П`ятниця, 26.04.2024, 08:56:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 9 » Староугринівський музей поповнився експонатами з Німеччини
16:15:12
Староугринівський музей поповнився експонатами з Німеччини
Унікальну нагоду послухати відомих у Німеччині діячів української діаспори, й зокрема ОУН, мав недавно завідувач історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові Степан Лесів. Відвідини музейником Німеччини, його наполеглива, майже двотижнева праця в архівах проклали своєрідний місток від малої батьківщини провідника до місця його останнього спочинку. Міцною його опорою стане зав’язана тісна співпраця між Українським інститутом освітньої політики (Німеччина) та історико-меморіальним музеєм Степана Бандери (Старий Угринів, Україна). Адміністратором згадуваного інституту є зять провідника Андрій Куцан. Отож саме знайомство з ним, а також спільні відвідини оселі, де востаннє мешкав Бандера, офісу, де він працював, і спільна молитва на могилі дали змогу пройнятися родинним духом, відчути свою причетність до всього, що відбувається, й водночас велику відповідальність перед нащадками за правду про національних героїв. 
В часі перебування у Мюнхені, як розповів С. Лесів, він також мав нагоду ознайомитися з архівом газети «Шлях Перемоги», зустрітися з видатними особистостями українського середовища в еміграції, які презентували музеєві цінні унікальні документи, світлини, особисті речі з власних та родинних архівів, і навіть брати участь у судовому процесі над Іваном Дем’янюком.
Отож невдовзі у музеї в Старому Угринові можна буде побачити нові експонати з Німеччини. А це унікальні видання 1945—1947 років, де йдеться про діяльність української еміграції, матеріали про голодомори в Україні, поштівки про Україну, які поширювалися серед солдатів вермахту, котрі йшли завойовувати наш райський куточок, комплект листівок із зображенням Києва 1914 року (кажуть, їх у світі збереглося всього вісім), що їх спрезентував відомий історик професор Дмитро Злепко, матеріали з особистого архіву Зенона Терешкуна, фотоархів Дмитра Мицківа, члена проводу ЗЧ ОУН, архів і особисті речі Василя Зброжика — «Зенка», члена кур’єрської групи, яка тримала зв’язок із підпіллям ОУН на теренах Польщі, оригінальні документи з родинного архіву Андрія Куцана, матеріали архівів газети «Шлях Перемоги». Невдовзі матимуть зацікавлення відвідати музей у Старому Угринові й нумізмати. Адже до музею передано марки підпільної пошти України.
Віра ПЕРЕГІНЯК

Переглядів: 583 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024