Четвер, 02.05.2024, 17:25:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 154 155 156 157 158 ... 275 276 »

Сьогодні, 27 квітня, в Івано-Франківську відбувся брейн-ринг, присвячений історії Галича. Організаторами традиційних брейн-рингів є “Поступовий гурт франківців”.

В інтелектуальних змаганнях взяли участь сім команд різного віку, звісно,кожна команда готувалася та очікує на перемогу. Для команд підготували 21 запитання, що стосувались історії Галича, за результатами яких і оберуть переможців.

... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2017

Написати про представників цієї родини виявилося непросто. І можливо, ми б ніколи цього не зробили, якби не було зацікавлення життям окремих її представників. Спочатку у працівника Музею визвольних змагань Прикарпатського краю Петра Ганцюка ми розпитували про долю одного із провідних оунівців Станіславщини 30-тих років минулого століття Михайла Джерджа. А пізніше директор Івано-Франківської гімназії Ігор Дейчаківський звернувся до нас з проханням допомогти зібрати матеріал про директора Станіславської гімназії Данила Джерджа. Писати окремо про кожного не виходило, бо інформації було обмаль. А ось об’єднати розповідь про них в одній статті стало доречним. Адже досі про станіславських Джерджів окремої статті не писав ніхто.
Професор Станіславської гімназії Данило Джердж походив із с. Вози ... Читати далі »

Переглядів: 485 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2017

У житті дуже часто буває, що діти йдуть дорогою своїх батьків. Вони стають політиками, підприємцями, вченими, військовими, через терни до зірок досягають нових вершин визнання. Ті, котрі вирішили присвятити своє життя боротьбі за кращу долю його народу, держави ризикують тим, що їхнє життя стає драматичним і трагічним. Дмитро Вітовський — один із них. Син лідера революції, що увійшла в історію під назвою Листопадовий зрив 1918-го, у неповні 30 років закінчив свій земний шлях. Він — із когорти революціонерів, які прекрасно усвідомлювали, що шлях звільнення кожної нації густо скроплений кров’ю, нашої — так само. Кров’ю чужою і своєю, ворожою і рідною.

... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2017

У Станиславові початку ХХ ст. було досить багато різних товариств і об’єднань. Об’єднувалися любителі природи, музики, ті, хто прагнув вирішити ту чи іншу міську проблему, прихильники різних політичних діячів.

Проте діяльність цих товариств часто зводилась до порожньої балаканини, а не до якихось конкретних справ. Ось що повідомляє про збори таких товариств дописувач газети «Кур’єр Станиславівський»: «Отримую повідомлення, що збори учасників відбудуться в такий-то час. Приходжу і марную щонайменше годину, бо треба чекати, поки всі зберуться. К ... Читати далі »

Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

2017-го минає 180 років від часу виходу в світ «Русалки Дністрової» — першого західноукраїнського альманаху, написаного народною мовою. Його видали в місті Буда (з 1873 р. — Будапешт ) 1837 року члени гуртка «Руська трійця» Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич та Яків Головацький. Стільки ж років сповнюється й опублікованій у цьому фольклорно-етнографічному збірнику пісні-баладі про ватажка карпатських опришків першої половини ХVIII ст. — легендарного Олексу Довбуша. Саме опублікованій, адже усно ця історична балада звучала з часу смертельного його поранення Стефаном Дзвінчуком у Космачі 23 серпня 1745 року.

... Читати далі »

Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

Перші ратуші в Україні ймовірно з’явилися у 14 сторіччі, в основному в західній частині України. У містах Лівобережжя та Центральної України термін «ратуша» практично не використовувався. Пропонуємо добірку одинадцяти найстаріших ратуш, яку підготував портал IGotoWorld.

 

Коломийська ратуша

Коломийська ратуша була побудована в ... Читати далі »

Переглядів: 478 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

27 квітня в Івано-Франківську відбудеться відкриття чергової анотаційної дошки.

На вулиці Галицькій, 32 з'явиться пам’ятна анотаційна дошка відомому письменнику, публіцисту, досліднику ОУН-УПА Геннадію Бурнашову.

Відкриття відбудеться в рамках реалізації програми "Івано-Франківськ - місто героїв".

... Читати далі »

Переглядів: 337 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

Кілька сотень уламків кераміки знайшов та приніс до історико-краєзнавчого музею калушанин Василь Фіцак. Більшість артефактів чоловік знайшов у центральній частині Калуша — біля міської Ратуші та кінотеатру «Відродження».

Знахідки датуються XVII-ХХ століттями, розповів "Вікнам" краєзнавець Василь Фіцак:

"Коли планували добудову ... Читати далі »

Переглядів: 414 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

В рамках відзначення 355-річчя Івано-Франківська краєзнавцю, почесному громадянину міста Михайлу Головатому відкриють анотаційну дошку. Про це під час оперативної наради повідомила секретар міської ради Оксана Савчук.

Відкриття дошки відбудеться в межах програми “Івано-Франківськ – місто героїв”.

... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2017

В Івано-Франківську незабаром облаштують «Алею Слави». Серед мешканців навіть провели опитування кого б вони хотіли відзначити на ній.

Як інформує Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою, на Алеї встановлять зірку першому бургомістру Станиславова – Антоні Суханеку.

«Незабаром на вулиці Шевченка з’явиться “ ... Читати далі »

Переглядів: 328 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2017

Відкрив засідання заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи кандидат історичних наук Семен Побуцький. Науковці розглянули ряд питань, зокрема затвердження до друку збірника матеріалів науково-практичної конференції «Авраамічні релігії і Реформація: формування протестантського символу віри й ідеології нової суспільної реформації (європейський й український контекст ідентичності)», звіт археологічного загону про роботу за 2016 р., звіт релігієзнавчо-пошукового експедиційного загону зі збору церковних речей і стародруків у галицьких храмах.

... Читати далі »

Переглядів: 328 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2017

Два прикарпатські міста у другій декаді квітня 110 років тому– очима газети Kurjer Stanisławowski.

Для втихомирення в’язнів слідчого ізолятора у місті Станиславові (тепер – Івано-Франківськ) у ніч проти 18 квітня 1907 року довелося викликати поліцію і навіть залучати військових. «Було виставлено у бунтівній камері два наряди з зарядженими карабінами, які при найменшій спробі опору мали застосувати зброю. У такий спосіб близько пів на другу ночі в арештах нарешті запанував спокій», – писала в числі за 21 квітня Kurjer Stanisławowski.

< ... Читати далі »

Переглядів: 370 | Долучив: Dnister | Дата: 24.04.2017

Нещодавно в Івано-Франківській обласній універсальній наукові бібліотеці ім. І. Франка відбулось відкриття пересувної виставки “Блаженний Григорій Хомишин у релігійно-церковному та глядацько-культурному житті України”.

Її організував Єгрешій Олег Ігорович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доцент кафедри церковного мистецтва та гуманітарних наук, директор Інституту історії Церкви Івано-Франківського богословського університе ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2017

Якщо уважно придивитися до зображення станиславівської ратуші, можна помітити, що її перший поверх займали …крамниці. Чітко помітні вивіски, рекламні написи й тенти, якими власники захищали товар від вигорання на сонці.
Очевидно, магістрат поповнював міський бюджет, здаючи приміщення купцям в оренду. Тодішня влада цілком могла собі це дозволити, адже штат міських чиновників був значно скромнішим, ніж тепер, тож місця всім вистачало.

Що в міській ратуші розміщалис ... Читати далі »

Переглядів: 337 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2017

За свої 250 років колишній римо-католицький костел у Городенці бачив чимало відомих і заможних людей. Минулого тижня храм відвідала найбагатша жінка Польщі — Домініка Кульчик. Поїздці передував форум в Івано-Франківській торгово-промисловій палаті, на якому пані Домініка означила мету свого візиту — продовження бізнесових та благодійних проектів свого покійного батька Яна Кульчика.

Візит найбагатшої польки до Городенки стосувався перспектив колишнього костелу, яким нині опікується громада церкви Непорочного Зачаття Діви Марії. За останні 25 років зроблено багато всер ... Читати далі »

Переглядів: 365 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2017

Нещодавно, перебуваючи Івано-Франківському архіві, переглядав книгу Василя Гука «Церківна і Станківці» (видавництво «Нова Зоря», 2004 р.) У книзі на 640 сторінках детально розкрита історія не тільки двох сіл, але й відтворена панорама цілої епохи, через які довелося пройти нашому народові. Василь Гук - відомий краєзнавець, активний діяч «Просвіти», «Руху», «Меморіалу». Кілька років тому він презентував свою книгу «Шлях до волі» (2013). Звісно, непросто на схилі літ про себе заявляти, коли літа підкошують здоров’я, а пам’ять уже не та, що раніше. Але і забувати про таких відомих людей ми не маємо права. Шануймо їх поки вони живі, згадуймо їх і зберігаймо те, що вони змогли зробити.

... Читати далі »

Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2017

У зведеннях із зони АТО найчастіше фігурують Авдіївка з Мар’їнкою. Ці міста лежать майже на самій лінії фронту, їм найбільше дістається від ворожих обстрілів. Під час Першої світової Станиславів майже цілий рік (з серпня 1916 по липень 1917) мав сумнівне «щастя» бути прифронтовим містом.

Против­ників розділяла Бистриця-Солотвинська. Там, де нині Пасічна, та на Загвіздянських пагорбах стояли австрійські батареї, які поливали вогнем росіян, що засіли у середмісті. Результати обстрілів видно на старій фотопоштівці, випущеній у 1917-му, коли місто звільнили від ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2017

1896 У квітні виповнилось 10 років польському тижневику «Кур’єр Станиславовський». На той час вийшло 550 номерів. Редакція була в будинку на Бельведерській, 5 (не зберігся).

1896 Навесні почали садити дерева та прокладати алеї на території так званого «Радецького поля», виділеного під міський парк. Керував роботами міський садівник Каетан Місюрович. Починався парк з невеличкого трикутного клаптя землі, що прилягав до нинішньої вулиці Чорновола.

... Читати далі »

Переглядів: 394 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2017

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Івана Франка діє однойменна книжково-ілюстративна виставка, присвячена непростій історичній темі – 70-річчю примусового переселення українців з їхніх етнічних територій.

Операція „Вісла" - це ніщо інше як етнічна чистка, здійснена у 1947 році (28 квітня - 28 серпня 1947 р.) під керівництвом Радянського Союзу, Польщі та Чехословаччини. Вона полягала у примусовій депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини з використанням збройних сил вказаних країн на ті територі ... Читати далі »

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2017

Станиславівські німці були, без перебільшення, унікальною громадою в історії нашого міста. В кінці ХІХ ст. вони компактно оселилася на південному сході від Станиславова, де виникло нове поселення Княгинин-Колонія. У 1904 р. їхній духовний лідер Теодор Цьоклер почав видавати газету «Євангельський общинний листок», з якої ми дізнаємося про щоденне життя німецьких колоністів. Чим же жила ця активна й діяльна спільнота, якими були її радощі й проблеми?

Нові заклади і ювілеї
У грудні 1908 р. часопис повідомив про ювілей німецької школи (нині вул. Лепкого, 9). З наго ... Читати далі »

Переглядів: 382 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2017

На майдані Шептицького, навпроти пам’ятника митрополиту, у трьох кімнатках старої кам’яниці повертають до життя скарби, знайдені в фондах ратуші. Понад 20 років тут працює Валерій Твердохліб, завідувач реставраційного відділу Івано-Франківського краєзнавчого музею. «Репортер» пішов у гості…

Реставраційна майстерня – три кімнати, 25 квадратів. Завдяки проекту «Врятуймо скарби разом» у 2010 році в музеї відкрили реставраційний відділ. Тепер тут працюють три реставратори

... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2017

Документальний фільм «Справа «Рифи», який розповідає про невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого, покажуть 22 квітня в Івано-Франківську.

Переглянути стрічку зможуть всі охочі, завітавши о 13:00 год. до кінотеатру «Люм'єр» (вул. Грушевсього, 3, м. Івано-Франківськ). Вхід безкоштовний.

... Читати далі »

Переглядів: 314 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2017

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради візьметься за реставрацію Ратуші.

Зокрема, департамент на конкурсній основі шукає розробника робочого проекту з капітального ремонту і реставрації приміщень будинку Ратуші, пише Фіртка з посиланням на Побудовано.

Початкова вартість робіт оцінюється у 300 000 гривень ... Читати далі »

Переглядів: 372 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2017

Карту склав відомий калуський художник Ігор Бойович, автор особливої колекції картин, яка відображає давній міський пейзаж різних будинків старого Калуша зсередини.

У неділю, 30 квітня, о 14:30 в центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка, що на вулиці Підвальній, 6, відбудеться презентація карти старих назв мікрорайонів, урочищ, полів міста Калуша, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2017

Серед призабутих історичних постатей Калуша — відомий калуський аптекар Aleksander Szustow. Нещодавно, досліджуючи поховання на старому кладовищі, калушанин Василь Фіцак знайшов надгробок з граніту роботи відомого скульптора французького походження Генрика Пер'є.

Тут похований Aleksander Szustow (1852-1912) — відомий калуський аптекар. Василь Фіцак повідомляє:

... Читати далі »

Переглядів: 352 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2017

Фірма «ПараПлан» відремонтує приміщення Коломийської ратуші, – повідомляє «Дзеркало Коломиї». Вартість ремонту становитиме 1,45 млн. грн. Ремонтні роботи планують завершити до кінця 2017 року.

Свого часу фірма «ПараПлан» відремонтувала сесійний зал Коломийської міськради за 302 тис. грн. Ще 300 тисяч коштував ремонт адміністративного центру. ... Читати далі »

Переглядів: 371 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2017

Про це сьогодні, 19 квітня, під час прес-конференції повідомив голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук.

"Там є проблема у взаємовідносинах Бахматюка та Міністерства оборони", - зауважив голова ОДА.

Відтак Олег Гончарук запевнив, що після передачі, на території комплексу не будуть проводитися жодні будівельні роботи, окрім реставраційних і його в ... Читати далі »

Переглядів: 340 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2017

Івано-Франківський краєзнавчий музей володіє цінною збіркою творів народного мистецтва, які репрезентують усі види народної творчості, а також чотири етнографічні регіони Прикарпаття, які яскраво відобразилися в оновленій експозиції.

Ознайомитися з такими видами народного мистецтва, як ткацтво, вишивка, різьба по дереву, художня обробка металу та шкіри, кераміка, тощо завітав начакльник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, який висловив захоплення від побачених творів.

... Читати далі »

Переглядів: 366 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2017

18 квітня у Міжнародний день пам'яток та історичних місць, компанія Google запустила віртуальний тур по унікальним дерев'яним церквам Карпатського регіону, внесеним у світову спадщину ЮНЕСКО.

У партнерстві з Міністерством культури України Google оцифрувала вісім дерев'яних церков регіону і створила спеціальний сайт Дерев'яні церкви Карпатського регіону, де можна дізнатися більше про кожну з церков, а також прокласти до них маршрути на Картах Google, інформує Фіртка з посиланням на НВ.

... Читати далі »

Переглядів: 388 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2017

Небувалий досі прецедент у судовій практиці Станиславова трапився у суботу, 13 квітня 1907 року. Вступивши у злочинну змову з відомим місцевим шахраєм Шулімом Лібліхом, який допомагав рекрутам ухилятися від служби у війську, станиславівський адвокат доктор Абрагам Дарм потрапив під арешт. Газета Kurjer Stanisławowski назвала цей випадок сенсаційним.

Сенсацією було зовсім не те, що до рук правосуддя потрапив рекрутовий махінатор: у той час таке явище було доволі поширеним в Австро-Угорщині. За оприлюдненою статистикою, наприкінці XIX століття призову до армії уникав кожен 10-й ре ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Долучив: Dnister | Дата: 16.04.2017

Мабуть, дехто здивується, дізнавшись, що колись у нашому місті видавалася німецькомовна газета. Ініціатором її випуску був Теодор Цьоклер – духовний лідер місцевої німецької громади. Газета “Євангельський общинний листок” почала виходити в 1904 р. і містила багато цікавої інформації про життя станиславівських німців, зокрема й про святкування Великодня.
Перші німці в Станиславові з’явилися ще у 1784 р., а в 1860-х роках вони почали більш масово осідати в місті. Це було пов’язано з будівництвом колії Львів – Чернівці й необхідністю залучити багато кваліфікованих робітників. Залізничні спеціалісти компактно оселилися в районі, окресленому сучасними вулицями Бандери, Височана, Шухевичів та Незалежності. Із прокладенням залізниці Станиславів – Вороненка т ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2017

Міністерство культури України, відповідно до Закону України «Про культуру», з 14 квітня 2017 року оголошує конкурс на посаду генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» (далі – Заповідник).

(вул. Франка, 3, м. Галич, Івано-Франківська обл., 77100)

1. Строк приймання документів на участь у конкурсі

... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2017

«Галичина» на своїх сторінках вже не вперше торкається теми духовного краєзнавства чи духовного туризму на Прикарпатті, зокрема і на Рожнятівщині. Йдеться про потенційні можливості так званої осмолодської гілки бойківського Підгір’я — сіл Ціневи, Дуби, Вільхівки, Перегінська, Небилова, Сливок, Ясеня, Гринькова, Кузьминця, Осмолоди та ін. Наприклад, мало хто не знає, що в селі Ясені народився український письменник, етнограф, публіцист і співтворець «Руської трійці» Іван Вагилевич, де просвітителю споруджено пам’ятник і музей означений його іменем, а ще чи не кожному відомі перекази про сільський хрест тверезості, також знають люди дорогу і до обласного дитячого санаторію «Ясень», який названий ім’ям свого будівничого митрополита Андрея Шеп ... Читати далі »

Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017

На Прикарпатті збереглося чимало унікальних великодніх традицій. Наприклад, у рівнинних бойківських, опільських чи покутських селах прославляють воскреслого Христа головно розмаїттям гаївок, у гуцульських Березовах на Косівщині — яскравим театралізованим хрещиком, і лише у покутському Чортівці на Городенківщині і ніде інде — чоловічим сербеном і т. д. і якщо гаївки співають чи латкають, а хрещика водять, то сербен, навіть попри те, що має елементи співу і танцю, — статечно іде.

І. Вагилевич, О. Кольберг, М. Кучірка, С. Волчук, В. Баран, М. Болотенюк, Л. Стражни ... Читати далі »

Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024