Вівторок, 23.04.2024, 16:46:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 25 » "Це тільки початок і ще треба пройти великий шлях" — Олег Марусяк про відбудову калуської Ратуші
11:22:03
"Це тільки початок і ще треба пройти великий шлях" — Олег Марусяк про відбудову калуської Ратуші

Будівлю калуської Ратуші збудовано у 1798 році. Це була невелика споруда з оригінальною кутовою вежею з годинником на чотири боки. За радянських часів тут розміщувалися адміністративні установи. 23 липня 2013 року Ратуша згоріла. Нині від неї залишилася тільки частина фасаду. У Калуші хочуть відбудувати пам'ятку архітектури.

Як відомо, проєктно-кошторисну документацію виготовило львівське товариство «Зелемій». Проєкт передбачає реставрацію залишків старої Ратуші, відбудову втрачених частин із використанням зістареної цегли та нову триповерхову будівлю, яка буде через галерею сполучена з історичною будівлею. А ще тут планують облаштувати зал засідань Калуської міської ради та терасу, інформують "Вікна".

Добудова буде розташована вглибині двору, щоб зберігся акцент на Ратушу.

Раніше йшлося, що народний депутат Олег Марусяк ініціював залучення державних коштів на відбудову Ратуші, адже міському бюджету віднайти 81 млн гривень було нереально. У результаті кошторисна вартість була зменшена до 72 млн гривень, йдеться в сюжеті CiTiVi.

За сприяння Олега Марусяка калуська Ратуша була включена в програму президента «Велика реставрація». Від Івано-Франківської області перелік споруд, які потребують реставрації, подала голова облдержадміністрації Світлана Онищук. Відтак проєкт калуської Ратуші отримав погодження Міністерства культури.

За словами народного депутата Олега Марусяка, цьогоріч у жовтні розпочали оформлення документів. Далі розпочалася робота над проведенням тендеру та отриманням календарного плану виконання робіт.

16 листопада управління будівництва та розитку інфраструктури Калуської міської ради оголосило в електронній системі державних закупівель Прозоро тендер на об’єкт «Реставрація та часткове відтворення пам'ятки архітектури місцевого значення "Ратуші" (охоронний №590 початок ХХст.) з добудовою адміністративного корпусу на вул. Костельній,5 в м. Калуш Івано-Франківської області».

Очікувана вартість будівлі — понад 72,5 млн гривень.

«Це тільки початок і ще треба пройти великий шлях для того, щоб виконати всі роботи. Зокрема слідкувати за ходом будівництва, щоб не було затримок , щоб ми справилися з цією роботою, прослідкувати за нормальним фінансуванням і щоб нічого не завадило в цій відбудові. Я дуже хочу, щоб Ратуша відбудувалася і щоб всі жителі знову бачили пам'ятку архітектури в центрі міста», — зазначив Олег Марусяк.

Роботи з реставрації та часткове відтворення Ратуші мають завершитися до кінця 2022 року.

Нагадаємо, робота зі створення проєкту реставрації Ратуші тривала близько двох років. Договір на передпроєктні роботи було укладено в серпні 2019 року із ТОВ «Зелемінь» зі Львова на суму понад 576 тис. гривень. Проєктанти провели значний обсяг наукових досліджень та запропонували три ескізні проєкти, з яких робоча група обрала один. Уже в березні 2020 року управління будівництва та розвитку інфраструктури уклало договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації з реставрації Ратуші. Цю роботу теж доручили ТОВ «Зелемінь», а договір укладено на суму понад 1 млн 380 тис. гривень.

Для початку робіт підготували й містобудівну документацію: на замовлення виконавчого комітету Калуської міської ради було розроблено і затверджено проєкт детального планування території, обмеженої вулицями Ковжуна, Шевченка, Костельною та площею Героїв. Його розробляли саме для реставрації Ратуші.

Будівля Ратуші за проєктом складається з трьох частин. Перша — реставровані залишки старої Ратуші. Друга частина — реконструкція втрачених частин Ратуші, проєктанти пропонують використати для цього зістарену цеглу. Третя частина — прибудова на три поверхи, яка буде через галерею сполучена з історичною будівлею. Зокрема, тут планують влаштувати зал засідань Калуської міської ради та терасу. Добудова буде розташована з боку вул. Костельної, але не на одній лінії з автентичною спорудою, а вглиб двору. Таким, чином вона не домінуватиме й буде збережено акцент на вежу.

Крім того, Ратуша матиме внутрішній дворик. Також на рельєфі планують влаштувати малий амфітеатр. Після реставрації буде використовуватися також цокольний поверх та горище історичної частини Ратуші — тут влаштують службові кабінети органу місцевого самоврядування. Загальна площа приміщень Ратуші становитиме близько 2,5 тис. квадратних метрів і тут зможуть працювати 135-150 людей.


Переглядів: 154 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024