Середа, 24.04.2024, 09:54:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 6 » Станиславівська преса: 100 років тому
01:09:13
Станиславівська преса: 100 років тому
Щороку 6 червня в Україні відзначається День журналіста - професійне свято працівників засобів масової інформації. Свято встановлено 25 травня 1994 року Указом Президента України Леоніда Кравчука за ініціативи делегатів I Всеукраїнського з'їзду редакторів газет і журналів. За дату святкування вибрано 6 червня - день прийняття Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів у 1992 році.
День працівників засобів масової інформації відзначають майже в усіх країнах світу. Але це не єдине журналістське свято. Щорічно 8 вересня святкуємо Міжнародний день солідарності журналістів. Саме в цей день проходить вручення Пулітцерівської премії - найпрестижнішої премії для журналістів Америки. Крім того, 2 липня - День спортивного журналіста, 3 травня - Всесвітній день свободи преси.
Сьогодні в Івано-Франківську виходить більше десятка газет. А які ж газети виходили в нашому місті в минулому? Які теми й проблеми вони висвітлювали?
Перші станиславівські газети почали виходити у середині ХІХ ст. в час «весни народів». Одними з перших були польські видання «Газета Станиславовська» (1845 р.), «Дзеннік Станиславовський» (1848 р.), «Гонець Станиславовський» (1875 р.).
Перша українська газета - двотижневик «Господар і промишленник» випускалася протягом 1887-1889 років і була присвячена сільському господарству та промисловості краю. Також виходили: «Денниця» - літературно-науковий часопис, «Бурсак» - часопис для шкільної молоді, «Дяківський глас», тижневики «Нова січ», « Боєвий прапор» та ін.
Особливістю перших станиславівських газет було те, що вони виходили неперіодично і часто у дуже короткий проміжок часу. Деякі видання, особливо для шкільної та студентської молоді, були рукописними. Цікаво, що ці газети видавалися і оформлювалися самим учнями. Такими були студентський часопис «Оса», напівпідпільний часопис середньошкільної молоді «Зірка», «Руська книга» - газета молодших школярів. Пізніше з'явилися «Дружнє слово», «Світ перед нами» - місячники середньошкільної молоді.
На початок ХХ ст. у Станиславові вже було 10 періодичних видань українською, польською та німецькою мовами.
У час, коли Станиславів став столицею ЗУНР, видавалися офіційні «Вісник Державного секретаріяту військових справ ЗУНР», «Вісник Державного секретаріяту шляхів», «Вісник Державного секретаріяту освіти і віросповідань», «Вісник державних законів і розпоряджень ЗО УНР» та ін., щоденники «Нове життя», «Республіка».
В Станиславові першої третини ХХ століття найпопулярнішими були місцеві газети «Кур'єр Станиславовський», який виходив польською мовою і видавався з 1886 року - найдовше в дорадянський період, та «Станиславівські вісті» - український інформаційний тижневик, який друкувався з перервами в 1912 - початку 1913 року (69 номерів) та з 1 травня до кінця жовтня 1937 року, а також з 1 листопада 1937 року до 20 лютого 1938 року.
«Станиславівські вісті» висвітлювали поточні суспільні події в Станиславові, краї та у світі, важливі муніципальні питання, а також друкували церковний та історичний календарі на наступний тиждень, наукові статті, огляди кінофільмів, уривки з художньої літератури, рекламу. Популярним був також місячник «Вісник Станиславівської єпархії», який виходив протягом 1886- 1939 років.
Свої газети - «Стяг» та «Прозри» - також видавали місцеві євангелісти.
В різний час у місті існувало до 30 єврейських періодичних видань, серед яких найпопулярнішими були «Дер Морген», «Голос Станиславівський» (польською мовою), «Новий час», «Тиждень» та ін.
З приходом на Західну Україну радянської влади усі станиславівські газети були закриті.
У 1939 році був заснований «Комсомольський прапор», а в післявоєнний період почала виходити «Прикарпатська правда».
Новітня історія прикарпатської преси почалася з проголошенням Незалежності, і її безпосередніми учасниками є не тільки видання й журналісти, а й читачі.
Наталія ХРАБАТИН

Переглядів: 614 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024