П`ятниця, 19.04.2024, 20:31:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 19 » Презентовано видання про Коломийську гімназію
21:41:48
Презентовано видання про Коломийську гімназію
Останнім часом вийшло понад 40 книг про Івано-Франківськ, але що надзвичайно приємно, Коломия також не відстає і свідчення того – репрезентації нових видань, які відбуваються чи не щомісяця.
Днями у стінах Коломийської гімназії імені Михайла Грушевського відбулася значуща подія. В рамках продовження культурологічного просвітницького проекту директора Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в серії «Коломийська бібліотека» побачила світ книжка «Українська державна гімназія в Коломиї 1892-1944 роки», над якою майже два роки працювала науковий працівник Музею історії міста Коломиї Мирослава Кочержук.
Хвилюючу і водночас надзвичайно приємну подію відвідали люди, які навчалися в гімназії – її випускники тридцятих-сорокових років минулого століття, й ті, хто на початку 1990-тих були причетні до відродження гімназії, вчителі, які працюють у цьому навчальному закладі, теперішні учні та просто небайдужі коломийці.
Директор Коломийської гімназії імені М. Грушевського Йосип Матковський зазначив: «Сьогодні ми вшановуємо видання книжки – нової сторінки в історії Коломиї, яка ввібрала в себе період історичного часу і доповнює прогалину в історії нашого міста». Також пан Йосип пообіцяв у найближчому майбутньому втішити коломийців новими виданнями на гімназійну тематику.
Доброю традицією в давній гімназії була художня самодіяльність, яка в усі часи славилася своїми оркестрами. То ж і на репрезентації духовий оркестр вітав гостей, підтвердивши, що в стінах не просто відновили навчальний процес, але й шанують традиції.
Репрезентуючи видання, автор книги, науковий працівник Музею історії міста Коломиї Мирослава Кочержук сказала: «Цей навчальний заклад здобув собі славу на всю Галичину і посідає особливе місце в минулому нашого міста. Це стосується і першої гімназії, заснованої 1861 року, і української, яка відчинила свої двері 1900 року. Книжка не претендує на вичерпність і досконалість, але вона однозначно стане допомогою майбутнім дослідникам історії гімназії і буде цікава для читача. До того ж робота над книгою не завершується, пошук матеріалів триває і вже нині відомі нові факти та автобіографічні довідки про учнів і вчителів гімназії різних років».
Основним джерелом для написання цієї книжки слугували матеріали з фондів і бібліотеки Музею історії міста Коломиї. Книжка складається з чотирьох розділів, в яких розповідається про передумови створення гімназії, про різні періоди діяльності гімназії, подано список учителів гімназії та їхні життєписи. Останній розділ присвячено учням. За порадою краєзнавців, імена учнів, які заслуговують пошани, подано в окремих підрозділах.
Ініціатор і видавець «Коломийської бібліотеки» Валерій Ковтун сказав: «Сьогодні ми з сивої давнини повернули історію Коломийської гімназії і вона побачила світ. Ми змогли повернути її професорів і випускників, випускників, які створили цвіт України, які були в перших лавах національно-визвольних змагань. Поштовхом до цього видання, з одного боку, була Енциклопедія Коломийщини, адже там уміщено ґрунтовні статті про гімназію, а з іншого боку, історія гімназії, її випускники, які заклали основи нашої вільної держави. І ми про це маємо пам’ятати і шанувати цих людей».
Оксана Островська, Коломийські Вісти

Переглядів: 639 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024