, що тоді займало перший поверх будівлі. Другий поверх знаходився у користуванні комунального підприємства «Муніципальна інспекція з благоустрою». Саме підприємство згодом ліквідували, а аналогічний підрозділ вже створили у структурі Департаменту житлової, комунальної по ... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

1895 22 вересня на площі Міцкевича відкрили будинок польського культурно-спортивного товариства «Сокіл». Автор проекту — краківський архітектор Заремба.

1895 У вересні в новому триповерховому будинку на вулиці Гіллера (тепер Гординського, 10, архітектор — Ян Лемпіцький), запрацювала 5-класна жіноча школа імені Королеви Софії. Заклад був заснований у 1890 році й до цього часу розташовувався в одноповерховому будинку, де тепер допоміжні приміщення міжшкільного навчально-виробничого комбінату на вулиці Новгородській.

... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

На старому калуському кладовищі (Височанка) є чимало неповторних монументальних надгробків, авторами яких є відомі митці, скульптури, роботи яких знаходяться на Личаківському кладовищі у Львові та багатьох містах нашого регіону.

Зокрема, в Калуші є надгробки роботи Леопольда Шімзера, внука видатного асвтрійського скульптора Антона Шімзера, майстерня яких знаходилась у Львові. Інші авторські роботи — це праця львівської майстерні Юліана Марковського, повідомляє у соцмережі активіст Василь Фіцак, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 379 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2017

Спілка католицької молоді долучилась до громадських активістів, які відновлюють могили на старому цвинтарі.

П’ять років вже минуло з тої пори, як протопресвітер Калуський, митрофорний протоієрей Михайло Бігун дав доручення волонтерам Спілки католицької молоді віднайти, прибрати й облаштувати могили священиків і монахів, що покояться на старому цвинтарі міста Калуша, повідомили "Вікнам" у прес-центрі Спілки.

... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2017

У Калуші відкрили етнографічну виставку. Віднині в арт-галереї міста можна оглянути цікаву експозицію вишиванок та речей домашнього вжитку. Діятиме виставка впродовж місяця.

Жіночі вишиті сорочки, запаски і кептарі становлять основу експозиції. Доповнюють її різноманітні рушники. Деякі з них не є дуже давніми, але цікаві, насамперед, орнаментами. Бойківські рослинні орнаменти представлені особливо яскраво, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 365 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2017

Навесні 1907 року все римо-католицьке населення Станиславова відзначало Великдень останнього дня березня, коли справжнього весняного тепла ще бракувало, і погода була надзвичайно примхливою. Щойно на другий день свят, попри неоптимістичний прогноз, небо над містом трохи розпогодилося і станиславівські римо-католики змогли потішитися теплом і сонцем.

«У великодню суботу пасхальні урочистості розпочались о шостій годині в латинській колегіаті (колегіальний костел Пресвятої Діви Марії – тепер Музей мистецтв Прикарпаття. – Z),а потім продовжилися о сьомій годині в ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2017

Минулої неділі у селі Хом’яківка Тисменицького району відбулось відкриття реконструйованого пам'ятника борцям за волю України.
Художній задум дизайну пам’ятника належить депутатові Хом’яківської сільської ради Роману Дідорі.
Ініціатором реконструкції пам’ятника виступила депутат районної ради від села Хом’яківка Тетяна Градюк. На меморіальній плиті вписані імена загиблих у Другій світовій війні та воїнів УПА.

Пам’ятник освятили настоятель храму УПЦ КП отець Іван Адамчук та настоятель храму УГКЦ отець Олексій Данилюк. Сільський ... Читати далі »

Переглядів: 495 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2017

Івано-Франківський краєзнавчий музей володіє цінною збіркою творів народного мистецтва, які репрезентують усі види народної творчості, а також чотири етнографічні регіони Прикарпаття, представлені в оновленій експозиції.

В залах музею можна ознайомитись з такими видами народного мистецтва, як ткацтво, вишивка, різьба по дереву, художня обробка металу та шкіри, кераміка, тощо. В експозиції показані вироби відомих майстрів художнього ткацтва (П. П. Борук, Г. В. Василащук), вишивки (Г. Ю. Герасимович, М. О. Сабадаш, А. С. Салюк), різьби по дереву (Ю. І. Шкрібляка, В. Ю. Шкрібляка, ... Читати далі »

Переглядів: 421 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2017

«На вершині світової слави». У Коломиї відкрили виставку, присвячену видатній українській співачці Соломії Крушельницькій. Експозиція поєднала фото з особистого архіву оперної виконавиці, її листування, афіші, особисті речі та сценічні костюми – усі ці експонати з фондів музею Соломії Крушельшицької.

Соломія Крушельницька – видатна оперна співачка кінця ХІХ-початку ХХ століття. Вона присвятила своє життя мистецтву, була зіркою оперних театрів Італії. Однак родина співачки жила у Львові, пише ТРК НТК.

... Читати далі »

Переглядів: 340 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2017

Дерев'яна дзвіниця, збудована в 1909 році у селі Кальна, зайнялася через необережність місцевих мешканців, що спалювали сміття неподалік будівлі.

Пожежа у селі Кальна Витвицької ОТГ сталася сьогодні приблизно об 11:20. Пожежники з Долини – за 25 км – прибули за 40 хвилин. Однак дзвіницю врятувати вже не змогли.

Як розповів КУРСу староста села ... Читати далі »

Переглядів: 359 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2017

Рішення про включення вулиці Шевченка до історико-архітектурної заповідної території міста прийняли на засіданні виконавчого комітету міської ради, – повідомляє “ЗІК”.

Тепер його повинні затвердити на найближчій сесії. Це рішення передбачатиме заборону будівництва, щоб зберегти історичну автентичність вулиці.

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2017

Молодий бригадир бригади №3 у с. Лесівці Іван Жирик уже три роки працював в колгоспі «Перше Травня» Богородчанського району. Наприкінці травня 1982 року на бригадний господарський двір заїхав «уаз» керівника місцевого колгоспу. З нього вийшли голова колгоспу та один із партійних функціонерів Богородчанського райкому компартії. Оглянувши господарку бригади, вони запропонували молодому керівникові проінспектувати лесівські поля. Об’їзд полів закінчився в урочищі «Діл» на межі з полями с. Гринівки. На самому верху «Діла», неподалік польової дороги, було видно березовий хрест. Тут водієві наказали зупинити автомобіль. Всі вийшли з легковика. Керівництво було задоволене станом полів у бригаді та схвально відгукнулося про роботу бригадного керівника. ... Читати далі »

Переглядів: 557 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

«Краще впадь, а не зрадь» — таким принципом керувалися повстанці, коли, оточені «червонопогонниками» у криївках, останню кулю приберігали для себе, щоб не здатися ворогові живими. Однак було чимало зрадників, здатних продати своїх за 30 юдиних срібняків, або ж просто слабких духом і бажаючих будь-що зберегти власну шкуру. Саме до останніх належав уродженець села Ціневи на Рожнятівщині Василь І. (з етичних міркувань прізвища не вказуємо).

Тямущий, здібний, наділений хистом до малярства (в будинку, де він жив, і досі збереглася намальована ним на дзеркалі троянда, мов жива), він міг би принести неа ... Читати далі »

Переглядів: 730 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

2 квітня ц. р. минуло 125 років від часу відходу у вічність відомого в Галичині в ХIХ столітті монаха і краєзнавця Садока Баронча. Тож варто згадати про нього і нашим сучасникам.

Вікентій-Феррерій-Петро Баронч народився 29 квітня 1814 року у вірменській міщанській родині в Станиславові. Тут закінчив народну школу і гімназію. Згодом навчався у Львівській духовній семінарії, на філософському та богословському факультетах Львівського університету. Вчителював у містечку Отинії на Коломийщині.

... Читати далі »

Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

Україна лише під кінець життя почала дякувати цій людині за невтомну працю на державну справу. У 1999 р. його було нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни», а у 2005 р. — орденом «За заслуги» III ступеня. Помер Орест-Методій Дичковський 18 червня 2009 р. Однак живою є пам’ять про його участь у національно-визвольній боротьбі 40—50-х рр. ХХ ст., гуртування націоналістичного руху в незалежній Україні, а випускники його дітища — Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату сьогодні захищають Вітчизну на фронтах російсько-української війни.

А народився Орест-Методій Дичковський 14 серпня 1930 р. у ... Читати далі »

Переглядів: 478 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

Недавно в музеї історії міста Болехова відбулася зустріч-спогад про людину чистої совісті, незвичайної долі і своєрідного таланту — Романа Скворія (Скварія). Заснуванню і розвитку музею він присвятив не один десяток літ сумлінної праці. Тут розквітнув його талант краєзнавця, публіциста, літератора і громадського діяча.

Володимир Рудий (таке справжнє прізвище Романа Скварія) народився й виріс у Куличкові — невеличкому селі на Сокальщині.

... Читати далі »

Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

Його вважають національним героєм Польщі. І він дійсно для неї багато зробив: польський політичний і державний діяч, перший глава відродженої ІІ Речі Посполитої після Першої світової війни, ініціатор створення Польської Організації Військової, засновник польської армії, маршал Польщі. Серед поляків відомий також як Комендант. Повсюдно в сучасній Польщі стоять йому пам’ятники, зокрема і біля президентського помешкання на вулиці Бельведерській у Варшаві, як нагадування для кожного нового лідера уже ІІІ Речі Посполитої. Що ж його поєднує з нашим містом? А виявляється, він тут навіть неодноразово бував та активно діяв.

... Читати далі »

Переглядів: 403 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

Сьогодні, 8 квітня, в Івано-Франківську відбулося відкриття Галицької Брами, яка стане входом у підземелля Івано-Франківська, поблизу Ратуші.

Знаходиться вона на нижньому поверсі ТЦ "Галерея-Н", передає Фіртка.

Назву брами не стали змінювати, оригінал Галицької Брами знаходився за 50 метрів від торгового центру “Галерея-Н”. Її фундаменти ... Читати далі »

Переглядів: 357 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

Дубовий хрест у Верховині вже стояв на перехресті вулиць Франка та Жаб’євська в період ХІХ – початку ХХ століття, але у 1944 році його зруйнували.

Тепер місцеві майстри Ярослав Будзанович, Василь Соколюк, Василь Германюк працюють над створенням придорожньої фігури. Її встановлять на тому ж місці, де вона була 73 роки тому, повідомляє verchovyna.at.ua

... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

В наші часи професія артистки вважається престижною, адже обіцяє високі заробітки й захоплення шанувальників. Однак на зламі ХІХ і ХХ ст. представниці тогочасного шоу-бізнесу знаходились на нижчих щаблях суспільства. Звісно, якщо не йшлося про знаменитих артисток театру чи опери.Зображення 1 / 2Використовуйте клавіші для перегляду

На початку ХХ ст. був дуже популярним порадник для чоловіків "Путівник закоханих, або Як здобути щастя у коханні й успіх у жінок". Ось що в ньому говорилося: "Чоловік, який себе поважає, ніколи не повинен закохуватися в жінку, чия профес ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2017

Завтра (08.04.2017 р.) в обласному центрі Прикарпаття відбудеться відкриття Галицької Брами, яка є входом у підземелля Івано-Франківська, поблизу Ратуші. Знаходиться вона на нижньому поверсі ТЦ "Галерея-Н".

Детальніше про браму Фіртці розповів відомий краєзнавець Іван БОНДРЄВ.

... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2017

Наші сучасники зазвичай купують свіжу пресу в кіосках чи на розкладках у супермаркеті. У старому Станиславові все було трохи інакше – щоб прочитати свіжу газету, потрібно було знайти на вулиці продавця преси.

Переважно ними були малі дівчатка чи хлопчики. З останніми в місті була велика проблема, бо більшість хлопчиків, які продавали пресу, були страшними нечупарами. Вони ходили в подертому й брудному одязі, невмиті, з босими, перемащеними болотом ногами. І в такому вигляді малолітні продавці заходили до елегантної ресторації Гаубенштока, де відпочивала міська еліта, до ка ... Читати далі »

Переглядів: 388 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2017

Станиславів наприкінці березня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski.

Попри доволі високу (порівняно зі сьогоденням) дитячу смертність та не надто велику тривалість життя пересічних мешканців, Станиславів (тепер Івано-Франківськ) на початку ХХ століття вважався одним із «найздоровіших міст» у Галичині. Про це написала місцева газетаKurjer Stanisławowski, опублікувавши у числі за 31 березня 1907 року статистичні дані Найвищої санітарної ради у Відні.

... Читати далі »

Переглядів: 395 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2017

Знаєте, як розрізнити стару австрійську поштівку від міжвоєнної польської? Дуже легко! Зазвичай назва вулиці вказувалася там трьома мовами – німецькою, польською, українською. Ця листівка саме така, вийшла на початку ХХ століття – за часів Австро-Угорської імперії. На ній – вулиця Пелеша, яка нині називається Академіка Гнатюка. Туди ще не дісталися забудовники і за останні 110 років вуличка майже не змінилась.

Нас цікавить двоповерхова кам’яниця праворуч. Цікаво, що як тоді, так і зараз, вона має однаковий номер – 21. Свого часу архітектор Любомир Г ... Читати далі »

Переглядів: 439 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2017

Пропонуємо дізнатися про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1894-1895 роках.

1894 У травні на вулиці Скарги, 4 (Василіянок) розпочалося будівництво єзуїтського костелу та палат духівництва за проектом інженера Кшижановського із Кракова під технічним керівництвом Яна Шпорека зі Станиславова. 15 липня відбулося урочисте посвячення наріжного каменю, а восени над спорудою з’явився дах. Відкриття костелу і палат відбулося 6 червня 1895 року. У грудні храм отримав орган і великий вівтар.

... Читати далі »

Переглядів: 359 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024