Субота, 27.04.2024, 03:19:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 4 » Колись у Станиславові: травмонебезпечний пасаж
20:54:41
Колись у Станиславові: травмонебезпечний пасаж

Пасаж Гартенберґів, збудований у 1904 році, був не лише окрасою Станиславова, а й джерелом для численних пліток і пересудів.

Справа в тому, що в пасажі постійно траплялася якісь неприємності. Деякі відвідувачі цього закладу навіть отримували травми. Так, у травні 1905 року в одній із крамниць пасажу спалахнула сварка між агентом фірми, що продавала швейні машинки, і власником крамниці.

У розпалі суперечки агент кинув дерев’яну кришку від машинки у велику скляну вітрину, розбивши її на друзки. На агента і власника крамниці посипався град скляних уламків, так що обидва опоненти були змушені вдатися до медичної допомоги.

У липні 1907 року в пасажі серйозно постраждала шестирічна дівчинка, донечка власника ресторації пана Пістрайха. Вона підійшла до дверної рами, що була прихилена біля однієї зі стін, рушила її, і рама впала на неї. Важка дубова конструкція сильно травмувала дитині голову. Батьки не були свідками інциденту, але хтось милосердний відніс непритомну і скривавлену дитину додому. Травмонебезпечна історія пасажу продовжилася й у міжвоєнний період і навіть призвела до судового процесу.

У жовтні 1934 року Розалія Бернштейн, сестра одного зі служителів станиславівської синагоги, прогулювалася пасажем і посковзнулася на слизькій підлозі. Жінка впала так нещасливо, що зламала собі ногу. Заледве одужавши, пані Бернштейн подала до суду і зажадала від власників пасажу відшкодування у розмірі 23 тис. злотих. Проте, звичайно, власники найняли хороших адвокатів і викрутилися з халепи. Але кажуть, що після того отримали «на горіхи» прибиральники пасажу за те, що надто старанно натирали підлогу.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 161 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024