П`ятниця, 26.04.2024, 06:35:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 19 » На Яблуницькому перевалі вшанували пам'ять воїнів Карпатської Січі
22:49:18
На Яблуницькому перевалі вшанували пам'ять воїнів Карпатської Січі
Сьогодні (19.06) у с. Яблуниця на Яблуницькому перевалі Яремчанської міської ради Івано-Франківської області відбулося народне віче «Слава і честь вам, борці за свободу!» з нагоди 72-ї річниці від дня загибелі та 15-ї річниці від дня перепоховання воїнів Карпатської Січі.
У заході взяли участь представники влади Івано-Франківської та Закарпатської областей, повідомили УНІАН у Яремчанській міській раді.
Представники двох областей, ветерани Української повстанської армії, лідери патріотичних партій та організацій, громадськість спільно вшанували пам`ять юнаків, які одними з перших склали свої голови у боротьбі за незалежність України.
Священики біля Пам’ятного хреста відслужили поминальну панахиду.
Учасники віча поклали вінки і квіти на могилу загиблих.
У 1995 році на цьому місці розпочались розкопки і 23 червня 1996 року було перепоховано 14 бійців Карпатської Січі, які загинули під час переходу Яблуницького перевалу.

Довідка УНІАН. 72 роки тому на землях Закарпаття з ініціативи Августина Волошина було проголошено українську незалежну державу.
Карпатська Україна - офіційна назва автономної української республіки у складі Чехо-Словаччини у 1938-1939 роках та української незалежної держави на Закарпатті у березні 1939 року. Військовим органом Карпатської України була організація «Карпатська Січ», початки якої сягають листопада 1938 року. Її основним завданням був захист Закарпаття від нападів угорських і польських диверсійних загонів. Велику роль в утворенні Карпатської Січі відіграли вихідці з Галичини, які за завданням ОУН були направлені у Карпатську Україну для підтримки національного руху.
У ніч на 14 березня 1939 року Угорщина, за підтримки гітлерівської Німеччини, розпочала агресію проти Карпатської України. З перших годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з противником по лінії Ужгород-Мукачево-Берегове-Севлюш.
16 березня ворог захопив Хуст, а 18 березня більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами.
У гірських районах загони "Карпатської Січі” продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939 року.
Наприкінці березня 1939 року президент республіки А.Волошин і частина уряду на чолі з прем’єром Ю.Реваєм виїхала через Румунію на еміграцію.
* УНІАН

Переглядів: 595 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024